Η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται «στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου», προειδοποίησε την Τρίτη (26/9) ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις «απερίσκεπτες μηχανορραφίες» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μιλώντας την ίδια ημέρα κατά την οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έναν νέο αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών, ο πρέσβης της Πιονγκγιάνγκ στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ, αποδοκίμασε τις ενέργειες της Νότιας Κορέας υπό τον πρόεδρο, Γιουν Σουκ-γέολ, ο οποίος προσπαθεί να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με δύο παραδοσιακούς αντιπάλους της Βόρειας Κορέας, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
«Λόγω της συκοφαντικής και ταπεινωτικής πολιτικής που βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις, η στρατιωτική κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν οδεύει προς το χείλος ενός πυρηνικού πολέμου», είπε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον στη βορειοανατολική Ασία.
Όπως ανέφερε με τον πρόσφατο σχηματισμό της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας οι ΗΠΑ ελπίζουν να βελτιώσουν τη δυναμικότητα του πυρηνικού τους οπλοστασίου με την ενσωμάτωση των συμβατικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Οι δύο σύμμαχοι όπως σημείωσε αυξάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και τα εναλλακτικά σχέδια.
«Είναι αφοσιωμένοι στο να σχεδιάσουν, να επιχειρήσουν και να εκτελέσουν ένα προειδοποιητικό πυρηνικό χτύπημα απέναντι στη Βόρεια Κορέα»
Σύμφωνα με τον Κιμ «είναι αφοσιωμένοι στο να σχεδιάσουν, να επιχειρήσουν και να εκτελέσουν ένα προειδοποιητικό πυρηνικό χτύπημα απέναντι στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Πιονγιανγκ.
Ο Κιμ Σονγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα ότι δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, η χώρα του αναγκάζεται «να επιταχύνει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αυτοάμυνας», πρόσθεσε.
«Οι ΗΠΑ προχωρούν στο πρακτικό στάδιο της απειλητικής τους πρόθεσης να προκαλέσουν ένα πυρηνικό χτύπημα με το να στέλνουν στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια και στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτή για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες», είπε ακόμα.
Έκκληση Γκουτέρες για περιορισμό της χρήσης πυρηνικών
Με την απειλή για ένα πυρηνικό χτύπημα να ελοχεύει καθώς οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά αναπτύσσουν και εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσια τους, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για προσπάθεια μείωσης καθώς και για τον περιορισμό της χρήσης των πυρηνικών.
«Ένας ανησυχητικός αγώνας νέων όπλων ετοιμάζεται. Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Γκουτέρες στην ομιλία του κατά την τελευταία ημέρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπως αναφέρει το france24.com.
«Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου, σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε πλαίσιο θα μπορούσε να προκαλέσει μία ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως: «ο πυρηνικός διαξιφισμός ξεκίνησε ξανά. Αυτό είναι τρέλα. Πρέπει να το αντιστρέψουμε», είπε στη δραματική του έκκληση ο Γκουτέρες.
«Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω πριν βρεθούμε στο χείλος της καταστροφής»
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη σε έκθεσή του τον Ιούνιο ανέφερε πως οι παγκόσμιες δυνάμεις πυρηνικών και ειδικά η Κίνα, αυξάνουν τις επενδύσεις στα οπλοστάσια τους για τρίτη συνεχή χρονιά το 2022.
Παρόλο που οι πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν πέσει κατά 1,6% στις 12.512 τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με το Ινστιτούτο αυτή η πτωτική τάση ετοιμάζεται να αντιστραφεί.
Εκτός από τις πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται στη λίστα αποσυναρμολόγησης, ο αριθμός των ανενεργών πυρηνικών όπλων έχει αυξηθεί σημαντικά.
Στην Κίνα το απόθεμα έχει αυξηθεί από 350 σε 410 πυρηνικές κεφαλές.
Μάλιστα ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις μετατρέπουν τα οπλοστάσια τους σε γρηγορότερα, πιο ακριβή και πιο δύσκολα να εντοπιστούν.
Για να ελαττωθεί η χρήση τέτοιων όπλων κάλεσε τις χώρες να δεσμευτούν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για την τόνωση και ενίσχυση των Συνθηκών για τη μη διάδοση και για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και έκανε έκκληση για την εφαρμογή της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1996, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ καθώς αρκετές χώρες κλειδιά δεν την έχουν υπογράψει.
«Ο κόσμος έχει σπαταλήσει τόσο πολύ χρόνο στη σκιά των πυρηνικών όπλων. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω πριν βρεθούμε στο χείλος της καταστροφής», είπε ακόμα.