Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις πέντε θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου Πελάγους και της Κρήτης.
Για την ακρίβεια σε μία εξ αυτών στο «Block 2» της Energean που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Ιόνιο Κέρκυρας στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία, το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion ολοκλήρωσε στις αρχές του μήνα τις εργασίες του αποκτώντας τρισδιάστατα δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το ίδιο σκάφος της νορβηγικής PGS πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο Block «Ιόνιο», της Helleniq Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι εργασίες του τελειώνουν σε περίπου μία εβδομάδα, και έπειτα θα περάσει στο «Block 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Και αυτό έχει παραχωρηθεί στην Helleniq Energy.
Τα αποτελέσματα
Όπως αναφέρουν πηγές τα αποτελέσματα των ερευνών από την επεξεργασία που θα κάνουν οι επιστήμονες της PGS θα είναι έτοιμα και θα σταλούν στις δύο προαναφερόμενες ελληνικές εταιρείες σε περίπου 9 με 12 μήνες.
Δηλαδή, τέλος Φθινοπώρου με αρχές Χειμώνα του 2023 οι σεισμικές θα μιλήσουν… ως προς το αν υπάρχουν ή όχι πιθανοί στόχοι φυσικού αερίου.
Στη συνέχεια το 2024 αν όντως εξακριβωθούν θα γίνουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
Η Κρήτη
Αδιάκοπα συνεχίζονται και οι εργασίες του σεισμογραφικού σκάφους Sanco Swift στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις των ExxonMobil – Helleniq Energy, «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Οι πληροφορίες θέλουν πως το ειδικά εξοπλισμένο πλοίο της PGS θα μαζέψει τα καλώδια του περί τα μέσα Ιανουαρίου. Τα δεδομένα που λαμβάνονται είναι δισδιάστατα και θα απαιτηθούν και τρισδιάστατες έρευνες, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στο τέλος του 2023. Εντός του 2024 θα υπάρχει εικόνα στην κοινοπραξία των παραχωρησιούχων για τους πιθανούς στόχους φυσικού αερίου.
Η πρώτη γεώτρηση στα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης αναμένεται το 2025.
Πόσο αέριο κρύβει η Ελλάδα
Για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά από διάφορους μελετητές και γεωλόγους.
Τα πλέον σίγουρα δεδομένα είναι αυτά που έχει κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ) Άρης Στεφάτος.
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά με βάση τα στοιχεία και το αρχείο των δεδομένων που διαθέτει η εταιρεία στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα το 85% των όγκων εκτιμάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δις. ευρώ. Απαιτούνται», σύμφωνα με τον Στεφάτο, «ιδιωτικές επενδύσεις 46 δις. ευρώ., ενώ το δημόσιο θα έχει έσοδα 56 δις. ευρώ.».
Με υπολογισμούς ανθρώπων της πετρελαϊκής αγοράς η προαναφερόμενη αξία των πέντε στόχων αντιστοιχεί σε κοιτάσματα φυσικού αερίου 705 δις. κυβικών μέτρων.
Επιπροσθέτως στη διάρκεια του 1ου ΟΤ FORUM την περασμένη Άνοιξη ο Γιάννης Γρηγορίου αντιπρόεδρος του Continental Europe Energy Council είχε κάνει γνωστό ότι σε μελέτες της ΕΔΕΥΕΠ υπάρχει η εκτίμηση πως από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εκτιμάται σε 70 με 90 τρις. κυβικά πόδια ή 2 με 2,5 τρις. κυβικά μέτρα.
Μάλιστα τότε το ίδιος στέλεχος είχε υποστηρίξει πως οι ποσότητες αυτές μπορούν να καλύψουν το 15% με 20% των αναγκών της Ευρώπης.
Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι βέβαια αν δεν γίνουν γεωτρήσεις.https://www.ot.gr/2022/12/11/energeia/fysiko-aerio/ydrogonanthrakes-pote-tha-ftasoun-stis-petrelaikes-ta-seismika-dedomena/
Τα σχόλια είναι κλειστά.