Το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Συνήθως είναι σημάδι ανισορροπίας του εντέρου. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η άβολη αίσθηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως η yoga, προάγει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, υποστηρίζοντας την πέψη και ανακουφίζοντας το πρήξιμο.
Επιπλέον, η διαφραγματική αναπνοή που εξασκείται στη yoga είναι ένας από τους ευκολότερους και πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση της μυϊκής έντασης στην περιοχή της κοιλιάς.
Βάλε αυτές τις απλές στάσεις στη ρουτίνα σου για να απαλλαγείς άμεσα από τη δυσφορία:
1. Γάτα – αγελάδα
Η «γάτα- αγελάδα» (Cat-Cow ή Bitilasana και Marjaryasana) είναι στην ουσία δύο στάσεις γιόγκα που λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη.
Ξεκίνα στα τέσσερα σε θέση τραπέζι (στηρίζεστε στα χέρια και τα γόνατα).
Εισέπνευσε και σιγά-σιγά άλλαξε πόζα στη «στάση της αγελάδας», καθώς καμπυλώνεις την πλάτη σου προς τα πάνω και χαλαρώνεις την κοιλιά σου προς το έδαφος.
Με την εκπνοή μετκινήσου στη «στάση της γάτας» καθώς πιέζεις τις παλάμες σου στο έδαφος, τραβάς τους κοιλιακούς σου προς τα μέσα και καμπυλώνεις την πλάτη σου προς τα πάνω.
Η κίνηση στη σπονδυλική σου στήλη και η αναπνοή που ενσωματώνονται σε αυτή τη στάση θα βοηθήσει το έντερό σου να απελευθερώσει την ένταση.
2. Καρέκλα
Στάσου με τα πόδια ενωμένα ή ανοιχτά. Λύγισε τα γόνατα και σπρώξε τη λεκάνη προς τα πίσω, όπως ακριβώς θα έκανες εάν επρόκειτο να καθίσεις σε μια καρέκλα. Ταυτόχρονα, σήκωσε τα χέρια ψηλά.
3. Γέφυρα
Ξάπλωσε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα, τον κορμό στον αέρα και το βάρος του σώματος να στηρίζεται στους ώμους και στα πέλματα. Μείνε στη θέση για 1 λεπτό περίπου, επέστρεψε στην αρχική θέση για λίγα δευτερόλεπτα και επανέλαβε.
Αν και το φούσκωμα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί ανησυχία, συνιστάται να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος επιμένει.
* Πηγή: Vita