ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΥΘΗΡΙΩΝ & ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Η θάλασσα που μας ενώνει
ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΡΟΚΚΟΥ
ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ 48 & ΠΛΑΤΕΙΑ 1821 – ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ – ΧΑΝΙΑ – ΚΡΗΤΗ
ΧΑΝΙΑ.- Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον σε συνεργασία με Αίθουσα Τέχνης Follow Your Art και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων διοργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης Κυθήριων και Κρητών καλλιτεχνών «Η θάλασσα που μας ενώνει».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, στις 20:30, στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου, Δασκαλογιάννη 48 & Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη.
Στην έκθεση «Η θάλασσα που μας ενώνει» συμμετέχουν οι Κυθήριοι και οι Κρήτες εικαστικοί καλλιτέχνες: Άγγελος Αντωνόπουλος, Έλενα Αντωνοπούλου, Cris Gianakos, Μαρία Γιαννακάκη, Pat Caufman, Μαρία Κελαϊδή, Κοσμάς Λιλικάκης, Janet Liodaki, Ελένη Μανωλαράκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Suzan Moxley, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Barbara Knight, Παγώνα Ξενάκη, Κώστας Παγωμένος, Αναστασία Πετράκη, Δάφνη Πετροχείλου, Αλίκη Ρήγου, Μανώλης Σαριδάκης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Βασίλης Σολιδάκης, Μαρία Σχινά, Γιώργος Τζάννες, Κατερίνα Τσεμπελή, Γεωργία Τσέρη, Δροσιά Τσέρη, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Δημήτρης Χαντζαντωνάκης, Μανώλης Χάρος και Κατερίνα Χάρου.
Την έκθεση επιμελούνται η εικαστικός και ιδρύτρια της Αίθουσας Τέχνης Follow Your Art Γεωργία Τσέρη και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, ειδικός σύμβουλος της έκθεσης είναι ο καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών Άγγελος Αντωνόπουλος.
Στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Η θάλασσα που μας ενώνει» συμμετέχουν Κυθήριοι και Κρήτες εικαστικοί καλλιτέχνες που διερευνούν τις αμφίδρομες επαφές και σχέσεις μέσω της θάλασσας, που χωρίζει και ταυτόχρονα ενώνει την Κρήτη και τα Κύθηρα. Η σύμπραξη και η συνύπαρξη των συγκεκριμένων νησιωτικών πληθυσμών θα εξεταστεί μέσω της θαλάσσιας οδού που γεφυρώνει την επικοινωνία, το εμπόριο, την αλληλεγγύη, τις κουλτούρες και το αίσθημα ελευθερίας που το πέλαγος απλώνει ανάμεσά τους.
Η έκθεση μετά τα Χανιά της Κρήτης θα παρουσιαστεί στα Κύθηρα με στόχο την επαφή, τη γνωριμία, τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση των δύο καλλιτεχνικών κοινοτήτων των δύο γειτονικών νησιών και ταυτόχρονα την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων των φιλότεχνων ενεργών πολιτών και των πολιτιστικών φορέων για την αναψηλάφηση των προθέσεών μας πάνω στην υδάτινη κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας ανάπτυξης, τις συνθήκες μετανάστευσης και το ταξίδι ειρήνης με τους μεσογειακούς γείτονές μας προς την Άδολη Ζωή και το Δημιουργικό Πολιτισμικό Γίγνεσθαι που απλόχερα μας παρείχε και καθημερινά μας προτρέπει η Αρχέγονη Θάλασσα Μεσόγειος.
Η έκθεση «Η θάλασσα που μας ενώνει» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Κυθήρων, τον Δήμο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Match More και συμμετέχει στο Εικαστικό Πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2024.
Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) φυλλάδιο στο οποίο παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα έργα μαζί με κείμενα τεκμηρίωσης, αναλύσεις και σχόλια των επιμελητών.
Η έκθεση θα παρουσιάζεται από 19.08.2024 μέχρι 30.08.2024, ανοικτά κάθε μέρα 20:00-23:00, με ελεύθερη είσοδο.
Ο Βενετσιάνικος Nαός του Αγίου Ρόκκου σώζεται σε καλή κατάσταση στη βορειοδυτική γωνία της Πλατείας 1821, στη Σπλάντζια της Παλιάς Πόλης των Χανίων, κοντά στο σημερινό ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου. Αποτελείται από δύο διαφορετικής μορφής καμαροσκέπαστα κλίτη από τα οποία το αρχαιότερο ήταν το βόρειο, μια απλή κατασκευή χωρίς κανένα διάκοσμο.
Αντίθετα, το νότιο κλίτος έχει κτιστεί εξ’ ολοκλήρου από λαξευτή τοιχοποιία, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του Βενετσιάνικου Μανιερισμού. Πρόκειται για κτίσμα με τονισμένους αρμούς στους πεσσούς, που καταλήγει στις στενές του πλευρές σε τριγωνικό αέτωμα, χωρίς καταέτιο γείσο. Η κύρια δυτική όψη, έχει τονισμένο τον κατακόρυφο άξονα με ένα θύρωμα, ένα ορθογώνιο πλαίσιο για επιγραφή και ένα στρογγυλό φεγγίτη.
Στη νότια όψη το κέντρο καταλαμβάνει θύρωμα με τριγωνικό αέτωμα και δυο μεγάλα παράθυρα. Κάτω από το γείσο υπάρχει επιγραφή : «Αφιερωμένο στον Άριστο και Μέγιστο Θεό και στον Θείο Ρόκκο. 1630». Η επιγραφή “D(IVO) ROCCO” (στο Θείο Ρόκκο) υπάρχει και στην πρόσοψη. Ο ναός φαίνεται να κτίστηκε μετά από κάποια επιδημία πανώλης από την οποία, όπως είναι γνωστό, προστάτευε ο Άγιος Ρόκκος.
Πρόσφατα ο Ναός συντηρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και στο εσωτερικό του πραγματοποιήθηκε ανασκαφή που εμφάνισε τμήματα από τη αρχαία Κυδωνία και μέρος οικισμού από τους Μινωικούς χρόνους. Τα επίπεδα της ανασκαφής είναι ορατά από το εσωτερικό του μνημείου καθώς τμήμα του πατώματός του έχει αντικατασταθεί με υαλοπίνακες.
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια δράσεων (2012-2024) με περισσότερες από 350 εκδηλώσεις πολιτισμού, υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Πε¬ριφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και με τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανά¬πτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσε¬ων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημι¬ουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των εικαστικών δράσεων και αναζητήσεων, τόσο για τους καταξιωμένους Δασκάλους της Τέχνης, όσο και τους ταλαντούχους Νέους Δημιουργούς.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.