Δικαιοσύνη στην πληρωμή των παραγωγών από τον ευρωπαϊκό “κουμπαρά”.
Επανασχεδιασμό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο μάλιστα της νέας ΚΑΠ, ζητά ο Πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μύρων Χιλετζάκης ώστε, όπως τονίζει στο Cretalive, να γίνεται, επιτυχώς και κυρίως με δικαιοσύνη, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.
Ο κ. Χιλετζάκης κάνει λόγο για μία υπερδέσμευση κονδυλίων που παρατηρείται τελευταία, αποδίδοντας την στον κακό σχεδιασμό σε επίπεδο ΕΕ που, όπως λέει, αποδεικνύεται τώρα.
Χιλετζάκης Μύρων
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Φέτος, ενώ το υπουργείο έχει τον ‘κουμπαρά’ για τα Οικολογικά Σχήματα, βλέπουμε μία υπερδέσμευση κονδυλίων. Δηλαδή ο κακός σχεδιασμός από την ΕΕ αποδεικνύεται τώρα και μάλιστα σε μία εξαιρετικά κομβική περίοδο με όσα η νέα ΚΑΠ προβλέπει. Όμως εδώ, παρατηρούμε το εξής σημαντικό που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Ενώ την πρώτη χρονιά, η διάθεση κονδυλίων έγινε μέσα από συγκεκριμένο κωδικό, τώρα η μέθοδος άλλαξε κι ενώ η Ελλάδα παράγει”.
Εν ολίγοις, δηλαδή, ενώ οι καλλιεργητικές δράσεις που επιδοτεί το πρόγραμμα ποικίλουν από τον ‘Εβρο μέχρι την Κρήτη, και βλέπουμε να επιδοτούνται νέες καινοτόμες ιδέες, αλλά και άλλες δράσεις όπως για παράδειγμα τα χλωρά κλαδέματα ή και άλλες δράσεις, δεν υπάρχει ίση μεταχείριση, όπως αναφέρει ο ίδιος, μεταφέροντας την αγανάκτηση των συναδέλφων του.
“Είναι σα να παίρνει “φωτιά” φέτος το λιόφυτό μου, να τρέχω να μαζεύω τον καρπό και να μην προλαβαίνω και να δικαιούμαι τα ίδια χρήματα με κάποιον που δεν κάνει τίποτα. Αυτό δεν είναι δίκαιο”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Για την ιστορία, πάντως, όπως έγραψε νωρίτερα το Cretalive, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των παραγωγών με τα χρήματα τόσο για τα Οικολογικά Σχήματα, όσο και για το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης ενώ θα πληρωθούν και οι μεταβιβάσεις.
ΠΗΓΗ: CRETALIVE NEWS