Η εβδομάδα των Παθών που ξεκινά, οδηγώντας πάντα όμως στην Ανάσταση, εφέτος σηματοδοτείται στη χώρα μας από τη δοκιμασία του κορωνοϊού αλλά και από την προσφορά του πολύτιμου επιστημονικού «δώρου», του εμβολίου, και στους νεότερους πολίτες.
Περίπου 3 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 30 – 49 ετών, αποκτούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα πρόσβαση στα ραντεβού για εμβολιασμό κατά της λοίμωξης covid-19, φέρνοντας μας πιο κοντά στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας και απομακρύνοντας ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.758.780 εμβολιασμοί, με 1.964.640 άτομα να έχουν λάβει την 1η δόση και 790.140 και τις δύο δόσεις.
Από αύριο, Μεγάλη Τρίτη, ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών (1,36 εκατ. άτομα) και από Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 40-44 χρόνων (800.000 άτομα) και 45-49 χρόνων (810.000 άτομα), με επικρατέστερη ημέρα για το άνοιγμα των ραντεβού τη Μεγάλη Παρασκευή. Για τους πολίτες 30-39 χρόνων ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με εμβόλια της AstraZeneca, ενώ οι άλλες δύο ομάδες πολιτών θα έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, δηλαδή στα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
«Δίνεται η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό» όπως εξήγησε την περασμένη Τετάρτη κατά την τακτική ενημέρωση για τη διαχείριση της επιδημίας αλλά και της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.
Με την τροποποίηση αυτή σχεδόν 3 εκατ. πολίτες, που αποτελούν τον πυρήνα του παραγωγικού ιστού της χώρας, μπορούν να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ασφαλή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η πολυπληθής αυτή ομάδα πολιτών έχει καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς αποτελεί τη βασική δεξαμενή των εργαζομένων στον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο και ταυτόχρονα από τα πιο ενεργά τμήματα του καταναλωτικού κοινού. Εκτιμάται λοιπόν ότι η εμβολιαστική θωράκισή τους θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων που επανεκκινούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο να ανασταλούν εκ νέου, εν μέσου θέρους.
Με στόχο τους 2,5 εκατ. εμβολιασμούς τον Μάιο και τους 4 εκατ. τον Ιούνιο, επιστήμονες και κυβέρνηση απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», ζητώντας από τους πολίτες να εκμεταλλευτούν το «δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, για να βγούμε πιο γρήγορα από την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο». Προς την κατεύθυνση αυτή διευρύνεται τόσο το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων όσο και ο αριθμός αυτών με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικές κλινικές, πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα κα). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΘΕΜΑτος, στις ιδιωτικές δομές υγείας θα διενεργούνται εμβολιασμοί κατά κύριο λόγο με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.
Οι αυξημένες παραλαβές εμβολίων για το δίμηνο Μαϊου- Ιουνίου «εγγυώνται» την πρόσβαση όλων στο εμβόλιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών, η Ελλάδα αναμένει 2.150.000 δόσεις από την εταιρεία Pfizer/BioNTech τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία Astrazeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις ακριβείς παραδόσεις ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 – 500.000 δόσεις κάθε μήνα. Από τις 5 Μαΐου μπαίνει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά το «πράσινο φως» που πήρε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ως προς την ασφάλεια του. Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 33.600 εμβόλια του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, από το σύνολο των 1,35 εκατ. δόσεων που της αναλογούν από την ευρωπαϊκή συμφωνία για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.
Τα φάρμακα για κατ’ οίκον θεραπεία
Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο θεωρείται το «Άγιο Δισκοπότηρο» για την εξάλειψη της λοίμωξης covid-19, οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται για την ανακάλυψη φαρμάκων που θα λαμβάνονται στα αρχικά στάδια της νόσου, θα απλοποιήσουν τη διαχείρισή της και θα μειώσουν την ανάγκη νοσηλείας των ασθενών.
Ήδη η κολχικίνη, ένα καλά μελετημένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο – που με ελληνική πρωτοβουλία προτάθηκε ως θεραπεία της covid-19- χορηγείται τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε ασθενείς. Η έγκαιρη χορήγησή της οδηγεί σε σημαντική μείωση των νοσηλειών αλλά και της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Το σκεύασμα είναι σε μορφή χαπιού και δίδεται μόνο με ιατρική συνταγή.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές μελέτες σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ευρώπη για το αντιικό φαβιπιραβίρη, που είναι ήδη εγκεκριμένο στην Ιαπωνία και την Ινδία για τη θεραπεία της λοίμωξης covid-19. Ενώ δύο ακόμη ερευνητικά αντιικά φάρμακα που θα λαμβάνονται από του στόματος, η μολνουπιραβίρη και το PF-07321332, θα απλοποιήσουν τη θεραπεία της νόσου εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Τέλος, τρία σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναμένεται να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το προσεχές διάστημα θα περιορίσουν τις εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία.