Βαγγέλης Μαρινάκης: Πραγματική η δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος

Ημερομηνία:

Το όραμα του ιδρυτή και προέδρου της Capital Maritime & Trading Corp. για μια ναυτιλία φιλική στο περιβάλλον

Μιλώντας στο συνέδριο Capital Link Forum και σε ένα πάνελ για το LNG, τη ναυτιλία και το νέο ενεργειακό τοπίο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρουσίασε το όραμα του για μια πράσινη ναυτιλία, φιλική για το περιβάλλον. Είναι μια επιλογή που αποτυπώνει μια δέσμευση σε αυτή την κατεύθυνση, παρά το επιπλέον κόστος που έχει σε αυτή τη φάση, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος θα αποδειχθεί μια «σοφή απόφαση» και για το περιβάλλον και οικονομικά.

Περιγράφοντας τη στρατηγική αυτή υπογράμμισε ότι «όσον αφορά το LNG, πήραμε την απόφασή μας και προχωράμε στη ναυπήγηση μιας σειράς νέων πλοίων: πλοία διπλού καυσίμου με LNG, τύπου Aframax, LR2, Suezmax, VLCC και φυσικά μια σειρά πλοίων LNG που βρίσκονται υπό κατασκευή ή είναι ήδη ενεργά στο νερό με χρήση νέας τεχνολογίας. Για τα επόμενα 20 χρόνια το LNG έχει την υποδομή και έχει δοκιμαστεί».

Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το LNG «το οποίο φυσικά είναι καθαρότερο καύσιμο, στο τέλος της ημέρας, καθώς οι αγορές θα σταθεροποιηθούν μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, θα έχει και πολύ ανταγωνιστική τιμή, ώστε ταυτόχρονα να μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές CO2, και να εκμεταλλευτούμε την χαμηλότερη τιμή, συνδυάζοντας και τα δύο πλεονεκτήματα».

Με όραμα μια πράσινη ναυτιλία ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «αναλαμβάνουμε αυτό το ρίσκο γιατί νιώθουμε ότι έχουμε αναλάβει μία δέσμευση»

Η στρατηγική αυτή, σημείωσε, έχει ένα κόστος και ένα ρίσκο που, όπως τόνισε, το αναλαμβάνει εξ’ ολόκληρου: «Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι όλες αυτές τις αποφάσεις και όλο αυτό το ρίσκο το αναλαμβάνουμε εμείς. Γιατί, ανεξάρτητα από όλες αυτές τις ανακοινώσεις για το περιβάλλον και όσα γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση των συνθηκών και για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, η πραγματικότητα είναι, με όλο τον σεβασμό προς τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ότι δεν έχουμε δει καμία πραγματική διάθεση να πληρώσουν επιπλέον κόστος για αυτά τα πλοία διπλού καυσίμου ή τα πλοία που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον».

Για να συμπληρώσει στο ίδιο πλαίσιο: «Πιστεύω ότι όποιος είναι φθηνότερος παίρνει τις δουλειές. Μπορούμε να δούμε μια σειρά από ναυλώσεις που έχουν γίνει μέσα σε αυτόν τον χρόνο και τον προηγούμενο για συμβατικά πλοία προς παράδοση το 2025-2026 σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, οπότε πιστεύω ότι όσον αφορά τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μια οικονομική συμφωνία είναι αυτό που εξακολουθεί να μετράει».

Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που έχει αποθαρρύνει τον Βαγγέλη Μαρινάκη από το να επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, αυτή τη «πραγματική δέσμευση» όπως την χαρακτηρίζει: «Αναλαμβάνουμε αυτό το ρίσκο γιατί νιώθουμε ότι έχουμε αναλάβει μία δέσμευση για μείωση των εκπομπών και φυσικά στο κοντινό μέλλον η αγορά θα υπαγορεύσει τα επιπλέον κόστη. Έχουμε απολαύσει καλές αγορές τα τελευταία χρόνια και αυτό διευκολύνει την επένδυσή μας και την υλοποίηση των αποφάσεων μας, εξασφαλίζοντας μας τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το επιπλέον κόστος και να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο. Είναι μια πραγματική δέσμευση από την πλευρά μας και ελπίζω ότι στα επόμενα χρόνια αυτές οι αποφάσεις θα αποδώσουν, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και οικονομικά θα αποδειχθεί μια σωστή απόφαση.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό για τις δυνατότητες που ανοίγονται σε σχέση με τη χρήση νέων φιλικότερων για το περιβάλλον καυσίμων μιλώντας για την μεγάλη επένδυση της Capital στις διαθέσιμες τεχνολογίες εναλλακτικών καυσίμων: «Γι’ αυτό έχουμε κάνει παραγγελίες για πλοία διπλού καυσίμου LPG, πλοία διπλού καυσίμου LNG και αυτό αφορά σχεδόν όλα τα μεγέθη, VLCC, Suezmax, Aframax, και το ίδιο ισχύει για τα πλοία LPG, από μικρότερα πλοία 22, 40-45 χιλιάδων έως 93.000 κυβικών μέτρων. Για τα 93.000 κυβικά μέτρα στοιχηματίσαμε στους κινητήρες με χρήση αμμωνίας, αλλά ας αφήσουμε στην άκρη την αμμωνία προς το παρόν. Τώρα επικεντρώνουμε στο LNG. Νιώθουμε ότι για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια θα προχωρήσουμε με τη χρήση LNG.»

Τόνισε, όμως, και τις δυσκολίες και το χρόνο που απαιτήθηκε για να διαμορφωθεί η κατάλληλη υποδομή: «Η υποδομή χρειάστηκε πολύ χρόνο για να κατασκευαστεί και ακόμη και σήμερα ο ανεφοδιασμός ενός πλοίου με LNG δεν είναι τόσο εύκολος όσο νομίζουμε. Βλέπουμε ότι έχεις ένα πλοίο ανεφοδιασμού LNG που θα κάνει μόνο δύο ή τρεις ή τέσσερις ανεφοδιασμούς μέσα σε ένα μήνα, κάτι που φυσικά πρέπει να αλλάξει και να μπορεί να κάνει περισσότερους, έτσι ώστε να είναι φθηνότερο, πιο ανταγωνιστικό στη λειτουργία του. Το να φτιάξεις την υποδομή, όλα αυτά παίρνουν πολύ χρόνο με σημαντικό κόστος και πρέπει να επιδοτείς για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Έτσι, αν πρόκειται να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση και για άλλα εναλλακτικά καύσιμα, μπορείτε να φανταστείτε ότι είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και θα πάρει πολύ χρόνο.»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναγνώρισε ότι όλα αυτά συνεπάγονται ένα επιπλέον κόστος, όμως ήταν σαφής στην εκτίμησή του ότι στο βάθος του δρόμου αυτό θα μεταφραστεί σε επιπλέον οικονομικό όφελος: «Θέλουμε να είμαστε σε όλους τους τομείς της αγοράς και όπως είπα αυτό είναι ένα επιπλέον κόστος που αναλαμβάνουμε με έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Έτσι πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να το κεφαλαιοποιήσουμε».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες που ανοίγονται σε σχέση με τη χρήση νέων φιλικότερων για το περιβάλλον καυσίμων

Η πρόκληση είναι να απολαμβάνουμε μια υγιή αγορά σε ένα υγιές περιβάλλον
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε και έναν διάλογο με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, ο οποίος τόνισε ότι «όλες αυτές οι συζητήσεις του θυμίζουν το ίδιο ζήτημα. Το 2008 η ανησυχία ήταν ότι δεν υπήρχαν αρκετά ναυπηγεία για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Ξαφνικά, εξαιτίας γεγονότων εντελώς εξωτερικών προς τη ναυτιλία είχαμε μια κρίση για 12 χρόνια. Τώρα πλησιάζουμε τον νέο κύκλο, όταν λέμε ότι το δυναμικό των ναυπηγείων δεν είναι αρκετό. Είμαστε έτοιμοι για μια νέα αρχή από το σημείο μηδέν».

Και όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης σχολίασε ότι «αυτή είναι η πρόκληση» ο Προκοπίου απάντησε ότι «όχι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και είμαστε όλοι ρομαντικοί. Και το λέω αυτό εγώ, που έχω παραγγείλει 88 νέα πλοία με κόστος 7 δισεκατομμύρια δολάρια.»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σχολίασε ότι ουσιαστικά έχουν κάνει το ίδιο μεγάλες επενδύσεις και στο σχόλιο του Γιώργου Προκοπίου ότι αυτό σημαίνει «όχι άλλο», ο πρόεδρος της Capital Maritime and Trading Corp. επέμεινε ότι «η πρόκληση για εμάς είναι για όλη αυτή την υπερβάλλουσα επένδυση σε εναλλακτικά καύσιμα να δούμε στο άμεσο μέλλον, όταν θα πραγματοποιηθούν όλες οι παραδόσεις, να απολαμβάνουμε μια υγιή αγορά και μαζί με μια υγιή αγορά, ένα υγιές φυσικό περιβάλλον για όλους. Νομίζω ότι αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση, είμαστε έτοιμοι και από τους πρώτους που θα το επιδιώξουμε.»

Ο κρίσιμος ρόλος του LNG στο ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης
Κάνοντας την εισαγωγή στην άκρως ενδιαφέρουσα θεματική του LNG και του ενεργειακού τοπίου στη ναυτιλία, ο συντονιστής του πάνελ, πρόεδρος και CEO του ABS, Chris Wiernicki, υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι το LNG, «τόσο από την άποψη του καυσίμου σε μια αγορά, όσο και από την άποψη του χθες, του σήμερα και ενδεχομένως του αύριο». Όπως είπε, «το LNG είναι ένα πρακτικό μεταβατικό καύσιμο και θα ακούσετε ότι είναι επίσης ένα καύσιμο σε φάση μετάβασης. Και στην πραγματικότητα, έχει ήδη αντιμετωπίσει τις τρεις οριακές συνθήκες που συζητήσαμε για την ασφάλεια, τη διαθεσιμότητα, την επεκτασιμότητα και τις υποδομές».

Όπως είπε ο επικεφαλής του ABS, το LNG είναι ένα καύσιμο με «πολλή ζωή» μπροστά του. «Υπάρχουν προκλήσεις, αλλά θα παραμείνει ένας κρίσιμος παράγοντας στην ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας (…) όλοι συμφωνούν ότι η επιτυχία είναι ομαδικό άθλημα και μάλλον, κατά κάποιο τρόπο, μια κοινή ευθύνη. Και κάθε ιδιοκτήτης έχει διαφορετικά πλάνα εκεί έξω. Υπάρχουν διαφορετικά πλάνα για τη διαχείριση των αβεβαιοτήτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση».

Ο ιδρυτής των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas, Γιώργος Προκοπίου, αναφέρθηκε και στο slow steaming, στην εφαρμογή δηλαδή μέτρων για τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων με στόχο τον περιορισμό των αέριων ρύπων, τονίζοντας πως ήταν πάντα η καλύτερη επιλογή.

Όπως είπε ο ίδιος, ο οικογενειακός όμιλος που μετράει περίπου 130 πλοία στο νερό, έχει αποφασίσει να επενδύσει σε νεότευκτα που διαθέτουν συμβατικά καύσιμα και την καλύτερη υπάρχουσα τεχνολογία για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Υπογράμμισε επίσης ότι το LNG θα υπάρχει για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ χαρακτήρισε υποκρισία το γεγονός ότι ασκείτε τόσο μεγάλη πίεση στη ναυτιλία, που το αποτύπωμά της είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες βιομηχανίες.

