«Βγαίνουμε με τον ίδιο τύπο;»: Οι διαδικτυακές ομάδες που καταγγέλλουν τους τοξικούς άνδρες

Αυτές οι ομάδες στο Facebook είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, ωστόσο πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την παραπληροφόρηση.

«Βγαίνουμε με τον ίδιο τύπο;»: Οι διαδικτυακές ομάδες που καταγγέλλουν τους τοξικούς άνδρες

Aυτές, οι ομάδες του Facebook έχουν γίνει δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Γεννήθηκαν από μια προσπάθεια να προειδοποιήσουν άλλες γυναίκες για τους άνδρες που συμπεριφέρονται ανέντιμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μια μήνυση για δυσφήμιση αποκάλυψε μια διαφορετική πτυχή.

Απάντηση στους σύγχρονους φόβους;

Οι εφαρμογές γνωριμιών και συνευρέσεων έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε σεξουαλικές και συναισθηματικές σχέσεις, αλλά έχουν επίσης ανοίξει νέους δρόμους για τα είδη τοξικής συμπεριφοράς που κρίνονται ως παρωχημένα.

Την ίδια χρονιά οι New York Times προαναγγέλλουν την άνοδο τους, λέγοντας: «Αυτές οι ομάδες παρέχουν στις γυναίκες μια αίσθηση ασφάλειας. Οι αναρτήσεις λειτουργούν ως επιδοκιμασίες»

Δεν είναι μόνο το λεγόμενο ghosting, η πρακτική της εξαφάνισης χωρίς εξήγηση από τη μια μέρα στην άλλη (σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, το 72% των ερωτηθέντων το είχε βιώσει), αλλά και η εξαπάτηση και η ανεντιμότητα του να βγαίνεις με άλλους ανθρώπους ενώ βρίσκεσαι σε μονογαμική σχέση.

 

Μια απάντηση στους σύγχρονους φόβους που μπορεί να εμφανιστούν πριν βγείτε ραντεβού με έναν άγνωστο είναι η τεράστια δημοτικότητα των ομάδων στο Facebook με την ονομασία «Βγαίνουμε με τον ίδιο τύπο;».

Οι αυστηροί κανόνες

Τέτοιες ομάδες υπάρχουν σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Οργανώνονται ανά πόλη (υπάρχουν ομάδες από τη Νέα Υόρκη έως την Μπογκοτά, από τη Βαρκελώνη έως τη Μαδρίτη). Αυτοί οι διαδικτυακοί χώροι γεννήθηκαν από μια ανθρώπινη ανάγκη: οι χρήστες ανεβάζουν εικόνες των ανδρών με τους οποίους βγαίνουν ραντεβού μέσω του Tinder για να βεβαιωθούν ότι δεν βγαίνουν με καμία άλλη, ένας γρήγορος τρόπος για να ελέγξουν ότι δεν χάνουν το χρόνο τους προσπαθώντας για μια σχέση.

Σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Ομοσπονδίας Νέων Γυναικών (Federación de Mujeres Jóvenes), «το 60% των χρηστών έχει νιώσει ότι πιέζεται να συνεχίσει μια σχέση και έως και το 21,7% δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία»

Αλλά οι ομάδες γρήγορα έγιναν ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να προειδοποιεί τις άλλες για τα red flags ορισμένων ανδρών: προειδοποιητικά σημάδια προβληματικής στάσης ή συμπεριφοράς.

Οι ομάδες είναι ιδιωτικές. Για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα και να περιμένει την ετυμηγορία των διαχειριστών τους. Έχουν αρκετούς κανόνες, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση του να δίνονται τα προσωπικά στοιχεία των ανδρών ή να εκτίθενται τα επώνυμα ή οι διευθύνσεις τους, καθώς και να μην κάνουν screenshots άτομα εκτός της ομάδας.

Νομικά ζητήματα

Η Nuria Moreno, δικηγόρος που ειδικεύεται στην προστασία της ιδιωτικότητας, επεσήμανε στην εφημερίδα EL PAÍS ότι το πρώτο νομικό λάθος (τουλάχιστον στην Ισπανία) που διαπράττουν αυτές οι ομάδες ξεκινά με την βασικά πρακτική τους: την κοινοποίηση μιας εικόνας που έχει ανεβάσει ένα άτομο σε μια εφαρμογή γνωριμιών.

Νομικά στην Ισπανία, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ακόμη και αν κάποιος έχει αναρτήσει μια φωτογραφία σε ένα κοινωνικό δίκτυο και επομένως, έχει εγκρίνει ρητά τους όρους χρήσης του, η εικόνα αυτή εγκρίνεται μόνο για χρήση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. «Δεν μπορείτε να πάρετε μια φωτογραφία και να κάνετε ό,τι θέλετε με αυτήν χωρίς ρητή εξουσιοδότηση», λέει χαρακτηριστικά η Moreno.

«Αυτό θα ήταν παραβίαση ενός θεμελιώδους δικαιώματος. Παρόλο που αυτές οι ομάδες είναι ιδιωτικές, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δεδομένα ατόμων». Η Moreno τονίζει ότι η Ισπανία είναι καλύτερος «εγγυητής» της προστασίας της ιδιωτικής ζωής από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος που να ρυθμίζει το απόρρητο των δεδομένων.

