Η καλή πορεία των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου και η ισχυρότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βάζει τις βάσεις για πρόσθετες παροχές σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν το πακέτο παροχών θα είναι πλούσιο και θα ανακοινωθεί από το πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για υπέρβαση των εσόδων από το στόχο κατά 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον τα οποία προέρχονται από τη μεγέθυνση της οικονομίας η οποία αποτυπώνεται στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακοινώσει μόνιμα μέτρα αλλά έκτακτα για να τονώσει τις ομάδες που πλήττονται από την ακρίβεια που δυστυχώς δεν έχει αναχαιτισθεί. Τα μέτρα που κοστολογούνται και εξετάζονται είναι τα εξής:
– Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.
– Νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών, ενδεχομένως και για περισσότερους. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών και Ενέργειας ανταλλάσσουν στοιχεία ενώ η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
– Νέα επιταγή ακρίβειας 200- 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.
– Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.
– Επέκταση του Market Pass έως το τέλος του χρόνου καθώς συνεχίζεται το ράλι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.
– Νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα έσοδα καταγράφουν σημαντική υπέρβαση σημειώνοντας αύξηση 7,5% στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 δημιουργώντας πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
* Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,145 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 541 εκατ. ευρώ.
* Οι εισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 33,768 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 2,347 δισ. ευρώ.
* Οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 38,583 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση 1,423 δισ. ευρώ.
* Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 3,555 δισ. ευρώ και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο καθώς δεν εισπράχθηκαν 1,5 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και 1,718 δισ. ευρώ από τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.https://www.capital.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.