Ζακ Κωστόπουλος – Τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη για την Zackie Oh!

Ζακ Κωστόπουλος – Τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη για την Zackie Oh!

Σήμερα κλείνουν τρία χρόνια από τον δημόσιο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, στην περιοχή της Ομόνοιας. Ξυλοδαρμός που του κόστισε τη ζωή του.

Ο θάνατός του Ζακ Κωστόπουλου συντάραξε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε μια έντονη δημόσια συζήτηση, αφού ο ίδιος υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων, ένα σύγχρονο σύμβολο στον αγώνα για τα  ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα χωρίς εξαιρέσεις.

Τρία χρόνια μετά το λιντσάρισμά του όμως, η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί και οι δράστες ακόμα δεν έχουν λογοδοτήσει.

Ζαχαρίας, Ζακ , Zackie Oh!

Ο Ζακ Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αμερική το 1985 και ήρθε στην Ελλάδα 8 ετών. Το σοκ από την Αμερική σε ένα χωριό κοντά στην Ιτέα ήταν μεγάλο.

Η επαρχία τον έπνιγε.

Ο ίδιος θα διηγηθεί αργότερα:

«Μου έλεγε ο πατέρας μου: “Γιατί δεν κάνεις παρέα με αγόρια;” και απαντούσα: “Γιατί τα αγόρια είναι χαζά”. Δηλαδή είχα διαχωρίσει τελείως τον εαυτό μου από αυτό… Όμως ήμουν τυχερός γιατί ποτέ δεν με πίεσαν για κάτι. Δηλαδή ποτέ δεν μου είπαν “Όχι, πρέπει να κάνεις παρέα με αγόρια, όχι πρέπει να παίζεις με αγορίστικα παιχνίδια, όχι δεν πρέπει να φέρεσαι έτσι…”

Μεγαλώνοντας σιγά σιγά και ανακαλύπτοντας την σεξουαλικότητά μου, κατάφερα και να προσδιορίσω τι ήταν αυτό που με έκανε να αισθάνομαι τόσο διαφορετικός.

Σε πιο μεγάλη ηλικία, από την εφηβεία και μετά, αφενός το είχα εγώ συνειδητοποιήσει και αφετέρου άρχισα και να το λέω σιγά σιγά. Εντάξει, πρώτα στο στενό μου περιβάλλον, σε φίλες μου δηλαδή – γιατί ήταν κορίτσια κυρίως.

Από αυτές είχα πάρα πολύ καλή αντιμετώπιση και υποστήριξη, οπότε αυτό με βοήθησε να αρχίσω σιγά σιγά να είμαι γενικά πιο ανοιχτός με αυτό και να μη με νοιάζει».

Περνά αντιδραστική εφηβεία, το σκάει από το σπίτι. Στα 16 κάνει το coming out του, και πάλι οι γονείς του πάντα είναι κοντά του.

Στη Θεσσαλονίκη σπουδάζει Marketing στο ΙΕΚ Δημόκριτος και το 2004 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Δραματική Σχολή Μαίρη Βογιατζή-Τράγκα.

Όταν κάνει το στρατιωτικό του, o στρατός δίνει δύο μέρες άδεια σε όποιον συμμετέχει σε εθελοντική αιμοδοσία. Μετά την αιμοδοσία ο γιατρός τον φωνάζει για δεύτερο τεστ. Κάτι δεν φαίνεται καλά.

Του κάνουν και τρίτο και τέταρτο τεστ και τελικά μπαίνει στρατιωτικό νοσοκομείο χωρίς καμία εξήγηση.

Εκεί θα νοσηλεύεται για μια εβδομάδα, χωρίς συμπτώματα και χωρίς ακόμα να ξέρει το λόγο της νοσηλείας του.

Όταν μετά από μια εβδομάδα απαιτεί να μάθει τι συμβαίνει, οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι είναι οροθετικός.

Ο ιός όμως δεν γίνεται εμπόδιο, αλλά κινητήριος δύναμη για έργο ζωής.

O Ζακ Κωστόπουλος θα είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους που βγαίνει και φωνάζει δυνατά ότι είναι οροθετικός και ότι θέλει να ζει ως κανονικός άνθρωπος.

Στα επόμενα χρόνια θα γίνει μια από τις μαχητικέ προσωπικότητες και δυνατές φωνές του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Αρθρογραφεί στο Antivirus και το orothetika.blogspot.com, γίνεται εθελοντής στη Θετική Φωνή και σε Κέντρο Ημέρας sex workers, ενώ για κάποιο διάστημα εργάζεται στο κέντρο πρόληψης Athens Checkpoint, ενημερώνοντας τον κόσμο για θέματα HIV και σεξουαλικής υγείας.

