Υπουργείο Άμυνας: Προειδοποιήσεις για υβριδικές απειλές στα νησιά και στον Έβρο

Ημερομηνία:

Στόχος η εσωτερική αποσταθεροποίηση, τονίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας
Για «θερμό» καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προειδοποιεί το υπουργείο Άμυνας που κάνει λόγο για υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και στα σύνορα στον Έβρο και ουσιαστικά φωτογραφίζει απειλές προερχόμενες από την Τουρκία χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

Με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση
«Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, απ’ όπου και αν προέρχονται» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Άμυνας σε συνομιλία τους με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Οι προειδοποιήσεις αυτές του υπουργείου Άμυνας έρχονται τη στιγμή που η Τουρκία έχει ήδη ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο ενώ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κόψει τις γέφυρες επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα τους Ευρωπαίους ηγέτες στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η κατάσταση, αυτή, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή της Κυριακής», υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να «ξεσκονίσει» ορισμένα από τα πιο δυσοίωνα σενάρια.

Τα δύο δυσοίωνα σενάρια
Το πρώτο είναι η πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί το καλοκαίρι του 2020 στα νότια του Καστελλόριζου ή να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στην Κρήτη, προκειμένου να υπενθυμίσει τις αξιώσεις της βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Γι’ αυτό το σενάριο η Αθήνα είναι προετοιμασμένη εδώ και μήνες, καθώς το τουρκικό ναυτικό αντιμετωπίζει τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινάει από τα έξι ναυτικά μίλια και ανατολικότερα από την Κρήτη ως περιοχή ευθύνης της Αγκυρας.

Αυτή η πρακτική «εδαφικοποίησης» των διεθνών υδάτων από πλευράς της Τουρκίας έχει καταγγελθεί και περιγραφεί κατά τρόπο που εκθέτει την Αγκυρα σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές της Αθήνας.

Το δεύτερο -και χειρότερο- σενάριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζει τη στάση που θα ακολουθήσει η Αθήνα σε περίπτωση που επιχειρηθεί παρενόχληση στη μετακίνηση στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, κυρίως, στα Δωδεκάνησα.

Απρόβλεπτες συνέπειες
Ηδη στη ρουτίνα των στελεχών των Ε.Δ. είναι η δι’ ασυρμάτου παρενόχληση των ιπτάμενων μέσων που μεταφέρουν στρατιωτικούς στα νησιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιχειρηθεί αναχαίτισή τους ή δημιουργία προσκομμάτων στην προσέγγιση πλοίων σε λιμάνια.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ένταση είναι πολύ εύκολο να κορυφωθεί απότομα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μητσοτάκης: Tον Ιανουάριο είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 2...

«Το αυξημένο πλεόνασμα οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών,...

Αυτό το ρήγμα δεν θα μπαζωθεί

Το ρήγμα στην κοινωνία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει...

Μητσοτάκης: Tον Ιανουάριο είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 2...

«Το αυξημένο πλεόνασμα οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών,...

Αυτό το ρήγμα δεν θα μπαζωθεί

Το ρήγμα στην κοινωνία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Σύλληψη ατόμου με πάνω από 280 γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών...

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα – Κατεβάζουν ρολά τα πάντα

Απεργία: Στις 28 Φεβρουαρίου ως φόρος τιμής στη μνήμη...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 θα συνεδριάσει στο...