«Φυσικά, η μεταφορά με πλοία είναι η λιγότερο ρυπογόνος μέθοδος και η πιο αποτελεσματική. Και γι’ αυτό αποτελεί το 80% ή και περισσότερο του παγκόσμιου εμπορίου. Ποτέ δεν μιλάμε για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, ποτέ δεν σκεφτόμαστε τη ρύπανση που δημιουργείται για την κατασκευή των δρόμων ή για την κατασκευή των ελαστικών που χρησιμοποιούν τα φορτηγά και ούτω καθεξής, όπου μιλάμε για πολύ βαριά ρύπανση», σημείωσε ο κ. Προκοπίου χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά, οι περιβαλλοντολόγοι και τα συμφέροντα των πλοιοκτητών ευθυγραμμίζονται».

Η πρόκληση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι «στο άμεσο μέλλον, όταν θα πραγματοποιηθούν όλες οι παραδόσεις, να απολαμβάνουμε μια υγιή αγορά και ένα υγιές φυσικό περιβάλλον για όλους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντι Ντέισι, Managing Director & Group Head στη Global Transportation Group – J.P. Morgan Asset Management, ο οποίος με φόντο τις προσπάθειες που γίνονται για την επόμενη μέρα της ναυτιλίας και τη συζήτηση για τα εναλλακτικά καύσιμα, τόνισε πως πολύ συχνά παραβλέπουμε το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλοι τύποι βιομηχανιών εκεί έξω που σίγουρα ρυπαίνουν πολύ περισσότερο από τη ναυτιλία. «Για παράδειγμα, η κτηνοτροφική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει το 17% της παγκόσμιας ρύπανσης ή οι οδικές συγκοινωνίες με 12-13%».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές, με αποτέλεσμα ο κλάδος να γίνεται «σάκος του μποξ» των ρυθμιστικών αρχών. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Global Transportation Group – J.P. Morgan Asset Management ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αίνιγμα, με κύριο ζητούμενο την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται δύσκολο να γνωρίζει κάποιος ποιο είναι το σωστό πλοίο για παραγγελία και επομένως υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που δεν οδηγούνται από τους πλοιοκτήτες, αλλά από την πλευρά της προσφοράς στην ενεργειακή εξίσωση.

Από την πλευρά του, o αντιπρόεδρος της TotalEnergies Shipping Ζερόμ Κουζάν, επεσήμανε πως η εταιρεία ξεκίνησε πολύ νωρίς το ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης, βασιζόμενη σε δύο πυλώνες: «Ο ένας είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπου νομίζουμε ότι ανήκει το LNG και το άλλο είναι η ηλεκτρική ισχύς». Οσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα, ο ίδιος σημείωσε πως οι τιμές LNG θα πρέπει να επανέλθουν στο ιστορικό εύρος συναλλαγών τους. «Θα πρέπει να μπορούμε να υπολογίζουμε στην προσιτή τιμή αυτού του καυσίμου. Δεν λύνει όλα μας τα ζητήματα, αλλά τουλάχιστον παρέχει ένα βραχυπρόθεσμο κίνητρο σε όσους έχουν δέσμευτει να επενδύσουν σε πλοία LNG, διπλού καυσίμου».

Μιλώντας για το bio LNG, o αντιπρόεδρος της TotalEnergies ανέφερε χαρακτηριστικά πως το κλειδί για το μέλλον είναι να διατηρηθεί κάποια επιλογή καυσίμων για ορισμένα από τα διαθέσιμα πλοία. «Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για LNG ή μεθανόλη, πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα, θα είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Και αυτό γιατί πιθανώς η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι λίγο πιο μπροστά από τη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων», εξήγησε ο Ζερόμ Κουζάν, προσθέτοντας ότι αυτή η ευελιξία θα παίξει κρίσιμο ρόλο.

«Πιστεύουμε ότι εδώ υπάρχει μια δυνατότητα που θα πάρει χρόνο, επειδή και πάλι, είναι πολλές οι επενδύσεις που απαιτούνται για να αναπτυχθεί αυτή η δυναμική βιοαερίου και bio LNG. Αλλά σίγουρα υπάρχει και μπορεί να παραχθεί και να είναι διαθέσιμο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε και να διαθέτουμε τέτοιο καύσιμο ως τρόπο απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Αυτό, θα ανταγωνιστεί και τα συμβατικά βιοκαύσιμα, το βιοαέριο και άλλες πηγές».

