politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για να σταματήσουμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή», τόνισε από το Κάιρο ο πρωθυπουργός
Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση» των δύο πλευρών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνυπέγραψε τη στρατηγική συμφωνία με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ Ελ Σίσι στο αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο.

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο

Στην τελετή παρέστησαν οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αυστρίας.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε τη Στρατηγική και Ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Αίγυπτο» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα εργαστούμε μαζί σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επισημαίνει.

Οι έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Πολιτικές σχέσεις
Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την οικοδόμηση και την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας για κοινή ευημερία και σταθερότητα. Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται για τις δεσμεύσεις τους για περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών, όπως συμφωνήθηκε στις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αίγυπτο στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ευθυγράμμιση με τις διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης και τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης 2021-2027.

Οι περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών με τη διοργάνωση συνόδου κορυφής, μία φορά κάθε δύο χρόνια, με τη συγκέντρωση των Προέδρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εναλλάξ μεταξύ Καΐρου και Βρυξελλών, εκτός από το ετήσιο Συμβούλιο Σύνδεσης, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διμερούς μας δέσμευσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης και των υφιστάμενων δραστηριοτήτων προγραμμάτων συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν η Αίγυπτος και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οικονομική σταθερότητα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υποστηρίξει το αναπτυξιακό θεματολόγιο της Αιγύπτου 2030 για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη μακροοικονομική σταθερότητα και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με βάση από κοινού καθορισμένες προτεραιότητες και μεταρρυθμιστικούς στόχους στο πλαίσιο του αιγυπτιακού αναπτυξιακού προγράμματος. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει και θα συνοδεύσει την πρόοδο προς αυτές τις από κοινού καθορισμένες προτεραιότητες και στόχους και θα ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων των τρεχουσών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων προς όφελος μιας κοινής σταθερότητας και ασφάλειας και για τις δύο πλευρές.

Επενδύσεις & Εμπόριο
Μετανάστευση
Ασφάλεια
Άνθρωποι και δεξιότητες

Μητσοτάκης: Να ανοίξουμε νόμιμους δρόμους στους μετανάστες
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια για την υπεύθυνη στάση της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα. Θα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για να σταματήσουμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συμβάλλει σε αυτό, η χώρα μας έχει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση »Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα που είναι επίσης σημαντική και για την Αίγυπτο. Η σημερινή συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον σε αυτό το στρατηγικό σημείο. Παράλληλα, συγχαίρουμε την Κύπρο για τη νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα.

Ακόμη, αξίζουν συγχαρητήρια στην Αίγυπτο για τις προσπάθειες να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, αλλά και για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί. Θα πρέπει όμως να σταματήσουν οι ροές αυτές. Να ανοίξουν δρόμοι μετανάστευσης, να μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα και με ασφάλεια οι μετανάστες χωρίς να βάζουν σε ρίσκο τις ζωές τους σε ένα τέτοιο ταξίδι».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε στην Αίγυπτο ως «Power House», καθώς όπως είπε: Η Αίγυπτος ενεργειακά μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Συμφωνήσαμε σε ένα μεγάλο έργο που θα έχει συμφέρον και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μπορεί η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Διαχρονικά, η πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας δημιουργούσε...

Να κλείσει δύσκολα «μέτωπα» επιχειρεί η κυβέρνηση...

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ότι η ΝΔ ανακτά...

Μπορεί η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Διαχρονικά, η πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας δημιουργούσε...

Να κλείσει δύσκολα «μέτωπα» επιχειρεί η κυβέρνηση...

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ότι η ΝΔ ανακτά...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του Αλέξη Καλοκαιρινού

Καλημέρα! Μια ακόμη εβδομάδα με ενδιαφέροντα θέματα αναφορικά με...

Ρέθυμνο : Σύλληψη ατόμου για κλοπή τσάντας

Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή Συνελήφθη χθες (21.12.2024) από αστυνομικούς της...

Ρέθυμνο:«Ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός» – 3 τελευταίες παραστάσεις για τον Δεκέμβριο!

Το δυναμικό ξεκίνημα της νέας, μεγάλης παραγωγής του Θεατρικού...

Κρήτη:Δηλώσεις Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ εν οψει εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Εν όψει του εορτασμού των Χριστουγέννων και της έλευσης...