Ύπνος: Όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις πριν να κοιμηθείς

Ύπνος είναι και δεν πρέπει να τον στερούμαστε! Με τις ακόλουθες συμβουλές θα νικήσεις την αϋπνία μια και καλή.

Ύπνος: Όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις πριν να κοιμηθείς

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για να νιώθουμε αλλά και για να είμαστε καλά. Για αυτό άλλωστε αναζητάμε διαρκώς νέους τρόπους για να κοιμόμαστε καλύτερα ή περισσότερο, ώστε να ξυπνάμε κάθε πρωί ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια.

Το ζεστό μπάνιο, τα πιο ελαφριά γεύματα για βραδινό και οι χαλαρωτικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν ηλεκτρικές συσκευές πρόκειται για μερικά από τα πιο κοινά φυσικά “βοηθήματα” ύπνου. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν μερικές λιγότερο γνωστές αλλαγές που μπορεί να μας ωφελήσουν και σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Απέφυγε τα καυτερά, την καφεΐνη και το cardio

Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικό να επιλέξεις το βραδινό σου έξυπνα. Ενώ μπορεί να γνωρίζεις ότι η κατανάλωση φαγητού αργά την νύχτα μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, το βραδινό σου γεύμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο σου.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πικάντικων ή λιπαρών τροφών, όπως και η υπερκατανάλωση φαγητού λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν συνήθως φούσκωμα, καούρα, ναυτία και άνω κοιλιακό πόνο, μπορεί να σε ξυπνήσουν, μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic.

 

Για έναν ποιοτικό ύπνο χωρίς διακοπές είναι σημαντικό να περιορίσεις την καφεΐνη ή τουλάχιστον να πίνεις τους περισσότερους καφέδες τις πρωινές ώρες, μιας και σειρά ερευνών έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι η διεγερτική δράση της καφεΐνης μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είσαι σε εγρήγορση ακόμα και όταν προσπαθείς να χαλαρώσεις για να αποκοιμηθείς το βράδυ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι ή να ξυπνάς ενδιάμεσα. Έτσι ο ύπνος σου δεν θα είναι ποιοτικός και το επόμενο πρωί είναι πιθανό να ξυπνήσεις κουρασμένη.

Επιπλέον, αν και η άσκηση προάγει τον ύπνο, είναι καλύτερο να αποφεύγεις την έντονη αερόβια γυμναστική μετά τις επτά το απόγευμα, καθώς η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σου ρυθμό και την εσωτερική θερμοκρασία, καθιστώντας δύσκολο τον ύπνο.

Καλύτερος ύπνος με τα παρακάτω μυστικά

Ένα χαλαρωτικό και τακτοποιημένο περιβάλλον μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, καθώς όπως αποκαλύπτει παλαιότερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Oxford Academic, η αποσυμφόρηση της κρεβατοκάμαρας φάνηκε να βοηθά άτομα με αϋπνία να κοιμούνται πιο γρήγορα και με συνέπεια. Μπορείς επιπλέον να δοκιμάσεις να ρυθμίσεις την θερμοκρασία του δωματίου στους 18-22°C.

Οι διατάσεις, η εξάσκηση της συνειδητότητας και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς ευκολότερα. Όσον αφορά την βραδινή σου ρουτίνα, είναι σημαντικό να την ολοκληρώνεις τουλάχιστον δύο ώρες πριν να ξαπλώσεις. Προσπάθησε να την ακολουθείς καθημερινά με συνέπεια, καθώς σηματοδοτεί στο σώμα και στον εγκέφαλο ότι έχει έρθει η στιγμή να χαλαρώσεις και σταδιακά θα παρατηρήσεις ότι νυστάζεις όλο και πιο φυσικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.