Για τρεις εκρήξεις από εκτοξευτήρα και κάλυκες μπροστά στο κτίριο του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδεινστερίας κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγες μέρες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η δεύτερη φάση της ειδικής επιχείρησης προβλέπει πρόσβαση στα σύνορα της «φιλορωσικής αποσχισθείσας από τη Μολδαβία χώρας» που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Την είδηση μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο TASS, περιγράφοντας έκρηξη στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Explosions reported in #Tiraspol, Transnistria near the building of State Security committee "MGB". Via @Liveuamap pic.twitter.com/HP8RwgofB1
— Newsfeed Ukraine 🇺🇦 (@NewsfeedUkraine) April 25, 2022
Ουκρανικά ΜΜΕ -χωρίς να υπάρχουν αναφορές για θύματα- κατηγορούν τη Ρωσία για τρομοκρατική επίθεση με στόχο να παρασυρθεί στον πόλεμο η περιοχή την οποία «η Ρωσία θέλει ως ένα ακόμη χερσαίο διάδρομο».
Reports of explosions near the ministery of state.#Tiraspol #Transnistria https://t.co/n1XTDWlBYn
— EnclaveOfficer 🇺🇦 (@OfficerEnclave) April 25, 2022
Το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στη Μολδαβία και ο ρόλος της Υπερδνειστερίας
Υπενθυμίζεται πως ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να διαμηνύει ότι, εάν η Ουκρανία ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που θα μπουν στο στόχαστρο της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τους «φίλους» της ρωσικής πλευράς, ο Ζελένσκι «υπερβάλλει» και «κινδυνολογεί» σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από την πλευρά της Δύσης.
Ένας Ρώσος εν ενεργεία στρατιωτικός ωστόσο, ο υποστράτηγος Rustam Minnekaev, ήρθε να επιβεβαιώσει, μέσα από δηλώσεις του που αναπαρήχθησαν από τα ρωσικά μίντια, ακριβώς αυτές τις προειδοποιήσεις του Ζελένσκι περί επαπειλούμενων ρωσικών επιθέσεων και σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία.
Ο Minnekaev παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες να δηλώνει, πιο συγκεκριμένα, πως η Ρωσία θέλει τώρα να αποκτήσει τον έλεγχο όχι μόνο της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς) αλλά και της νότιας, και από εκεί έπειτα να περάσει στην Υπερδνειστερία, όπως ονομάζεται η de-facto αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας στα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, μια περιοχή στην οποία επίσης «κυριαρχεί» το φιλορωσικό αυτονομιστικό στοιχείο.
Η Υπερδνειστερία στηρίζεται από τη Μόσχα, ενώ εκεί βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα και ρωσικά στρατεύματα τα οποία η Μόσχα ονομάζει «ειρηνευτικές δυνάμεις» («peacekeepers»). Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι καμία χώρα, ούτε καν η Ρωσία, δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη συγκεκριμένη περιοχή ως «ανεξάρτητη».
Αναλυτές πάντως, τους οποίους επικαλείται η Washington Post, εκτιμούν πως δεν φαίνεται πιθανό, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα, οι ρωσικές δυνάμεις να μπορέσουν να περάσουν μέσα από τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας στη ανατολική Μολδαβία. Για να το καταφέρουν, θα πρέπει να καταλάβουν πόλεις της νοτιοδυτικής Ουκρανίας όπως για παράδειγμα την Οδησσό, πράγμα στο οποίο έχουν όμως ήδη αποτύχει.
Παράλληλα, εκτιμάται πως θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ρώσους να προχωρήσουν σε νέα τέτοιου τύπου επεκτατικά ανοίγματα στον ουκρανικό νότο, ενώ οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά (Ντονμπάς).
Η Κλερ Πάρκερ της Washington Post υποστηρίζει, επιπλέον, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιδράσεις ακόμη και από την πλευρά του πληθυσμού της Υπερδνειστερίας που δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα ήθελε τώρα να εμπλακεί σε έναν πόλεμο.