Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις ζωοτροφές – Έρχεται πληρωμή των νιτρικών
Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις ζωοτροφές – Έρχεται πληρωμή των νιτρικών
Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των προγράμματων νιτρορύπανσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους κτηνοτρόφους των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές.
Παράλληλα, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ο τρόπος ενίσχυσης για τα μήλα, ενώ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι Περιφέρειες να δηλώσουν αν θα ολοκληρώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ή θα τα αναλάβει το ΥπΑΑΤ.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του σε ημερίδα για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια στο δήμο Κιλελέρ, καλώντας τους αγρότες να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ για μια επιτυχή μετάβαση σε μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 καθώς και για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.
Ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για τη χώρα μας ότι το ποσό των κοινοτικών ενισχύσεων παρέμεινε άθικτο χωρίς περικοπές στα 13,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2023 – 2027, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου υπήρξε περικοπή 10% και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν «σχήματα» στα οποία μπορεί να ενταχθεί ο αγρότης ώστε να ενισχύσει το εισόδημά του», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του.
Οι συνδεδεμένες
Αναφερόμενος στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σημείωσε ότι την καταβολή τους την προτείνει το κάθε κράτος μέλος και την τελική απόφαση τη λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισήμανε στις συνδεδεμένες έχουν ενταχθεί επιπρόσθετα, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής τους. Διευκρίνισε δε ότι οι περιοχές της Θεσσαλίας που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στα προγράμματα απονιτροποίησης, δεν μπορούν εκ του κανονισμού, να λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι, αν συμπεριλαμβάνονται στους σχετικούς χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή των προγραμμάτων απονιτροποίησης ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «στο gov.gr έχει ανέβει η κατάσταση των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα».
Ενίσχυση στα μήλα
Σχετικά με την καλλιέργεια μήλων, διευκρίνισε ότι «η συνδεδεμένη θα καταβληθεί για το 2022 και είπε ότι μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ο τρόπος ενίσχυσης του εισοδήματος τους».
Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές.
Σχετικά με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους είπε ότι όλοι θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση μέσα στον Δεκέμβριο, αρκεί να υποβάλουν την βεβαίωση μετακίνησης.
Μέχρι 10 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι θα πρέπει οι Περιφέρειες να δηλώσουν αν θα ολοκληρώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ή θα τα αναλάβει το ΥΠΑΑΤ.
Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είπε ότι περίπου 500 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από 1-1-21 μέχρι σήμερα. Περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα προέρχονται από εισφορές αγροτών ενώ τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και κάλεσε τους αγρότες να παραδεχθούν ότι πλέον οι αποζημιώσεις καταβάλλονται πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά.
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη με σημαντικότερα αυτά των Νέων Αγροτών (ύψους 525 εκατ. ευρώ), τα Σχέδια Βελτίωσης (230 εκατ. ευρώ), το Leader (236 εκατ. ευρώ), Βιολογικής Παραγωγής (705 εκατ. ευρώ) κ.α. από τα οποία οι νέοι αγρότες μπορούν να αντλήσουν πόρους για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δράσεις.
Αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «η σωστή αξιοποίηση δράσεων και προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ είναι εθνικός μονόδρομος. Να βρεθούν κονδύλια για την δίκαιη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Με στοχευμένες απλοποιημένες δράσεις. Θα είναι από τα οικολογικά σχήματα, από την αναδιανεμητική ενίσχυση, από άλλα προγράμματα, εδώ είμαστε να το αποφασίσουμε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των στιγμών και την δυναμική του πρωτογενούς τομέα, έχει επενδύσει σε αυτόν. Στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά προγράμματα στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, ανακοίνωσε πως σήμερα κατατίθενται οι προσφορές για το έργο ΤΟΕΒ Ταυρωπός, μέσω ΣΔΙΤ.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου. Στην ημερίδα παρέστη και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
Τα σχόλια είναι κλειστά.