Υφασμάτινη, χειρουργική ή με βαλβίδα: Ποια μάσκα απαγορεύεται και ποια είναι η καλύτερη
Υφασμάτινη, χειρουργική ή με βαλβίδα: Ποια μάσκα απαγορεύεται και ποια είναι η καλύτερη
Από τη Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ΜΜΕ και εσωτερικούς χώρους.
Ωστόσο ποιες είναι οι κατάλληλες μάσκες με τις οποίες θα πρέπει να προμηθευτούν οι πολίτες;
Επιστήμονες λύνουν τις απορίες και διευκρινίζουν ποια είναι η διαφορά μεταξύ υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας.
Δεν αρκεί η υφασμάτινη μάσκα
Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στην ΕΡΤ για τη σωστή χρήση της μάσκας και για την καταλληλότητα των χειρουργικών μασκών μίας χρήσης και των υφασμάτινων αντίστοιχα.
Όπως είπε, η χρήση της υφασμάτινης μάσκας δεν αρκεί για να προστατεύσει κάποιον από σταγονίδια, αρκεί μόνο για ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή επιβολής προστίμου.
Η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης είναι εκείνη που προστατεύει, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να χρησιμοποιείται, είναι πολύ συγκεκριμένος.
Η μάσκα με βαλβίδα απαγορεύεται
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε πως η μάσκα με βαλβίδα απλά απαγορεύεται.
«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική.
«Τη μάσκα με βαλβίδα δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κοροναϊό, καθώς “ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους!
Αν δείτε άνθρωπο να φορά μάσκα με βαλβίδα, μακριά
Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας με έμφαση: «αν δείτε άνθρωπο (με μάσκα) με βαλβίδα, 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».
Ο Αθ. Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα (σοκαριστικό) παράδειγμα για το πως μεταδίδεται ο κορονοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες πιθανότητα είναι 1,5%».
Ποιες μάσκες συστήνει η Επιτροπή
Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε χτες ποιες μάσκες χρησιμοποιούνται ήδη λανθασμένα και κάλεσε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες. Διευκρίνισε έτσι πως είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας και δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση στους πολίτες, παρά μονο σε υγειονομικούς εργαζόμενους.
«Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου» εξήγησε.
Μάλιστα, συνέστησε όχι ιατρικές μάσκες αλλά υφασμάτινες ακόμη και χάρτινες «που μπορούν να κατασκευαστούν σπίτι από διάφορα υλικά» , όπως είπε αλλά απέτρεψε την επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά.
Παραδείγματα και οδηγίες
Επέμεινε στο κύριο μήνυμα που είναι η σωστή χρήση της μάσκας.
«Παραδείγματος χάρη να είσαι υγιής και να την χρησιμοποιείς λάθος, να την πιάνεις από μπροστά και να μολύνεσαι με τυχόν σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, καθώς και μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Για όποιον δεν έχει μάσκα, ισχύει φυσικά το γνωστό μέτρο της κάλυψης του προσώπου του αν βήχει ή αν φταρνιστεί να καλύψει το πρόσωπο με ένα χαρτομάντιλο ή μέσα στον αγκώνα του.
Όποιος έχει μάσκα φτερνίζεται ή βήχει με το πρόσωπο καλυμμένο από τη μάσκα. Επίσης επιβάλλεται σε αυτήν την περίπτωση να διατηρεί καθένας μας και δεύτερη, εφεδρική μάσκα, αποθηκευμένη σε προστατευμένη σακούλα, σε περίπτωση κακής χρήσης της πρώτης.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο το αντισηπτικό με το οποίο θα πρέπει να πλένονται τα χέρια πριν και μετά τη χρήση της μάσκας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.