Στα ράφια αποτυπώνεται πλέον η μείωση των τιμών του ελαιολάδου, η οποία ξεκίνησε σταδιακά από τις αρχές του έτους μέσω των προωθητικών ενεργειών.
Πλέον, οι αρχικές τιμές έχουν υποχωρήσει από 15%-30%, ενώ, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι προσφορές, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, η «βουτιά» αγγίζει το 50%, με γνωστή μάρκα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου να πωλείται ακόμα και στα 8,08 ευρώ το λίτρο.
Αιτία της πτώσης των τιμών του ελληνικού χρυσού της ελληνικής γης, που για περισσότερο από 12 μήνες τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό των τροφίμων, είναι η αυξημένη παραγωγή όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία. Μετά το ρεκόρ του 2022-2023, που η εγχώρια παραγωγή άγγιξε τους 350.000 τόνους, την περυσινή ελαιοκομική περίοδο, λόγω της έντονης ξηρασίας, «βυθίστηκε» στους 130.000 τόνους, ενώ την περίοδο 2024-2025 η παραγωγή σχεδόν διπλασιάστηκε αγγίζοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τους 240.000 τόνους.
Παράλληλα, η Ισπανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα ελαιολάδου παγκοσμίως, κατάφερε να ανακάμψει από τους 750.000 τόνους περίπου στους 1.400.000 τόνους, ασκώντας έντονες πιέσεις στις τιμές παραγωγού.
Ετσι, στην αρχή της συγκομιδής τον περασμένο Οκτώβριο, η τιμή παραγωγού έφτασε μέχρι και τα 10,2 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια υποχώρησε στα 7-8 ευρώ, για να πέσει περαιτέρω στα 4,5-5 ευρώ το κιλό, με τους ελαιοπαραγωγούς να δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές που πουλάνε είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το κόστος παραγωγής.
Οι τιμές στο ράφι
Η αυξημένη παραγωγή και η πτώση στις τιμές παραγωγού έφεραν, όπως αναμενόταν, και την πολυπόθητη μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Οι τιμές ήταν δεδομένο ότι θα επιστρέψουν στα 9-10 ευρώ το λίτρο, ενώ αντιλαμβανόμενες αυτήν την πτωτική τάση οι βιομηχανίες από τα τέλη ήδη της προηγούμενης χρονιάς έκαναν συνεχείς προσφορές, για να προσελκύσουν και πάλι τους καταναλωτές, οι οποίοι είχαν στραφεί σε άλλου είδους λάδια, όπως τα σπορέλαια», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.
Ηδη, πάντως, τους τελευταίους μήνες τη μείωση των τιμών του ελαιολάδου επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, που δείχνουν ότι τον Μάρτιο η τιμή του υποχώρησε κατά 23,3% σε ετήσια βάση, ενώ συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα η πτώση αγγίζει το 7,5%.
Για παράδειγμα, επώνυμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας κορωνέικης, που πέρυσι είχε αρχική τιμή 14,50 ευρώ το λίτρο, φέτος έχει πέσει στα 11,70 ευρώ το λίτρο, ενώ υπό το καθεστώς προωθητικής ενέργειας διατίθεται στα ράφια στα 8,08 ευρώ το λίτρο.
Εκτός προσφοράς το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 7,90 έως 11,70 ευρώ, ανάλογα με την εταιρία, όταν πριν από έναν χρόνο άγγιζε ακόμα και τα 14,50 ευρώ το λίτρο, ωστόσο η μέση τιμή του διαμορφώνεται γύρω στα 11 ευρώ το λίτρο.
Αντίστοιχα, επώνυμο απλό ελαιόλαδο γνωστής εταιρίας από τα 12,5-13 ευρώ, που ήταν η περυσινή αρχική τιμή του, έχει υποχωρήσει στα 10,70 ευρώ, ενώ σε προσφορά πωλείται αυτήν την περίοδο μόλις 6,90 ευρώ το λίτρο. Πάντως, η μέση τιμή του απλού ελαιολάδου διαμορφώνεται στα 8 ευρώ το λίτρο.
Η επιστροφή των καταναλωτών
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελαιόλαδα υπό το καθεστώς προωθητικής ενέργειας κοστίζουν φθηνότερα ακόμα και από τα ιδιωτικής ετικέτας, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο no name να πωλείται στα 10,75 ευρώ το λίτρο.
Ηδη, πάντως, σύμφωνα με στελέχη των σούπερ μάρκετ, η μείωση των τιμών έχει αρχίσει να επιδρά θετικά στους καταναλωτές, καθώς άρχισαν και πάλι να αγοράζουν ελαιόλαδο, το οποίο είχαν «εγκαταλείψει» λόγω της υψηλής τιμής.https://eleftherostypos.gr/