Μετά το περσινό «μπάχαλο» στην πληρωμή των δικαιούχων, όλοι ευελπιστούν φέτος σε «νορμάλ» πληρωμές
Μετά τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2022, σύμφωνα με την πληροφόρηση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη.
Θα είναι, μάλιστα, φέτος η τελευταία χρονιά πληρωμής των ενισχύσεων με βάση την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφού από την επόμενη περίοδο θα ισχύσει – τουλάχιστον με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά – η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την ελπίδα πως αυτή τη φορά οι δενδρώδεις καλλιέργειες που αφορούν στην Κρήτη, δηλαδή η ελιά και το αμπέλι, θα στηριχτούν και δε θα αποτελέσουν, όπως γίνεται τώρα, τον “φτωχό συγγενή” των αγροτικών ενισχύσεων.
«Από 1/1/2023 αλλάζει σελίδα η ΚΑΠ και αποχαιρετάμε την προγραμματική περίοδο που άρχισε το 2014. Και φέτος οι πληρωμές της προκαταβολής αναμένεται να γίνουν μετά τις 20 Οκτωβρίου. Φέτος συνεχίζονται τα ιστορικά δικαιώματα. Από του χρόνου τα ιστορικά δικαιώματα όπως τα ξέραμε δε θα ισχύουν», λέει στη «ΝΚ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021 καταβλήθηκαν πέρυσι την Τρίτη 26 Οκτωβρίου με το ποσοστό του 70%, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.
Όπως ισχύει κάθε χρόνο, το υπόλοιπο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης συν το λεγόμενο “πρασίνισμα” θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων ήταν εντελώς προβληματική και χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς καταστάσεις και ένα “μπάχαλο” που θεωρείται πραγματικά πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση τού τότε υπουργού Σπήλιου Λιβανού από τον σημερινό Γιώργο Γεωργαντά.
Βέβαια, η “καρατόμηση” Λιβανού οριστικοποιήθηκε στις αποφάσεις Μητσοτάκη μετά τους επίμαχους διαλόγους με τον Πέτρο Δούκα και τα περί χρηματισμού ψηφοφόρων μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Ηλεία το 2007, και η αντικατάστασή του από τον Γιώργο Γεωργαντά ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022.
Η καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση ιδιαίτερα στην Κρήτη, καθώς γεωργοί και κτηνοτρόφοι είδαν τα χρήματά τους μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δεν ήταν λίγα, μάλιστα, τα περιστατικά με παραγωγούς που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από την ενίσχυσή τους.
Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι πέρυσι το θέμα αυτό προκάλεσε κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων που προχώρησαν σε απόβαση στην Αθήνα, αλλά η απόβαση αυτή είχε ειρηνικό χαρακτήρα, με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να κερνάνε τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και τσικουδιά, με ταυτόχρονη προειδοποίησή τους όμως για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν επιστρέφονταν τα ποσά στα βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων.
Μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά από πολλές και έντονες πιέσεις, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, ανακοίνωσε ότι έγιναν ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποσά που χορηγήθηκαν ως εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έναντι του ποσού της προκαταβολής.
Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι δεν πληρώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έγινε καθώς υπήρξαν λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ, όπως είπε, «εντοπίστηκαν ασυμφωνίες στην έκταση, μεταξύ της δηλωθείσας στην ΕΑΕ 2021 και αυτής που έχει δηλωθεί στο Ε9 στην ΑΑΔΕ έως 31/5/2021».
Ωστόσο, όπως δήλωσε, «τα σχετικά προβλήματα επιλύθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% σε αυτή την πληρωμή».
Η Κομισιόν ενέκρινε την πρώτη δέσμη σχεδίων
Την ίδια ώρα, η χώρα μας δεν εμφανίζεται στην πρώτη δέσμη εθνικών στρατηγικών σχεδίων που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έτοιμες είναι μόνο οι επτά χώρες: Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) την 1η Ιανουαρίου 2023. Η Ελλάδα, παρότι ήταν από τις πρώτες που υπέβαλε το σχέδιό της προς έγκριση, στις 30 Δεκεμβρίου 2021, ακόμα περιμένει, διότι είχε πάρα πολλές ελλείψεις και παρατηρήσεις, σύμφωνα με την αλληλογραφία με τον Πολωνό επίτροπο Γεωργίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η νέα ΚΑΠ έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που ευνοεί τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα. Στο πλαίσιο της μεταρρυθμισμένης πολιτικής, τα κονδύλια θα κατανέμονται πιο ομοιόμορφα μεταξύ των μικρών και μεσαίων οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, καθώς και των νέων γεωργών.
Επιπλέον, οι γεωργοί θα ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν νέες καινοτομίες, από τη γεωργία ακριβείας ως τις αγροοικολογικές μεθόδους παραγωγής. Υποστηρίζοντας συγκεκριμένες δράσεις σε αυτούς και σε άλλους τομείς, η νέα ΚΓΠ μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της επισιτιστικής ασφάλειας και των γεωργικών κοινοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι χώρες της Ε.Ε. θα θέσουν σε εφαρμογή τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ, στα οποία η εισοδηματική στήριξη θα συνδυάζεται με την αγροτική ανάπτυξη και με μέτρα για την αγορά.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.