Σε ύφεση -7,9% του ΑΕΠ και έλλειμμα -2,8% φαίνεται να κλειδώνει η ελληνική οικονομία το 2020 –μετά την καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού–, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στο δυσμενές σενάριο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών: ένα σενάριο το οποίο θεωρείται (από στελέχη του Υπουργείου) ως το επικρατέστερο και το πλέον κοντινό στην πραγματικότητα.
Αντίθετα, στο πιο αισιόδοξο σενάριο του ΥΠ.ΟΙΚ., προβλέπεται ύφεση -4,7% και έλλειμμα ύψους -1,9%. Αμφότερα τα σενάρια περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απέστειλε (μαζί με το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων) το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται πως και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μιλήσει για δύο σενάρια, με το αισιόδοξο να εκτιμά την ύφεση στο 4%, ενώ το απαισιόδοξο να προβλέπει ύφεση το πολύ 8%. Αντίθετα, το Διεθνείς Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι αν υπάρξει και δεύτερο κύμα πανδημίας, η ύφεση μπορεί να φτάσει και το 13%. Προηγούμενες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, έκαναν λόγο για ύφεση μεταξύ 5-10%.
Τα μέτρα και η αποτίμησή τους
Στα δύο σενάρια που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, έχουν ενσωματωθεί τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για εργαζομένους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Η συνολική αξία των μέτρων ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο. Το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 9,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους.
Απαντήσεις στον Τσακαλώτο
Παράλληλα, στη σχετική του ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αποδομήσει όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος –με αφορμή το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων– υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία παραδέχεται ότι έχει λάβει μέτρα που δεν ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ, καθώς και ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσαν την οικονομία της χώρας, καθώς και την ποιότητα ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
Στην ανακοίνωσή του, λοιπόν, το ΥΠ.ΟΙΚ., αν και αναγνωρίζει πως η Ελλάδα είχε ανάπτυξη την περίοδο 2015-2018, εντούτοις εστιάζει πως η χώρα μας «είχε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης (αύξηση πραγματικού ΑΕΠ) ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καθώς και πως «ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος».
«Συνολικά, μετά το καταστροφικό 2015, η οικονομική πολιτική που ακολούθησε στα υπόλοιπα χρόνια της διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ καθήλωσε την Ελλάδα στη θέση του ουραγού στην Ε.Ε. και πρόσφερε (με βάση τις προβλέψεις της ίδιας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) μηδενικό επίπεδο αισιοδοξίας στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ.
Σημειώνεται, πάντως, πως την περίοδο 2015-2018, η χώρα ήταν εν μέσω μνημονίων και προσπαθούσε να εξέλθει από τη ζώνη της αυστηρής επιτήρησης, ενώ την ίδια στιγμή ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί από τους «θεσμούς».
Ακολουθεί το Δ.Τ. του Υπουργείου:
Τα σχόλια είναι κλειστά.