Πρόταση κατεπείγουσας μελέτης και σχεδιασμού από την Ελληνική Κυβέρνηση της δραστικής μείωσης φόρων – τελών – χρεώσεων για τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα επιλέξουν το 2021 να επενδύσουν στα Ελληνικά αεροδρόμια.
Σήμερα, ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, συμμετείχε – μέσω τηλεδιάσκεψης – στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με θέμα την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας». Στη συνεδρίαση έλαβε μέρος, εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπό το συντονισμό του επικεφαλής του θεσμικού φορέα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνου Μίχαλου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, πρότεινε στο ανώτατο θεσμικό όργανο της Ελληνικής επιχειρηματικότητας την πραγματοποίηση κρίσιμης στρατηγικής παρέμβασης προς την Ελληνική Κυβέρνηση, στον πλέον νευραλγικό κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας, στον Τουρισμό. Ο Αντώνης Ροκάκης τόνισε συγκεκριμένα:
«Ο Τουριστικός κλάδος συνέβαλε την προηγούμενη χρονιά άμεσα στην Οικονομία της χώρας με 23,4 δισ. Ευρώ, ενώ συνολικά (άμεσα και έμμεσα) συνεισέφερε έως 62 δισ. ευρώ (ΙΝΣΕΤΕ). Η άμεση δραστηριότητα του Τουρισμού αντιστοιχεί στο 12,5% του ΑΕΠ και η συνολική έως 33,1%. Για τη Χανιώτικη Οικονομία και σε πολλές περιοχές της χώρας η συνεισφορά του κλάδου αγγίζει περιφερειακά ακόμα και το εντυπωσιακό 50% του ΑΕΠ. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο (Ιαν.-Σεπ.) δείχνουν δραματική «βουτιά» στα Ελληνικά τουριστικά έσοδα σχεδόν 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Έφτασαν ειδικότερα τα 3,509 δισ. ευρώ!
Κρίσιμος καταλύτης για τους ρυθμούς ανάκαμψης της βαριάς Τουριστικής «βιομηχανίας», όπως και της Εθνικής μας Οικονομίας, αναμφίβολα θα είναι η προσέλκυση του μέγιστου δυνατού αριθμού συνδέσεων με τα Ελληνικά αεροδρόμια από τον παγκόσμια ανταγωνιστικό και βαριά πληττόμενο Αεροπορικό Κλάδο. Λαμβάνοντας υπόψη:
• ότι τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όσο και η Fraport Greece έχουν συμφωνήσει, λόγω ανωτέρας βίας, την αναστολή των συμβάσεων παραχώρησης, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει -ούτε για το έτος 2022 – τα έσοδα των €70 εκατομμυρίων από τη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στην εταιρία Fraport.
• τη σημερινή συγκυρία χαλάρωσης των κανονισμών περί ανταγωνισμού και στήριξης από την E.Ε., όπως και την ενίσχυση που παρέχεται από το κράτος προς τα αεροδρόμια, καθώς και τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων παραχώρησης, προφανώς γίνεται αντιληπτό ότι η μείωση των αεροπορικών τελών καθίσταται πλέον εφικτή.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ως Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χανίων και της βαριάς πληττόμενης Χανιώτικης Αγοράς, προτείνω η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος να διεκδικήσει σε θεσμικό επίπεδο από την Ελληνική Κυβέρνηση την κατεπέιγουσα μελέτη και σχεδιασμό με στόχο τη δραστική μείωση φόρων – τελών – χρεώσεων για τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα επιλέξουν για το 2021 να επενδύσουν στα Ελληνικά αεροδρόμια και συνεπώς στον Τουρισμό της πατρίδας μας.
Καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ευθύνη όλων μας ιστορική, στο Επιμελητήριο Χανίων πιστεύουμε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές δράσεις, όπως και εθνική συνεννόηση, για την επανάκαμψη τη Κοινωνίας και της Οικονομίας μας».