Προτού καν ξεκινήσει η σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή σήμερα, Τετάρτη, το πολιτικό θερμόμετρο είχε ήδη «κοκκινήσει» από την προηγούμενη ημέρα, με αψιμαχίες για τα μέτρα κατά ανεμβολίαστων, αλλά και τις δασικές πυρκαγίες, που είναι και το αντικείμενο της σημερινής ειδικής ημερήσιας διάταξης.
Η συζήτηση στη Βουλή θα αρχίσει στις 10.30 π.μ. και θα γίνει κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εξελιχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα έχει τυπικά αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.
Η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θα δώσει, μεταξύ άλλων, το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσις εν όψει του κρίσιμου «ραντεβού» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία ακολουθεί σε λιγότερες από 20 ημέρες και πολιτικά σηματοδοτεί τη λήξη της θερινής περιόδου, με τα κόμματα να παρατάσσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιούν για τη μάχη των εντυπώσεων που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα «αναγνωριστικά πυρά» πριν την μάχη
Τα πρώτα πυρά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν από χτες διά στόματος του Νάσου Ηλιόπουλου: Η κυβέρνηση δεν σταμάτησε την καταστροφή με τις φωτιές, δεν θέλει να σταματήσει ούτε την οικονομική καταστροφή που έρχεται, αναφέρει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
«Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή με τις πυρκαγιές και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει σχέδιο και δεν θέλει να σταματήσει ούτε την οικονομική καταστροφή που έρχεται» προσέθεσε.
Προηγήθηκε ανάλογη τοποθέτηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος υποστήριξε ότι η απαξίωση της δασοπροστασίας έφερε την καταστροφή.
Η σκληρή σύγκρουση, ωστόσο, έλαβε χώρα στο πεδίο των εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας, ΒΑσίλη Κικίλια, περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.
Η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη μακροσκελή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι «κλείνει το μάτι στους αντεμβολιαστές».
«Δεν μας προξενεί πλέον απολύτως καμία εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές. Με διάφορα προσχήματα, ψιθυρίζει αυτά που διαρκώς κραυγάζει ο κ. Πολάκης» σχολίασε με ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έκανε λόγο για μέτρα διχασμού, οικονομικής εξαθλίωσης, κατάρρευσης του ΕΣΥ και νέας έξαρσης της πανδημίας. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, «ο κ. Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του».
Μία μικρότετρης έντασης σύγκρουση σημειώθηκε επίσης με αφορμή μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια, τους παιδικούς σταθμούς και τις δομές μαζικού αθλητισμού.
Το στίγμα Μητσοτάκη
Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί σε γενικές γραμμές στην ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και στην γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, με αρκετά πιο αναλυτικό τρόπο από ό,τι έκανε στη συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, όταν ακόμη πυρκαγιές έκαιγαν τη χώρα.
Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είναι το μήνυμα που στείλει ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε και ο ίδιος προ ημερών, η καταστροφή ξεπερνά την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο με: α) βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων και β) άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.
Στο ίδιο κλίμα με τη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάται ότι θα υπερθεματίσει για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλεις ανθρώπινων ζώων, παρά τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών, την τεράστια έκτασή τους και και το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους.
Ισχυρό χαρτί στη φαρέτρα του πρωθυπουργού θα είναι η λειτουργία της γραμμής εκτάκτων αναγκών 112 που συνέβαλε στην εκκένωση περιοχών και την προστασία της ζωής των κατοίκων. Ο πρωθυπυργός, όπως είπε και στη συνέντευξή του, θεωρεί χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων, ένα μέτρο που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ιδιαίτερα σκληρός αναμένται να είναι ο κ. Μητσοτάκης στην επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης και ιδιαίτερα τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στο Μάτι.
Τέλος, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα παρέχει πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τον χειρισμό του θέματος των πυρκαγιών.
Τσίπρας: Οι ευθύνες ανήκουν στον πρωθυπουργό – Επιτελικό «μπάχαλο»
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντίπερα όχθη, προετοιμάζουν τα επόμενα αντιπολιτευτικά τους βήματα, με ορίζοντα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, θα αναδείξει τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού για τα λάθη και τις ελλείψεις που οδήγησαν στα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει κριτική για το «επιτελικό μπάχαλο», όπως χαρακτηρίζει το επιτελικό κράτος η Κουμουνδούρου, και θα κάνει λόγο για κραυγαλέα επιχειρησιακά λάθη.
Παράλληλα, θα βάλει στο τραπέζι και την πρότασή του: «Πρέπει να αποσυρθεί τώρα ο νόμος Χατζηδάκη, πρέπει να επαναπροσληφθούν οι 5.000 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία και να τελειώνουμε πια με αυτή τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του “λιγότερου κράτους” που έγινε στάχτη αυτές τις μέρες», όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Όπως είπε ο δίος, δίνοντας και το στίγμα της γραμμής ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, «είναι ανάγκη να αναδιοργανωθεί η πολιτική προστασία, πάνω στις προτάσεις του πορίσματος Γκολντάμερ –το οποίο η κυβέρνηση το “έθαψε”».
Η κριτική του κ. Τσίπρα αναμένεται πάντως να γίνει με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για λανθασμένες εντυπώσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης της καταστροφής, την ώρα που οι πληγές των θυμάτων είναι νωπές. Πρόκειται για μία τακτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας και το περασμένο δεκαπενθήμερο και το ίδιο σκοπεύει να κάνει και σήμερα στη Βουλή.
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λόγο για «ψεύτικα λόγια του πρωθυπουργού», τα οποία «κάηκαν» στις φωτιές, σχετικά με την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παραθέτοντας δηλώσεις (και διαψέυσεις) του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναμένεται να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση κρύβει τα λάθη της και πως έχει «πλήρη σχέδια εκκένωσης», αλλά όχι πυροπροστασίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.