Περίπου 15 ελεγκτές του Οργανισμού Πληρωμών από όλη τη χώρα μετέβησαν στην περιοχή
Σειρά επιτόπιων ελέγχων πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ σε νομό της Κρήτης, προκειμένου να διερευνήσουν καταγγελίες περί απάτης σε δηλώσεις ζώων και παράνομης απόσπασης κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα, και σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαβιβάσει τη σχετική καταγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Σύμφωνα με την καταγγελία, πάνω από 20 πρόσωπα, που φαίνεται να ανήκουν σε δύο οικογένειες μεγάλου χωριού της Βορειοκεντρικής Κρήτης, φέρεται να λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις γιατί έχουν στην κατοχή τους… πάρα πολλά ζώα.
Σύμφωνα με την καταγγελία, πάνω από 20 πρόσωπα, που φαίνεται να ανήκουν σε δύο οικογένειες μεγάλου χωριού της Βορειοκεντρικής Κρήτης, φέρεται να λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις γιατί έχουν στην κατοχή τους… πάρα πολλά ζώα
Συγκεκριμένα, η καταγγελία κάνει λόγο για παράνομες μεταβιβάσεις σε παιδιά και ανίψια, ακόμη και για κατοχή ανύπαρκτων ζώων, με τους καταγγέλλοντες να ζητούν τη συνδρομή του ΟΠΕΚΕΠΕ και των δικαστικών αρχών, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι επιδοτήσεις να φτάνουν στους πραγματικούς παραγωγούς της χώρας.
Πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν φτάσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2024.
Την ψηφιακή εφαρμογή https://complaints.opekepe.gr/ βρίσκει ο κάθε ενδιαφερόμενος στον ιστότοπο του Οργανισμού. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλονται ψηφιακά καταγγελίες διακριτά για ιδιώτες, επιχειρήσεις/οντότητες, ακόμα και υπαλλήλους ή υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται είτε επώνυμα είτε ανώνυμα. Η διαδικασία είναι απλή και απαιτείται μόνο σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων, προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων.
Η καταγγελία με τις υπεράριθμες δηλώσεις και μεταβιβάσεις στον νομό της Κρήτης έφτασε μέσω της πλατφόρμας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αμέσως ενεργοποιήθηκε για τη διερεύνηση της υπόνοιας απάτης.
Ήδη, από προχθές, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, μεικτά κλιμάκια, με περίπου 15 ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ από όλη τη χώρα, μετέβησαν στην περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους, όπως προβλέπεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, ο Οργανισμός ενημέρωσε αρμοδίως τις εισαγγελικές αρχές.
Καταγγελίες
Η πλατφόρμα αυτή συμβάλλει σημαντικά στην άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν και σε άλλες αρχές, όπως κατευθείαν στην Εισαγγελία. Άλλοι πολίτες προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αρχές ενημερώνουν αρμοδίως τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.
Μία τέτοια περίπτωση έλαβε χώρα πριν από λίγους μήνες, όταν καταγγελία έφτασε σε εισαγγελική αρχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία και τη διαβίβασε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μία καταγγελία που, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε, και σήμερα η υπόθεση είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών, καθώς έχει και ποινικό σκέλος.
Όλες οι καταγγελίες, όμως, δεν επιβεβαιώνονται. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλές τελικά είναι αόριστες, άλλες πάλι αποδεικνύονται κακόβουλες. Ο Οργανισμός, λοιπόν, έχει τη μεγάλη ευθύνη να ελέγξει και να διασταυρώσει τις καταγγελίες. Οι έλεγχοι, ανάλογα με τη φύση της υπόθεσης, χωρίζονται σε διοικητικούς και επιτόπιους.
Ο Οργανισμός έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και έχει διαβιβάσει στις δικαστικές αρχές δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις. Πολλές από αυτές θα εκδικαστούν μετά από τρία ίσως και τέσσερα χρόνια και είναι σχεδόν απίθανο να μάθουμε τι αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη, καθώς μέχρι στιγμής οι αποφάσεις δεν κοινοποιούνται στον Οργανισμό.https://www.ypaithros.gr/author/g-mpochti/