Βγαίνουν από τη φυλακή οι «3» για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τις άθικτες σαρκοφάγους

Βγαίνουν από τη φυλακή οι «3» για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τις άθικτες σαρκοφάγους

Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες στη φυλακή, αποφυλακίζονται με διάταξη της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου  οι τρεις προφυλακισμένοι για την σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τις άθικτες σαρκοφάγους που είχε αποκαλυφθεί τον Απρίλιο μετά από επιχείρηση του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Κάποια μάλιστα από τα ευρήματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που οι αρχαιολόγοι δεν είχαν κρύψει τον ενθουσιασμό τους. Μάλιστα, οι αρχικές εκτιμήσεις για την αξία κάποιων ευρημάτων, υπερέβαιναν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Από τους εννέα  συνολικά εμπλεκόμενους, εισαγγελέας και ανακρίτρια είχαν κρίνει προσωρινά κρατούμενους τρεις κατηγορούμενους και συγκεκριμένα έναν 46χρονο ξυλουργό, έναν 56χρονο πρώην λιμενικό και έναν 37χρονο φούρναρη. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ανάμεσα στους οποίους και ο Τζιοβάνι, ένας 69χρονος Σικελός, ο οποίος φέρεται να είχε ταξιδέψει τις ημέρες του Πάσχα στην Κρήτη για το «deal» με την  αγοραπωλησία των αρχαίων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Στη λίστα των κατηγορουμένων συγκαταλέγονται ακόμα:  ένας συνταξιούχος υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο ρόλος του οποίου είχε θεωρηθεί κομβικός καθώς του αποδίδονταν ρόλος εκτιμητή, όμως είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση, ύψους 30.000 ευρώ,  ένας ηλικιωμένος επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να έκανε το «κονέ» του Σικελού με τους ντόπιους, ένας 27χρονος διερμηνέας, ένας 46χρονος βοσκός και ένας 43χρονος ιδιωτικός υπάλληλος.

 

αρχαια

 

Στους βασικούς κατηγορούμενους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Την Παρασκευή εκδόθηκε διάταξη της αρμόδιας ανακρίτριας με την οποία οι τρεις κατηγορούμενοι που είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, θα αποφυλακιστούν υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές το μήνα ενώπιον των Αστυνομικών Αρχών.

Μεταμελήθηκαν και συνεργάστηκαν πλήρως με τις Αρχές, υποστήριξε ο κ. Γιώργος Κοκοσάλης, συνήγορος υπεράσπισης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχθήκαμε την διάταξη της κυρίας ανακρίτριας για την αποφυλάκιση των εντολέων μας. Όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, πρόκειται για ανθρώπους οικονομικά ευάλωτους και ´´κατεστραμμένους´´, που ωθήθηκαν σε αυτή την έκνομη ενέργεια υπό το κράτος φανερά έντονα και δραστικών αναγκών, χωρίς φυσικά αυτό να δικαιολογεί την συμπεριφορά τους. Ταυτόχρονα ωστόσο πρόκειται για ανθρώπους με άριστη προσωπική διαδρομή, με λευκό ποινικό μητρώο και με ιδιαίτερη κοινωνική διεισδυτικότητα κι απήχηση και οι οποίοι με έμπρακτο τρόπο εξέφρασαν την μεταμέλειά τους, συνεργαζόμενοι πλήρως με τις αρχές, δεδομένα που προφανώς συνεκτιμήθηκαν από την ανάκριση με αποτέλεσμα την απόλυσή τους από τις φυλακές..» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Κοκοσάλης
Ο κ. Γιώργος Κοκοσάλης

 

Την ικανοποίηση της εξέφρασε και η έτερη συνήγορος υπεράσπισης, κ. Θεονύμφη Μπέρκη, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ οτι δεν θα έπρεπε να έχει προφυλακιστεί καν ο εντολεας μου, καθόσον η ανάμειξη του αφορούσε πράξεις προπαρασκευαστικές κ επομένως ποινικά αδιάφορες. Ειναι δίκαιη η κριση για την αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων, τουτο αλλωστε αντικατοπτρίζει το μεγεθος της υπερβολής που διέκρινε ευθύς εξ αρχής τον σχηματισμό της δικογραφίας κ τον σχηματισμό κοινωνικού αντίκτυπου ανώτερου  κατα πολύ της ποινικής απαξίας των πράξεων»

κ. Θεονύμφη Μπέρκη
H κ. Θεονύμφη Μπέρκη

 

Το ταξίδι του Τζιοβάνι στην Κρήτη και η αντίστροφη μέτρηση

 

Όπως έχει γράψει διεξοδικά το Cretalive, η  υπόθεση άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά σε επίπεδο προανακριτικής έρευνας στα τέλη του 2022, με έναυσμα κάποιες πληροφορίες, όπως επικαλούνται αστυνομικοί της υπηρεσίας του Οργανωμένου, που αφορούσαν σε εισαγωγή και μεταφορά όπλων στη χώρα μας από τα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου. Η αξιολόγηση του περιεχομένου των επισυνδέσεων κατεύθυνε τελικά  τις έρευνες στα …δαιδαλώδη μονοπάτια της αρχαιοκαπηλίας, με τους αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος να εστιάζουν στις κινήσεις της βασικής τριάδας των κατηγορουμένων για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή του 46χρονου ξυλουργού, του 56χρονου πρώην λιμενικού και του 72χρονου συνταξιούχου υπαλλήλου της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 

Κατά το Οργανωμένο, οι δύο πρώτοι εντόπιζαν  αρχαιότητες ή κατόχους αρχαιοτήτων, φρόντιζαν να βρουν τους κατάλληλους αγοραστές και διευθετούσαν τις επιμέρους διαδικασίες για την ολοκλήρωση της κάθε αγοραπωλησίας. Η δράση τους, όπως περιγράφεται, στηριζόταν σε ένα δίκτυο ανθρώπων σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Ο τρίτος της παρέας, ο συνταξιούχος υπάλληλος, φέρεται να  ήταν ο εκτιμητής της ομάδας.