Από το  2015 ο Ζακ Κωστόπουλος εμφανιζόταν στις Κούκλες ως Zackie Oh! και περιστασιακά και σε άλλα κλαμπ ως drag, δημιουργώντας το δικό του πιστό fan club.

Ο ίδιος δεν έκρυβε άλλωστε την αγάπη του για το drag show:

«Να μπορώ να κάνω drag και να ζω μόνο από αυτό. Δεδομένων των συνθηκών και της οικονομικής κρίσης και ότι είναι ένα νέο είδος τέχνης στην Ελλάδα και δεν έχει αποκτήσει ακόμα το κοινό του. Ιδανικά θα ήθελα να ζω μόνο από αυτό που αγαπώ και χωρίς να χρειάζεται να κάνω δεύτερη δουλειά» δήλωνε σε συνέντευξή του ο ίδιος.

 

 

 

«Αγανακτισμένοι νοικοκυραίοι» στο δελτίο των 8

Μεσημέρι 21ης Σεπτεμβρίου 2018. Ένας άνδρας βρίσκεται εντός ενός κοσμηματοπωλείου επί της οδού Γλάδστωνος, κοντά στην πλατεία της Ομόνοιας.

Δεν είναι γνωστό γιατί βρέθηκε εκεί, όμως εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του. Λίγο αργότερα γίνεται αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού και προσπαθεί να διαφύγει.

Ο ιδιοκτήτης πλησιάζει την τζαμαρία του καταστήματος μαζί με έναν άλλον άνδρα και αποφασίζουν να δράσουν…

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η αιματοβαμμένη ιστορία του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου σε δημόσια θέα.

Οι εικόνες από το δημόσιο λιντσάρισμα και τον ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, που οδήγησαν τελικά στον θάνατό του κάνουν το γύρω των social media, παίζουν διαρκώς στην τηλεόραση, γίνονται πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες.

Ο Ζακ με τον πιο τραγικό τρόπο κάνει πάλι θόρυβο, ταρακουνά συνειδήσεις και ζητά δικαιοσύνη.

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού (δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ), προκαλώντας την οργή του κόσμου που βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί.

Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά τη χρήση ουσιών ή αλκοόλ, «γκρεμίζοντας» και αυτό το επιχείρημα Αστυνομίας και κοσμηματοπώλη.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απάθεια του πλήθους»

«Ήταν λιντσάρισμα. Δεν υπάρχει άλλη λέξη να το περιγράψεις», λέει στον Guardian ο Φίλιππος Καραγιώργης, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την επίθεση.

«Είχε πέσει στα τέσσερα σαν μωρό, προσπαθούσε να συρθεί πάνω στη σπασμένη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου. Κάθε φορά που προσπαθούσε να σηκωθεί, αυτοί οι δύο άνδρες τον κλωτσούσαν στο κρεβάτι, ξανά και ξανά».

Ο Καραγιώργης, ο οποίος θα είναι μάρτυρας στη δίκη του Ζακ, είδε με τα μάτια του την επίθεση όταν η μηχανή του έμεινε από βενζίνη και αναγκάστηκε να σταματήσει.

«Ακουγόταν πολλή φασαρία, πολλά ουρλιαχτά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απάθεια του πλήθους, κόσμος καθόταν στα καφέ, σαν ήταν ταινία, ενώ ήταν το πιο βίαιο και το πιο απάνθρωπο πράγμα που έχω δει ποτέ. Η ψυχή μου σκοτείνιασε εκείνη την ημέρα», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Αρχικά, ο Κωστόπουλος είχε παρουσιαστεί αρχικά ως ναρκομανής και κλέφτης, τον οποίο σταμάτησε ο κοσμηματοπώλης. Τα ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι η αστυνομία κλήθηκε να συλλάβει έναν «ληστή με μαχαίρι».

Ο κοσμηματοπώλης και ο φίλος του μεσίτης υποτίθεται σταμάτησαν τον Κωστόπουλο.

Ωστόσο, τα βίντεο από τα γύρω καταστήματα και από τους περαστικούς αποκάλυψαν μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Δείχνουν ότι ο Κωστόπουλος έγινε αποδέκτης χτυπημάτων και κλωτσιών ενώ προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί. Παρόλο που δεν αντιστάθηκε καθόλου, συνελήφθη βίαια από την αστυνομία. Όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο κοντινότερο νοσοκομείο, ήταν ήδη νεκρός.

