Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, επιμένει ότι εμφανίζονται κενά κρεβάτια όταν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας, την ώρα που ο Θάνος Πλεύρης κάνει λόγο για ελεεινά ψεύδη.
Παρά την αναδίπλωση σε σχέση με τους VIP ασθενείς που βρίσκουν κρεβάτι εντατικής θεραπείας, ο κ. Γιαννάκος επιμένει στις καταγγελίες του.
Όπως υποστηρίζει, καθημερινά στο σύστημα του ΕΚΑΒ εμφανίζονται 40 κενά κρεβάτια ΜΕΘ όταν οι διασωληνωμένοι εκτός μονάδας ξεπερνούν τους 100 και η αναμονή φτάνει και τις 15 ημέρες.
Ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για ελεεινά ψέματα τα οποία και θα παίρνουν απάντηση.
Τη Δευτέρα η ΠΟΕΔΗΝ θα καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα που διεξάγει την έρευνα μετά τις καταγγελίες.
Κόντρα για τους VIP ασθενείς
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ηθικό ξεπεσμό αν ισχύουν οι καταγγελίες του κ. Γιαννακού ασκώντας οξύτατη κριτική στον πρωθυπουργό γιατί εξισώνει, όπως είπε, τα ράντζα με ένα κρεβάτι στην ΜΕΘ.
«Είναι ηθικός ξεπεσμός όταν ένας πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική του επιλογή να μην ενισχύσει το ΕΣΥ παριστάνοντας με εξωφρενικά επιχειρήματα τον εντατικολόγο» σημείωσε.
«Γίνεται μεγάφωνο για τα πιο χυδαία fake news ειδικά στο ζήτημα της πανδημίας που προσβάλουν πρώτα και κύρια τους υγειονομικούς που δίνουν έναν μεγάλο αγώνα», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Η παραπομπή VIP ΜΕΘ στο Tweet του κ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για ηθικό ολίσθημα του κ. Τσίπρα.
Υψηλή… τάση μετά το βραχυκύκλωμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ανδρέας Ξανθός δεν υπέγραψε ερώτηση 30 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας για τις ΜΕΘ, με τον κ. Ξανθό να χρεώνει στο Μέγαρο Μαξίμου δημοσιεύματα που τον ήθελαν να συνεχίζει να διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή του κόμματός του.
«Φαίνεται ότι το Μαξίμου αποφάσισε να εγκαταλείψει για λίγο τον ρόλο του «Επιδημιολόγου-Εντατικολόγου» και να ασχοληθεί με τον ρόλο της «μονταζιέρας». Εκεί σίγουρα έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία».
Ο κ. Ξανθός μάλιστα κατέθεσε ξεχωριστή επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Πλεύρη, με την Κουμουνδούρου να κλιμακώνει τις επιθέσεις της στην κυβέρνηση για τις κενές κλίνες ΜΕΘ.
«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή»
Λεπτομέρειες για το πώς γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών στις ΜΕΘ, μετά το θέμα που έχει προκύψει με τις «VIP ΜΕΘ», έδωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
«Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα» είπε αρχικά.
Η κ. Κοτανίδου μίλησε από την μια για αδόκιμη αναφορά της προηγούμενης εβδομάδας για ίδια φροντίδα ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ αλλά και για την αναφορά για κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για υψηλά πρόσωπα.
«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5» είπε και εξήγησε:
«Στο νούμερο ένα, είπε, είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».
Ειδικότερα, η Αναστασία Κοτανίδου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου είπε ότι οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας ότι οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και εντός ΜΕΘ έχουν την ίδια φροντίδα, αλλά και οι τοποθετήσεις ότι γίνεται επιλογή με κοινωνικά κριτήρια, έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους γιατρούς.
Όταν ρωτήθηκε για την θνητότητα η κ. Κοτανίδου είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία. Σίγουρα, πάντως είπε, οφείλεται και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στην χώρα μας.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και έδωσε τα εξής στοιχεία:
– Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια πρέπει ανά πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10
– Κρεβάτια έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ αλλά στελέχωση των υπαρχόντων
– Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 50 με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό
– Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις ΜΕΘ. Δεν υπάρχει, τόνισε καμία αμφιβολία ότι η φροντίδα εντός ΜΕΘ είναι καλύτερη από τους εκτός μονάδας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.