Την πρότασή του για τον στρατηγικό στόχο ανάδειξης της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού («Study in Crete»), μέσω της ανάπτυξης της συνεργασίας των τριών ΑΕΙ καθώς και με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τα υπόλοιπα ιδρύματα του νησιού συζήτησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΤΕ, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη
Στην εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Ταβερναράκη, ο κ. Διγαλάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημική κρίση κατέδειξε, εντονότερα από κάθε άλλη φορά, την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίτου ισχυρού αναπτυξιακού πόλου για την Κρήτη (παράλληλα με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό), με σκοπό την ενδυνάμωση, σε σταθερή βάση, της κρητικής οικονομίας και της εξωστρέφειας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω στοχευμένη ανάπτυξη του νησιού. Εξωστρέφεια που θα συμβάλλει και στην ενίσχυση των δύο διαχρονικών βασικών οικονομικών πυλώνων της μεγαλονήσου.
Ο Βουλευτής Χανίων υπογράμμισε ότι σε αυτή την προσπάθεια, για την οποία αξίζει να υπάρξει συνένωση όλων των δυνάμεων της Κρήτης, σημαντικός, πέραν των πανεπιστημίων, μπορεί και πρέπει να είναι και ο ρόλος του ΙΤΕ, που αποτελεί ένα κορυφαίο Ίδρυμα σε διεθνές επίπεδο, με σπουδαία διαδρομή και πρωτοπόρα αποτελέσματα στους κρίσιμους τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Σε δήλωσή του, ο κ. Ταβερναράκης σημειώνει τα εξής: «Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στηρίζει ένθερμα την πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία αυτή, η οποία συνδέεται άμεσα με έναν από τους κύριους πυλώνες της ανάπτυξής του, δηλαδή την έμφαση στην εκπαίδευση με στόχο τη δημιουργία της επόμενης γενιάς επιστημόνων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΙΤΕ συνεργάζεται στενά με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Νησιού: το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με τα οποία συνδιοργανώνει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Μάλιστα, η αλληλεπίδραση μεταξύ των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού, έχει δημιουργήσει ένα σπάνιο οικοσύστημα επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας. Το “Study in Crete” είναι ένα εγχείρημα που, μέσω της αρραγούς συνοχής και συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, φιλοδοξεί να αναδείξει την Κρήτη σε επιστημονικό και ερευνητικό προορισμό διεθνούς βεληνεκούς. Παράλληλα, θα προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική στην τοπική οικονομία, ενώ θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για το επιστημονικό οικοσύστημα του νησιού».