Βουλή: Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών – Απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας, λένε τα κόμματα

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, με την κυβέρνηση να δέχεται τα ομαδικά «πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης

Βουλή: Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών – Απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας, λένε τα κόμματα

«Το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές εξελίσσεται διαρκώς. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη να στηρίζουμε τους πολίτες και η ευθύνη αυτή γίνεται αντιληπτή», δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, στη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών», στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε πως «έχουμε αναλάβει την ευθύνη να στηρίξουμε τους πολίτες και αυτή η ανάληψη ευθύνης μπορεί να γίνει αντιληπτή, εάν κάποιος κάνει μια σύγκριση με ό,τι συνέβαινε κάποια χρόνια πριν».

Το νομοσχέδιο αυτό «αποτελεί μέρος μιας νομοθετικής τριλογίας, που δουλεύουμε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αφορά το έργο και τη λειτουργία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Οι άλλες δύο, που είναι σε φάση προετοιμασίας, αφορούν την εξέλιξη και προσαρμογή στα νέα δεδομένα», προσέθεσε.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει εδώ και μια πενταετία αποδείξει ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση»

«Εξελίσουμε το πλαίσιο στα νέα δεδομένα πάντα, που βρίσκουμε μπροστά μας. Αφενός του σχήματος της κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις και αφετέρου του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής. Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα ολοκληρώσουνε το θεσμικό πλαίσιο των πολιτικών και των εργαλείων του Ενιαίου Χαρτοφυλακίου, της στήριξης της Κρατικής Αρωγής και της αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα όμως, προχωρούν καθημερινά μία σειρά από διεργασίες για τη λειτουργική και επιχειρησιακή εξέλιξη της γενικής γραμματείας», σημείωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ομαδικά «πυρά» στην κυβέρνηση από τα κόμματα

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μπάρκας, τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό δείχνει την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές».

Αντιτάχθηκε στο σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας ότι «δεν επιλύει τίποτα, αντίθετα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα».

Σε αντίθεση με την συνταγματική υποχρέωση του κράτους για την προστασία της περιουσίας και της ζωής των ανθρώπων, η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο βουλευτής, «έρχεται και νομοθετεί την ατομική ευθύνη με την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, αρχικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να θεσπίσετε αυτή την υποχρεωτικότητα για όλους τους πολίτες».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό «επιβεβαιώνει το αίσθημα εγκατάλειψης από το κράτος που βιώνουν οι πολίτες και οι οποίοι νιώθουν ολοένα και πιο ανασφαλείς».

Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «κατώτερο των προσδοκιών», το οποίο επιβεβαιώνει την πολιτική που θέλει όλα να θυσιάζονται «στον βωμό της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος της τσέπης των φορολογούμενων».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «επιφέρει ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα ενάντια στις λαϊκές οικογένειες, φέροντας ένα ακόμα μέτρο στήριξης των χρηματοοικονομικών ομίλων και συγκριμένα για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούν εδώ και χρόνια να βάλουν χέρι στο λαϊκό εισόδημα με την υποχρεωτική ασφάλιση των περιουσιών».

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη Πέρκα, σημείωσε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει εδώ και μια πενταετία αποδείξει ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση, που την χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να καλύψει τις δικές της ανεπάρκειες ή τις δικές της πολιτικές επιλογές».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, αποφασίστηκε να συνεχιστεί αύριο (26/6) το μεσημέρι, με την ακρόαση συνολικά 18 φορέων, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί η τρίτη συνεδρίαση με την ψήφισή του επί της αρχής και την συζήτηση επί των άρθρων. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ορίσθηκε να διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.