XANIaRT 2024: Εγκαίνια την Κυριακή 21.7.2024, στις 20:00, της αφιερωματικής έκθεσης “ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
“ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Ο Συμπαντικός Σουρεαλισμός του
Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη 1952-2024”

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
“3 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ plus”

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ΩΡΑ 20:00
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ
ΔΡΟΜΟΝΕΡΟ – ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ – ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΚΡΗΤΗ

ΧΑΝΙΑ.- Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και το Εικαστικό Πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2024 οργανώνουν ταυτόχρονα εγκαίνια δύο παράλληλων εικαστικών εκθέσεων την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, στις 20:00, στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, Δρομόνερο, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη.

Α. Το Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ… – Ο Συμπαντικός Σουρεαλισμός του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη 1952-2024» αφιερωμένη στον εικαστικό καλλιτέχνη Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, που έφυγε πρόσφατα και τόσο νωρίς, ακριβώς στην περίοδο κορύφωσης της καλλιτεχνικής του απόδοσης και δημιουργίας. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του Μαρκαντωνάκη από τη Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Μεταμόρφωση – Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης» του Κώστα Αθουσάκη και συμμετέχει μια φωτογραφία της Μαγδαληνής Βογιατζή.

Ο ιστορικός της τέχνης και συνεπιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Κλονισμός, ευθραυστότητα και θνητότητα προσομοιώνονται μέσω της αναμόχλευσης, της δίνης και της πλαστικής συσπείρωσης της ζωγραφικής ύλης με άμορφο τρόπο, πυκνή και γαιώδη πάστα που χαρίζει ανάγλυφη υφή στα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη και μια απτική διάσταση που θυμίζει στο κοινό ότι ο καλλιτέχνης είναι πρωτίστως γλύπτης. Τα ένθετα έτοιμα αντικείμενα που εισέρχονται στους πίνακες και στις συνθέσεις ενσωματώνονται στο τελικό αποτέλεσμα. Η προσωπική ματιά και σύνθεση του Μαρκαντωνάκη είναι τόσο ιδιαίτερη που είναι αμφίβολο αν κάποιος άλλος καλλιτέχνης ή επιμελητής θα μπορούσε να τον διαδεχθεί, να τον μιμηθεί ή να αναδημιουργήσει τα περιβάλλοντά του. Ο τρόπος που δημιουργούσε ήταν ξεκάθαρα βιωματικός, καθώς αναφέρεται στις προσωπικές του εμπειρίες και σε προσωπικές ενοράσεις, που άλλοτε ανακαλούσαν τα όνειρα και άλλοτε τους εφιάλτες του».

Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά) στον οποίο παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα έργα μαζί με κείμενα τεκμηρίωσης, αναλύσεις και σχόλια των επιμελητών. Κείμενα και σκέψεις για τον Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη γράφουν: Δημήτρης Αγγελάτος, Κώστας Αθουσάκης, Μαγδαληνή Βογιατζή, Λουίζα Καραπιδάκη, Έφη Μιχάλαρου, Θανάσης Μουτσόπουλος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Καλλιόπη Μπρεδολόγου, Άννα Νεμπαυλάκη, Παναγιώτης Πάγκαλος, Μεγακλής Ρογκάκος και Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Β. Παράλληλα το Μουσείο παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «3 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ plus» με επιλεγμένα έργα γλυπτικής, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κολάζ από τις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον.

Στην έκθεση «3 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ plus» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Eozen Agopian, Μαρία Αντωνάτου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Σωκράτης Αργείτης, Χρύσα Βαθιανάκη, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Ιωάννα Βλάχου, Ανδρέας Βούσουρας, Γιάννης Γαβαλάς, Νίκος Γιαβρόπουλος, Κρις Γιανάκος, Καλλιόπη Γιατρουδάκη, Κορνήλιος Γραμμένος, Λυδία Δαμπασίνα, Θόδωρος Δασκαλάκης, Χαράλαμπος Δερμάτης, Γιάννης Δημητράκης, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Εν-Φλω, Αντιγόνη Καββαθά, Αθανάσιος Καλατζής, Κατερίνα Καλογεράκη, Βίκυ Καμένου, Βασίλης Καρκατσέλης, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Μαρία Κοκκίνη, Χριστίνα Κουκουράκη, Ευδοκία Κύρκου, Θανάσης Λάλας, Ιόλη Λειβαδά, Κοσμάς Λιλικάκης, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Βαγγέλης Λυμπουρίδης, Γιώργος Λυντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, David Macfarlane, Φίλιππος Μάνος, Ελένη Μανωλαράκη, Αλεξάνδρα Μαράτη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Παντελής Μαρκαντωνάκης, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Ιωάννης Μονογυιός, Nicholas Moore, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Barbara Knight, Κώστας Παγωμένος, Άγγελος Παναγιωτίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Αντωνία Παπατζανάκη, Αντώνης Παυλάκης, Benjamin Page, Παναγιώτα Πιτσιρή, Alda Reis, Petr Shevchenko, Χρυσούλα Σκεπετζή, Άγγελος Σκούρτης, Βασιλική Σοφρά, Αννέττα Σπανουδάκη, Κωνσταντίνος Σταματίου, Ευδοξία Σταφυλαράκη, Αλεξάνδρα Στεφανίδου, Άρις Στοΐδης, Αντώνης Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τσεμπελή, Γιώργος Τσεριώνης, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Ειρήνη Τσιράκη, Eddie Fenn, Αποστόλης Φιλίππου, Andrei Filippov, Konstantin Fischer, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Πέπη Χατζηδάκη και Sally Heard.

Και τις δύο εκθέσεις επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Η παρουσίαση των εικαστικών εκθέσεων γίνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος ΧΑΝΙaRT-2024, συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Match More και το Ζεύξις Art Studio. Οι εκθέσεις θα παρουσιάζονται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024 με ελεύθερη είσοδο. Ανοιχτά κάθε μέρα έπειτα από προσυνεννόηση στο E-MAIL: ioannis2000@gmail.com και ανοιχτά κάθε Κυριακή 11:00 – 19:00 με ελεύθερη είσοδο.

Κατά τη διάρκεια των εκθέσεων και μετά τις 16 Σεπτεμβρίου 2024, θα βρίσκονται σε εξέλιξη εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι επισκέψεις των μαθητών θα γίνονται έπειτα από έγκαιρη προσυνεννόηση από τους διδάσκοντες με το Μουσείο.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων κουλτούρας στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης δημιουργούν Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.