Υγεία: 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για «γερό» εγκέφαλο

Η σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία συνδέονται με τρόπους που δύσκολα κατανοούμε. Τι να αποφεύγουμε για ενέργεια, διαύγεια και ανεβασμένη διάθεση;

Υγεία: 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για «γερό» εγκέφαλο

Η αρχή της νέας χρονιάς που κοντοζυγώνει είναι μια αφορμή για νέους στόχους, καλές προθέσεις και αποφάσεις που θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής μας… Αλλά γιατί να αναβάλετε να φροντίσετε την υγεία σας και να μην ξεκινήσετε από τώρα να κόβετε τις κακές συνήθειες και να υιοθετείτε καλές;

Ακολουθούν 5 πράγματα που ο νευρολόγος σας θα σας έλεγε να αναθεωρήσετε για χάρη της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου σας και της συνολική σας ευεξίας.

Τα 5 «μην» του νευρολόγου για «κοφτερό» μυαλό και καλή υγεία

#1 Μην καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
Η διατροφή συνδέεται με όλα: με το βάρος μας, με ασθένειες όπως ο διαβήτης, με την υγεία της καρδιάς, με την ψυχολογία μας και βέβαια με τον εγκέφαλο και τις συνδέσεις του.

Μια διατροφή βασισμένη στις αρχές της μεσογειακής με λιγότερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και άμυλο και περισσότερα φρούτα, όσπρια και λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

#2 Μην «ξεχνάτε» την άσκηση
Τρέξτε, κολυμπήστε, χορέψτε, σηκώστε βάρη ή απλά περπατήστε. Το «κλειδί» στην γυμναστική είναι να κάνετε κάτι που σας αρέσει χωρίς να πιέζεστε αλλά και χωρίς να αφήνετε τον εαυτό σας για μέρες, αδρανή.

#3 Μην κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ
Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση με κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μεγαλώνοντας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και να συμβάλει στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση ξεκούρασης και αποκατάστασης. Ο εγκέφαλος υφίσταται αλλαγές στους νευρώνες που παίζουν ρόλο στη μάθηση και την εδραίωση της μνήμης. Χωρίς ύπνο, τα κύτταρα μπορεί να αρχίσουν να δυσλειτουργούν.

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος ποικίλει αλλά έχετε στο νου σας πως ξαπλώνοντας νωρίς και ξυπνώντας νωρίς, πιθανότατα θα είστε πιο συγκεντρωμένοι και πιο αποδοτικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

#4 Μην καταναλώνετε αλκοόλ
Ένα κρασάκι κάθε βράδυ δεν θα σας χαλαρώσει…

Αποβάλλοντας αυτή τη συνήθεια, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παρατηρήσετε βελτιώσεις στον ύπνο και την παραγωγικότητά σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς το ποτό. Η τακτική κατανάλωση όμως ακόμα και μιας μικρής ποσότητας έχει συνδεθεί με ατροφία και συρρίκνωση του εγκεφάλου.

#5 Μην σταματάτε να εξελίσσεστε και να μαθαίνετε καλύτερα τον εαυτό σας
Η «δουλειά» με τον εαυτό μας δεν σταματά ποτέ και η συναισθηματική μας υγεία είναι καλό να μπαίνει σε πρώτο πλάνο.

Καταλαβαίνοντας ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από τη ζωή, αποκτάμε μια αίσθηση σκοπού, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τις γνωστικές μας ικανότητες.

Αντίθετα, όταν στερούμαστε την αίσθηση του σκοπού, το στρες μπορεί να αυξηθεί, επιβαρύνοντας τη γνωστική λειτουργία.

Θυμηθείτε τέλος ότι η λέξη «σκοπός» είναι πολύπλευρη. Περιλαμβάνει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, τον εαυτό μας, την κοινωνία ως σύνολο. Η ισορροπία σε όλα αυτά τα επίπεδα μπορεί να μας χαρίσει μια πιο πλήρη και υγιή καθημερινότητα και εντέλει μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

vita.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.