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλεσε τον θάνατο του Ζακ «δολοφονία» και ανέδειξε διεθνώς την υπόθεσή του.

Έξι άνθρωποι – ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί – κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης. Και οι έξι έχουν αρνηθεί την κατηγορία

Ποινικές διώξεις και αναβολή της δίκης

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία και κατά των αστυνομικών.

Στις 6 Νοεμβρίου του 2020 η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω κοροναϊού.

Το δικαστήριο έκρινε πως λόγω των συνθηκών και της υφιστάμενης ΚΥΑ που όριζε μέγιστο αριθμό 15 ατόμων στη δικαστική αίθουσα η δίκη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, όπως και αντιρατσιστικές, αριστερές και ελευθεριακές οργανώσεις, μαζί με την πρωτοβουλία “Justice4Zak/Zackie”, καλούν σήμερα σε συγκέντρωση μνήμης στις 18:00, στο σημείο της δολοφονίας του στην οδό Γλάδστωνος πίσω από την πλατεία Κάνιγγος, με σκοπό να κατευθυνθούν στις 19:00 προς το Σύνταγμα.

«Πέρσι τον Οκτώβριο αγκαλιαζόμασταν με ανακούφιση στους κατάμεστους δρόμους της Αθήνας, στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τους ναζί της εγκληματικής συμμορίας. Φέτος τον Σεπτέμβριο, παίρνουμε με ευγνωμοσύνη τη σκυτάλη από τον αγώνα αυτό και την πάμε στον επόμενο», αναφέρει η ανακοίνωση του καλέσματος,

Αντί επιλόγου

Ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης σε ένα διήγημά του, γράφει μια ιστορία ανθρωπιάς με πρωταγωνιστή τον Μάνο Χατζιδάκι.

«Κάποτε ένας μεσήλικας κύριος την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του άκουσε θόρυβο. Κατάλαβε πως ήταν ληστής μέσα. Αμέσως είδε να έχει κάνει φτερά το ολοκαίνουργιο πανάκριβο στερεοφωνικό του.

Βγήκε στο μπαλκόνι και αντίκρισε τον ληστή, έναν νεαρό – παρία της ζωής, να ακροβατεί στην μεσοτοιχία με το διπλανό διαμέρισμα και με το στερεοφωνικό στα χέρια του.

Έκανε ησυχία για να μην τον τρομάξει και πέσει και σκοτωθεί.

Ο νεαρός εισβολέας πράγματι σαν είδε τον ιδιοκτήτη έπεσε στο κενό ευτυχώς από μικρό ύψος. Έντρομος ο ιδιοκτήτης τηλεφώνησε αμέσως στις Πρώτες Βοήθειες κι έπειτα πήγε γρήγορα κάτω να δει σε τι κατάσταση βρισκόταν ο κλέφτης. Τον ρώτησε αν είναι καλά.

Τον συνόδευσε στο νοσοκομείο με το νοσοκομειακό όχημα. Στους γιατρούς που τον ρώτησαν από που ήξερε τον νεαρό τραυματία, απάντησε “Είναι συγγενής μου”. Όλη την ώρα κι αφού οι γιατροί ενημέρωσαν πως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, εκείνος του χάιδευε το κεφάλι.

Τον ρωτούσε αν είναι μόνος στον κόσμο, αν έχει οικογένεια. Ο νεαρός αισθανόταν περίεργα και όμορφα, παρά το φόβο που πέρασε.

Στο τέλος ο ιδιοκτήτης του είπε »πάρε αυτά για μόλις βγεις από δω μέσα», του έδωσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και έφυγε, έχοντας ήδη ξημερώσει.

Πολλά χρόνια πέρασαν. Τον ιδιοκτήτη συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία, στην Παιανία, μουσικοί, τραγουδιστές και η ελίτ της κοινωνίας.

Το όνομα του Μάνος Χατζιδάκις. Όταν όλοι έφυγαν και το κοιμητήριο ερήμωσε, ένας νέος άντρας πλησίασε τον φρεσκοσκαμμένο τάφο και έκλαψε με λυγμούς.

Ήταν εκείνος ο ληστής, ο παρίας, ο κλέφτης, ο περιθωριακός, που δεν είχε ξεχάσει το φέρσιμο του Χατζιδάκι στη δυσκολότερη – ίσως – στιγμή της ταραγμένης ζωής του».

*με πληροφορίες από theguardian.uk, frapress.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.