Τουρκία: Ο παραλογισμός και τα σενάρια προκλήσεων με φόντο τη Λιβύη
Ο τούρκος πρόεδρος έχει ήδη προαναγγείλει εμμέσως έρευνες νότια της Κρήτης
Τουρκία: Ο παραλογισμός και τα σενάρια προκλήσεων με φόντο τη Λιβύη
Στον «παραλογισμό» της Τουρκίας αναφέρθηκαν την Δευτέρα κατά τη συνάντηση τους οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης, θέλοντας να περιγράψουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις με την παράλληλη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων, από την πλευρά της Άγκυρας.
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία επιχειρείται η δημιουργία μίας τελείως διαφορετικής εικόνας της πραγματικότητας. Με τα ΜΜΕ της γείτονος να επιχειρούν εδώ και καιρό να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως την υπεύθυνη για την ένταση, ακολουθώντας τη γραμμή που δίνει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μία γραμμή σύμφωνα με την οποία η Αθήνα είναι εκείνη που εμφανίζεται ως η πλευρά που είναι έτοιμη να επιτεθεί στην Τουρκία. Με την Άγκυρα να επιχειρεί στη δημιουργία κλίματος να αξιοποιήσει και τις αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών.
Εντυπώσεις
Δημιουργώντας την εντύπωση στην τουρκική κοινή γνώμη ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στον προθάλαμο του πολέμου και η Άγκυρα είναι εκείνη που λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει μία επιθετική ενέργεια. Ενώ στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι αυτός που ρίχνει νερό στο μύλο της πολεμικής ρητορικής.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ» της Δευτέρας αποτελεί απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου και επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην προχωρήσει στην πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής, στρατηγικής και ενεργειακής σημασίας του. Ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαιώθηκαν και πληροφορίες για έναρξη γεωτρήσεων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει επιτεθεί πολλές φορές στις ΗΠΑ, επιχειρώντας να στοχοποιήσει την Ουάσιγκτον μέσω Αλεξανδρούπολης, βασίζοντας στο ρόλο του λιμανιού και την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και την απώλεια της ισορροπίας αναφορικά με την Τουρκία.
Ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει εμμέσως ήδη έρευνες νότια της Κρήτης, στην αποκαλούμενη «ΑΟΖ» της Λιβύης, χρησιμοποιώντας και το νέο «μνημόνιο» που υπέγραψαν Άγκυρα – Τρίπολη αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες και θεωρείται και το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της παράνομης τουρκολιβυκής συμφωνίας του 2019.
Ο Ερντογάν έχει δείξει ήδη τις προθέσεις του όσον αφορά τα σενάρια των γεωτρήσεων. Και σύμφωνα με αυτά κάθε κίνηση της Τουρκίας θα γίνει με την κάλυψη της Λιβύης. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σταδιακά.
Με όχημα τη Λιβύη
Ακόμα και η αποστολή ενός τουρκικού γεωτρύπανου μία ανάσα από τις ακτές της Κρήτης, η Τουρκία θα την επιχειρήσει μέσω της Λιβύης η οποία θα εμφανιστεί να αντιδρά σε μία κίνηση της Αθήνας. Μία κίνηση που εν προκειμένω θα μπορούσε ίσως να προσπαθήσει η Τρίπολη και η Άγκυρα να δικαιολογήσουν με αφορμή κάθε κίνηση της Ελλάδας νότια της Κρήτης. Ακόμα και αν δεν φτάσει να ενοχλήσει τα «θαλασσοτεμάχια» που θα αδειοδοτηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα μετά την υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία, στις αρχές Οκτωβρίου ανέφερε ότι «έχουμε διαφορά για τα περιφερειακά ύδατα μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Εκείνοι άρχισαν να κάνουν έρευνες σε αυτά και εμείς δεν το επιτρέπουμε. Εμείς θα συνεργαστούμε με τους φίλους μας και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας, το δικαίωμα της Λιβύης στα περιφερειακά ύδατα νότια της Κρήτης και στα ύδατα της Μεσογείου». Διαμηνύοντας παράλληλα ότι η χώρα θα υπερασπιστεί «το μερίδιο της».
Οι απειλές
Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν και την φιλολογία περί ανάπτυξης των πυραυλικών συστημάτων Gezgin με εμβέλεια που όπως υποστηρίζουν θα ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα και Cenk που χαρακτηρίζεται από τα μυστικά συστήματα που ετοιμάζει η τουρκική βιομηχανία…
Με την Άγκυρα να επιχειρεί από τη μία πλευρά να εμφανιστεί αμυνόμενη και την ίδια στιγμή έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε «πρόκληση» από την πλευρά της Ελλάδας. Με τον Ερντογάν να κάνει συχνά λόγο για την ανάγκη η Αθήνα να πάψει τις «προβοκάτσιες».
Τα σχόλια είναι κλειστά.