ΓΛΥΚΟ ΒΑΡΒΑΡΑ: Δυο συνταγές για το γλυκό Βαρβάρα – Η Βαρβάρα Θράκης, είναι ένα γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκέμβρη…
και μοιράζεται σε μπολάκια στους γείτονες για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά του σπιτιού, αλλά και προς τιμήν της αγίας από όπου πήρε και το όνομά της.
Η «Βαρβάρα» παρασκευάζονταν την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζονταν ανήμερα της γιορτής της πρωί πρωί.
Εκείνη τη μέρα, έβλεπες από κάθε σπίτι να βγαίνουν παιδιά, κρατώντας στα χέρια τους από το χερουλάκι τσίγκινα δοχεία γεμάτα με Βαρβάρα και να τα μοιράζουν στα σπίτια της γειτονιάς, που σύμφωνα με το έθιμο, έπρεπε να πάρουν πίσω, αφού τα γεμίσουν με το γλυκό του νοικοκύρη.
Αυτή η μέρα, ήταν γιορτή για τα παιδιά και κάθε χρόνο την περίμεναν με ανυπομονησία. Η ατμόσφαιρα σ’ όλο το χωριό ήταν εορταστική. Το σπίτι έπρεπε οπωσδήποτε να λάμπει από καθαριότητα και να είναι πανέτοιμο να δεχτεί κάθε επισκέπτη.
Σ’ ένα μεγάλο πανηγύρι στην καρδιά του Χειμώνα εξελίσσονταν τελικά η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Θράκη, με τη Θρακιώτισσα γυναίκα φορώντας την παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά να πρωτοστατεί στο όλο σκηνικό.
Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, το σπίτι μοσχοβολάει σουσάμι και κανέλα, τα μπολ ή αν θέλετε σουπιερίτσες όπως λένε στη Θράκη οι παλιοί, περιέχουν αχνιστή Βαρβάρα και σε ζεσταίνουν από το κρύο του χειμώνα. Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις Βαρβάρες!
Πως όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο στη Θράκη;
Υπάρχουν δύο εκδοχές.. Η μία υποστηρίζει ότι.. Ο σατανικός νους του Διόσκουρου (πατέρας της Αγίας Βαρβάρας και φανατικός κατά των Χριστιανών), είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του.
Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς και τους πωλητές της περιοχής, δίνοντας τους εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί και στα τρόφιμα που θα παρασκεύαζαν. Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του, η Βαρβάρα και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους.
Έτσι, κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα.
Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ό,τι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν.Έτσι, έγινε η πρώτη Βαρβάρα.
Η παραγωγή του σιταριού, στην αρχαία Θράκη αποτελούσε βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Στις αρχές του χειμώνα, γιόρταζαν τα «Εκαταία» προς τιμήν της θεάς Εκάτης.
Αυτή την εποχή οι αποθήκες των σπιτιών ήταν γεμάτες σιτάρι που είχαν θερίσει το καλοκαίρι, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως ξηρά σύκα, σταφίδες,καρύδια κλπ, που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με αυτά τα υλικά παρασκεύαζαν το Εκαταίο Δείπνο. Η «Βαρβάρα» πιθανόν αντικατέστησε το Εκαταίο Δείπνο, που προσέφεραν στη θεά ζητώντας να προστατεύει τους ίδιους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και το σιτάρι που είχαν σπείρει λίγο πριν στο τέλος του φθινοπώρου.
Όποια και από τις δύο εκδοχές να δεχθεί κανείς, το έθιμο της «Βαρβάρας» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης και είναι άξιο θαυμασμού ότι οι νέοι και οι νέες, κυρίως νοικοκυρές, γνωρίζουν για το έθιμο και το τηρούν κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα…
Συνταγή Βαρβάρας από την Θράκη:
Υλικά:
-1/2 κιλο σιτάρι αποφλιωμένο
-2 κουταλιές σ. ταχίνι διάφοροι ξηροί καρποί όπως καρύδια ή αμύγδαλα καβουρντισμένα.. κάστανα..σταφίδες ξανθές..σουσάμι και αλευρι καβουρντισμένο..αποξηραμένα φρούτα όπως βερύκοκα, σύκα..δαμάσκηνα..
-φρέσκα φρούτα για το στόλισμα.. κανέλα
-σκόνη γαρύφαλλου
Δείτε το βίντεο για την εκτέλεση:
Δείτε επίσης και μια άλλη συνταγη:
Συστατικά: 250 γρ σιτάρι
2 λίτρα νερό
100 γρ ζάχαρη
1½ κουταλιά αλεύρι
Αποξηραμένα φρούτα
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο
–Βάζουμε το πλυμένο σιτάρι σε αρκετό νερό (να το καλύπτει) και το αφήνουμε για 24 ώρες.
Το σουρώνουμε και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μαζί με το 2 λίτρα νερό.
-Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα το βράζουμε για 45 λεπτά, στην κατσαρόλα για 1 ώρα.
-Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε την ζάχαρη (λευκή ή καστανή), την κανέλα και το γαρίφαλο.
-Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο μείγμα.
-Βράζουμε και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι που να πήξει.
-Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε το κομμένα αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας.
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταφίδες, βερίκοκα, χουρμάδες, σύκα κτλ.
-Η ποσότητα που θα βάλουμε είναι ανάλογη των προτιμήσεών μας.
-Όσο το γλυκό είναι ζεστό το μοιράζουμε σε μπολάκια.
-Όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου τα βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες.https://www.vimaorthodoxias.gr/