Ξενοδοχεία : Συνέδρια με όριο τα 50 άτομα – Πληθαίνουν οι αντιδράσεις
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις των Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων η απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό του αριθμού των συνέδρων σε 50 άτομα.
Η επιβολή ανώτατου πλαφόν πενήντα συμμετεχόντων στα συνέδρια, σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19», έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της συνεδριακής και ξενοδοχειακής αγοράς.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε παρέμβασή του προς τους υπουργούς Επικρατείας, Υγείας και Τουρισμού, ήδη με τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ σημαντικές συνεδριακές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές χρονικό διάστημα εσωτερικού ή και διεθνούς χαρακτήρα ακυρώθηκαν.
Όπως σημειώνει, πρόκειται για εκδηλώσεις που η χώρα μας είχε μεγάλη ανάγκη τόσο σε επίπεδο εσόδων που θα αποκόμιζε από αυτές, αλλά κυρίως για την προβολή και τη θετική εικόνα της Ελλάδας ως προορισμός.
Την ίδια στιγμή και ο HAPCO, εκπροσωπώντας πάνω από 50 επαγγέλματα που σχετίζονται με τον συνεδριακό τουρισμό εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν από το περιεχόμενο του νέου ΦΕΚ 3611 (29/8/2020).
Σύμφωνα με τα υγειονομικά αυτά πρωτόκολλα, έχουν προγραμματιστεί από 1/9/2020 επιστημονικά συνέδρια για τους μήνες που ακολουθούν. «Η παρούσα οδηγία έρχεται επιλεκτικά να αποτελέσει εμπόδιο στην ασφαλή επαναφορά του Συνεδριακού Τουρισμού φέρνοντας σε οικονομική απόγνωση τις εμπλεκόμενες εταιρείες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φορέας, ζητώντας την άμεση τροποποίηση του σχετικού ΦΕΚ.
Η χασούρα
Από τα συνέδρια, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος που είχαν προγραμματιστεί για το 2020, μόνο το 20% είχε μεταφερθεί για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, με τη νέα απόφαση να οδηγεί σε ακύρωσή τους, κάτι που θα ζημιώσει τον κλάδο με πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό, άλλωστε, της ζημιάς που υφίσταται ο κλάδος είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των συνεδρίων στην Αθήνα πραγματοποιείται το δίμηνο Οκτωβρίου (18,7%) – Σεπτεμβρίου (16,8%), ενώ ιδιαίτερα δυναμικοί μήνες ως προς τον συνεδριακό τουρισμό είναι και ο Μάιος (11,2%), ο Απρίλιος (10,3%) και ο Ιούνιος (10,3%).
Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο ελληνικός συνεδριακός τουρισμός το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού θα κατέγραφε απώλειες κατά 70% σε επίπεδο τζίρου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.