Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε χθες Τετάρτη το βαρύ τίμημα που πληρώνουν κάθε ημέρα που περνάει τα παιδιά στην εμπόλεμη Υεμένη, παρά την ανακωχή στις μάχες που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τρεις μήνες στο πιο σημαντικό λιμάνι της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου.
«Μετά τη σύναψη της συμφωνίας της Στοκχόλμης τη 13η Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Υεμένη», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ, τοποθετούμενη ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Η κυβέρνηση της Υεμένης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμφώνησαν στη Σουηδία στα τέλη της περασμένης χρονιάς να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στη Χοντάιντα, λιμάνι τεράστιας στρατηγικής σημασίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όμως το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μια ΜΚΟ που χορηγεί βοήθεια στην Υεμένη, αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 348 άμαχοι σκοτώθηκαν σε δύο επαρχίες, τη Χάτζα και την Τάιζ, από την έναρξη της ανακωχής.
Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας επισήμανε ιδίως την πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών στην επαρχία Χάτζα, όπου 22 άνθρωποι — 12 παιδιά και 10 γυναίκες — σκοτώθηκαν και άλλοι 30, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά, τραυματίστηκαν στις αρχές του μήνα.
Δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τελευταία φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκησης της Σαουδικής Αραβίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Αύγουστο του 2016 έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς, ανάμεσά τους 2.200 παιδιά, και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους.
Όμως οργανώσεις αρωγής ανέφεραν πέρυσι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πλέον σχεδόν εξαπλάσιος, ανερχόταν σε τουλάχιστον 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 2.500 παιδιά.
Σύμφωνα με τη Save the Children, εξάλλου, περίπου 85.000 παιδιά κάτω από 5 ετών μπορεί να έχουν πεθάνει από την πείνα.
Η Μπατσελέτ προειδοποίησε ότι «οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είναι σήμερα πιο ευάλωτοι και πιο πεινασμένοι απ’ όσο ήταν ποτέ μετά τον Μάρτιο του 2015».
Υπογράμμισε πως πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και 360.000 κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.
Η Μπατσελέτ κατήγγειλε επίσης τη στρατολόγηση παιδιών από αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές, επικαλούμενη πληροφορίες από διάφορες πηγές. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά αυτά είναι μεταξύ 11 και 17 ετών, αλλά υπάρχουν πληροφορίες» που επαναλαμβάνονται από διάφορες πλευρές και κάνουν λόγο για «στρατολόγηση ή χρησιμοποίηση παιδιών ακόμα και 8 ετών», στηλίτευσε.