Κλείνοντας με τα e-fuels, ο Ζερόμ Κουζάν ανέφερε πως «θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πολλές από τις υποδομές που χρειάστηκαν 40 χρόνια για να κατασκευαστούν και να κάνουμε αυτό το μέρος της αλυσίδας πιο οικονομικό και προσιτό λόγω της επαναχρησιμοποίησης των υπαρχουσών υποδομών για την υγροποίηση φυσικού αερίου ή για ανεφοδιασμό υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αλλά, αυτό είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον».

Στο LNG, αναφέρθηκε και ο Captain Αμπντουλκαρίμ Αλ Μασάμπι, CEO της ADNOC Logistics & Services, ο οποίος το χαρακτήρισε ως ευκαιρία, που θα μεγαλώσει στο μέλλον. «Συνολικά, το LNG είναι σίγουρα αξιόπιστο και ευρέως διαδεδομένο, ως μεταβατικό καύσιμο».

Επιπλέον, με αφορμή τους «πράσινους» στόχους που έχουν τεθεί, ο Αλ Μασάμπι παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας, σημειώνοντας πως ο «τρόπος που η ADNOC και οι υπόλοιπες εταιρείες του Ομίλου εξετάζει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι πολύ μοναδικός. Σήμερα εστιάζουμε σε τρεις στόχους, οι οποίοι αφορούν μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2045, ενώ υπάρχει και ο στόχος των ΗΑΕ μέχρι το 2050. Είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος, το 2045, ειδικά με μια νέα ομάδα, αλλά κατάφερα να τον συντομεύσω κατά πέντε χρόνια σε σχέση με το 2050».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο CEO της ADNOC Logistics & Services ανέφερε πως για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, «αυτό θα γίνει με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, νέων εναλλακτικών καυσίμων, αλλά το πιο σημαντικό με την ανανέωση του στόλου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια σε νέες παραγγελίες. Αλλά και πάλι, όλα έχουν να κάνουν με το ποιοι είναι οι διαθέσιμοι κινητήρες ή οι τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στην αγορά».

Ερωτηθείς για το ποιος πρέπει να πληρώσει την ενεργειακή μετάβαση και αν είναι επαρκής η διαθέσιμη χρηματοδότηση, ο Αλ Μασάμπι εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι πρέπει να πληρώσουμε γι’ αυτό, δυστυχώς. Αλλά αν όλοι πληρώσουμε γι’ αυτό, τότε όλοι θα δώσουν ένα πολύ μικρό ποσό, και δεν νομίζω ότι είναι παράλογο».

Όσον αφορά την πράσινη χρηματοδότηση, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν πολλές τράπεζες που παρέχουν κάποια έκπτωση στις χρηματοδοτήσεις όσον αφορά τα περιθώρια πάνω από το βασικό επιτόκιο. Αλλά νομίζω ότι όσοι από εσάς έχετε δανειστεί για πράσινη χρηματοδότηση, αυτές οι οριακές εκπτώσεις δεν είναι τόσο τρομερές. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό κίνητρο, πιστεύω ότι το κοινωνικό καλό είναι ίσως το πιο σημαντικό κίνητρο μακροπρόθεσμα».https://www.ot.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τουρισμός Πάνω από 35 εκατ. οι τουρίστες...

Τουρισμός: Σύμφωνα με την ΤτΕ η μέση δαπάνη ανά...

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Μειώθηκε τον Νοέμβριο –...

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του τουρισμού και δευτερευόντων των...

Τουρισμός Πάνω από 35 εκατ. οι τουρίστες...

Τουρισμός: Σύμφωνα με την ΤτΕ η μέση δαπάνη ανά...

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Μειώθηκε τον Νοέμβριο –...

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του τουρισμού και δευτερευόντων των...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related