Οι σκοτεινές πτυχές

Αυτός ο τύπος συναισθηματικού TripAdvisor είχε αρχικά ευρεία αποδοχή.

Πέρυσι, ο Guardian δήλωσε ότι αυτές οι ομάδες «μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση συντροφικότητας σε ένα μπερδεμένο και συχνά μοναχικό τοπίο. Υπάρχουν πολλές αναρτήσεις που ευχαριστούν άλλες γυναίκες για την υποστήριξή τους και προσπαθούν να οργανώσουν συναντήσεις».

Το βρετανικό δημοσίευμα ανέφερε μια σημαντική προειδοποίηση: «Όπως φαίνεται, όλες οι ομάδες εξυπηρετούν γυναίκες που βγαίνουν με άντρες. Η ανατροπή του θέματος ως προς το φύλο θα μπορούσε να θολώσει την πραγματικότητα σχετικά με το ποιος κινδυνεύει περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ομάδες ανδρών που δημοσιεύουν λεπτομέρειες για γυναίκες θα ήταν πολύ πιο αμφιλεγόμενες».

Την ίδια χρονιά οι New York Times προαναγγέλλουν την άνοδο τους, λέγοντας: «Αυτές οι ομάδες παρέχουν στις γυναίκες μια αίσθηση ασφάλειας. Οι αναρτήσεις λειτουργούν ως επιδοκιμασίες – σαν κριτικές Yelp για πιθανούς συντρόφους». Αν και, το εν λόγω άρθρο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «έχουν επικριθεί για διχασμό, τοξικότητα, δυσφήμιση και ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής».

Οι κανόνες αυτών των ομάδων είναι αυστηροί. Η περιγραφή μιας ομάδας της Νέας Υόρκης αναφέρει: «Αυτή η ομάδα προστατεύει τις γυναίκες, δεν κρίνει τους άνδρες». Φυσικά, απαγορεύεται η συμμετοχή των ανδρών. Παρ’ όλα αυτά, αρκεί να συνδεθεί κανείς σε μια ομάδα για να διαπιστώσει ότι είναι σύνηθες να αποκτούν πρόσβαση με ψεύτικα προσχήματα για να διαμαρτυρηθούν για την αξιολόγηση τους.

Ο πρώτος μηνυτής

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι από αυτούς τους άνδρες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, όπως στην περίπτωση του Nikko D’Ambrosio, ο οποίος στις 11 Ιανουαρίου, ενώπιον του Βόρειου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ιλινόις, έγινε ο πρώτος άνδρας που μήνυσε μία από αυτές τις ομάδες.

Ο D’Ambrosio μήνυσε 27 γυναίκες, έναν άνδρα, τη Meta και άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας αποζημίωση άνω των 75.000 δολαρίων, ισχυριζόμενος ότι έγινε αντικείμενο δυσφήμισης, doxing και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής του, λέγοντας ότι οι δηλώσεις που έγιναν από την ομάδα του Facebook επηρέασαν τη φήμη του, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Today.

«Χιλιάδες άνδρες έχουν ενδεχομένως δυσφημιστεί από μέλη της ομάδας μέσω αυτών των διαδικτυακών δημοσιεύσεων και παραμένουν εντελώς ανυποψίαστοι για τις επιθέσεις που δέχονται, ως αποτέλεσμα του ιδιωτικού καθεστώτος της ομάδας κοινωνικών μέσων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αγωγή.

Ο δικηγόρος του, Marc Trent, της δικηγορικής εταιρείας Trent, δηλώνει στην EL PAÍS μέσω κλήσης Zoom ότι «δέχεται τηλεφωνήματα από άνδρες από διάφορα μέρη του κόσμου, των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί».

Συνεχίζει λέγοντας: «Μια γυναίκα ανέβασε μια ανάρτηση στο γκρουπ στην οποία τον αποκάλεσε ψυχοπαθή. Αυτό δεν είναι συκοφαντικό, είναι ελευθερία του λόγου, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε μήνυση.

Ωστόσο, άλλοι άνθρωποι σχολίασαν στην ίδια ανάρτηση αναφέροντας ότι ο πελάτης μας είναι δράστης σεξουαλικών αδικημάτων και ανέβασαν μια είδηση που αναφέρεται στην καταδίκη ενός άλλου άνδρα.

Παράθεσαν αυτή την είδηση κάτω από την εικόνα του πελάτη μας, με την αστυνομική φωτογραφία αυτού του εγκληματία, ο οποίος έχει καταδικαστεί, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Αυτό είναι δυσφήμιση», λέει.

Η έρευνα της Ισπανικής Ομοσπονδίας Νέων Γυναικών

Εκτός όμως από το φόβο για τοξική συμπεριφορά, οι φόβοι για βία έχουν εισχωρήσει στις εφαρμογές γνωριμιών. Σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Ομοσπονδίας Νέων Γυναικών (Federación de Mujeres Jóvenes), «το 60% των χρηστών έχει νιώσει ότι πιέζεται να συνεχίσει μια σχέση και έως και το 21,7% δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία».

Ακόμη και αν αυτές οι ομάδες έχουν επικριθεί, η τεράστια δημοτικότητά τους καταδεικνύει μια αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά στην ασφάλεια στις διαδικτυακές γνωριμίες.

Πηγή: El Pais | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Tenor

Τα σχόλια είναι κλειστά.