Η Τουρκία «κόβει στα δύο το Αιγαίο» με παράνομη ΝΟΤΑΜ – Αμφισβητεί το καθεστώς σε 152 νησιά!

Δεσμεύει όλο το ανατολικό Αιγαίο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η ελληνική διπλωματία καλεί τον Αντόνιο Γκουτέρες να εντάξει το κείμενο των ελληνικών θέσεων στην ημερήσια διάταξη του επόμενου ΣΑ του ΟΗΕ

Η Τουρκία «κόβει στα δύο το Αιγαίο» με παράνομη ΝΟΤΑΜ – Αμφισβητεί το καθεστώς σε 152 νησιά!

Ακάθεκτη συνεχίζει η Τουρκία να εγείρει θέμα Αιγαίου και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Με νέα παράνομη NOTAM η Τουρκία «κόβει το Αιγαίο στη μέση» για μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης. Ειδικότερα, σε μια σημειολογική ημερομηνία καθώς η 29η Μαΐου που είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι ουσιαστικά δεσμεύουν όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Το παράνομο της υπόθεσης

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει παράνομα πέντε περιοχές και ανάμεσά τους διαδρόμους μέσω των οποίων ζητούν από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

Άμεση ήταν η απάντηση στην παράνομη ΝΟΤΑΜ από πλευράς Ελλάδας, τονίζοντας το παράνομο της υπόθεσης, όσο και το άκυρο της άσκησης, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου είναι η Ελλάδα.

Αναζωπυρώνεται

Την ίδια στιγμή στον τουρκικό Τύπο αναζωπυρώνεται η μυθοπλαστική συζήτηση περί 152 νησιών στο Αιγαίο των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί. Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νήσων από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη ανάμεσα τους τις Οινούσσες, την Στρογγύλη, το Φαρμακονησί, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι αυτών των ημερών στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ενδεικτικός είναι αυτός που ακολουθεί:

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας

Μουχαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες να πάμε να τα πάρουμε;

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;

Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το αδιέξοδο

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός:

«Η δυνατή Ελλάδα, βέβαια, ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονές μας νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί απειλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Εμείς, συνεπώς, δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας».

Διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού

Σθεναρή είναι η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας που διεθνοποιεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό και με επιστολή στον ΟΗΕ καλεί τον Αντόνιο Γκουτέρες να εντάξει το κείμενο των ελληνικών θέσεων στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Εμείς απέναντι σε μια πολυεπίπεδη και έντονη τουρκική λεκτική επιθετικότητα αλλά και επιθετικότητα στο πεδίο μέσα από την αύξηση των παραβιάσεων και παραβάσεων του διεθνούς δικαίου το τελευταίο διάστημα εμείς έχουμε χαράξει μια στρατηγική» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο μεταξύ τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους και ενώ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για την κυρίως φάση της άσκησης «Εφές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.