Αστυνομικοί παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις τους επί μήνες. Αν και σε γενικές γραμμές περιγράφεται ότι πρόσεχαν τα νώτα τους και τις συνομιλίες τους στα τηλέφωνα, κάποιες κουβέντες ξέφευγαν στις επικοινωνίες τους.

 

Οι αστυνομικοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα  ότι τα αρχαία βρίσκονταν σε ασφαλή κρυψώνα και  θα μετακινούνταν από ‘κει μόνο για την πώληση τους. Ο δειγματισμός προς τους υποψήφιους αγοραστές γινόταν μόνο με φωτογραφίες.

Στα μέσα Ιανουαρίου φέρεται να έγινε η πρώτη επαφή των τριών βασικών κατηγορουμένων με τον 37χρονο φούρναρη, ο οποίος φέρεται ως ο βασικός κάτοχος των αρχαίων ευρημάτων. Αφού τα εκτίμησαν και είδαν ότι αξίζουν και με το παραπάνω, απευθύνθηκαν μέσω του ηλικιωμένου επιχειρηματία στον 69χρονο Σικελό. Κατά την Αστυνομία η συμφωνία ήταν ο Ιταλός να ταξιδέψει στην Κρήτη ώστε να δει με τα μάτια του τα αρχαία και να εκτιμήσει την αυθεντικότητα τους. Τα έξοδα του ταξιδιού ήταν πληρωμένα από τους βασικούς κατηγορούμενους που έσπευσαν να τον περιποιηθούν και φυσικά να τον οδηγήσουν, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σε  χωράφι κοντά στο Πετροκέφαλο, όπου βρισκόταν η αποθήκη με τον αρχαιολογικό θησαυρό.

Ο Σικελός, όπως έχει γράψει το Cretalive, έφθασε στην Κρήτη ανήμερα του Πάσχα. Έφθασε μέσω Σπάτων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με την τελευταία πτήση. Τον περίμεναν να τον παραλάβουν ο ξυλουργός και ο πρώην λιμενικός, ενώ  παρών ήταν και ο 27χρονος διερμηνέας. Τον μετέφεραν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και τον άφησαν να ξεκουραστεί, δίνοντας ραντεβού το επόμενο πρωί.

Πράγματι, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Σικελός παρελήφθη από την ομάδα το επόμενο πρωί και προέβησαν σε διάφορες συναντήσεις στην πόλη του Ηρακλείου. Μεσημβρινές ώρες πια ο Τζιοβάνι επιβιβάστηκε στο 4χ4 του ξυλουργού μαζί με τον διερμηνέα, ενώ ο πρώην λιμενικός ακολούθησε με μηχανή.

 

Όπως περιγράφεται, ο οδηγός του 4χ4 έκανε μία σύντομη στάση έξω από την οικία του συνταξιούχου της αρχαιολογικής υπηρεσίας προκειμένου να επιβιβαστεί και εκείνος στο όχημα. Μέσω διαφόρων οδών, ο οδηγός έφθασε στην περιοχή των Βουτών. Κοντά στο δεύτερο κυκλικό κόμβο μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, συναντήθηκαν με τον 37χρονο φούρναρη και τον 46χρονο βοσκό, οι οποίοι  περίμεναν με δικό τους όχημα. Αντάλλαξαν μερικές κουβέντες και στην συνέχεια όλοι μαζί ακολούθησαν την επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Αγίου Μύρωνα. Περιγράφεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής από το Ηράκλειο μέχρι και τον τελικό προορισμό τους, οι οδηγοί των οχημάτων σταματούσαν ξαφνικά στην άκρη του δρόμου ώστε να τσεκάρουν τυχόν κινήσεις παρακολούθησης.

Εν τέλει μετά τις Βούτες και στο ύψος του Πετροκέφαλου, τα οχήματα έστριψαν δεξιά και ακολούθησαν ένα τσιμεντένιο δρομάκι. Μετά από κάμποσα μέτρα, ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητα.  Εκεί υπήρχε μία μεταλλική αυλόπορτα και εντός της έκτασης υπήρχαν ελαιόδεντρα. Οι αστυνομικοί στάθηκαν σε απόσταση ασφαλείας για να μην αποκαλυφθούν καθώς το μέρος ήταν ερημικό. Ωστόσο είδαν, όπως περιγράφουν, τους επιβαίνοντας να κατεβαίνουν από τα αυτοκίνητα και να προχωρούν στο εσωτερικό του χωραφιού. Στο βάθος υπήρχε μία αγροικία που με δυσκολία διακρινόταν από την είσοδο της μεταλλικής πόρτας. Μετά από 10-15 λεπτά αποχώρησαν. Αρχικώς βγήκαν ο Ιταλός με τους συνοδούς του, δηλαδή τον ξυλουργό, τον συνταξιούχο και τον διερμηνέα. Μετά από 4 λεπτά εξήλθαν και οι άλλοι δύο, δηλαδή ο φούρναρης και με τον βοσκό. Ο καθένας τράβηξε το δρόμο του. Ο ξυλουργός επέστρεψε τον Σικελό στο ξενοδοχείο και τον διερμηνέα σε πάρκινγκ επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στην συνέχεια οι τρεις βασικοί, ο ξυλουργός, ο συνταξιούχος και ο πρώην λιμενικός συναντήθηκαν στο ξυλουργείο του πρώτου, σε συνοικία του Ηρακλείου. Μετά από αυτήν την συνάντηση, ο κύβος ερρίφθη.cretalive.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.