Θρίλερ εξελίχθηκε στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία όπως επιβεβαίωνεται μέρα με τη μέρα προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο, διότι το γαλλικό ερευνητικό βρίσκεται λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης σε περιοχή σαφούς ελληνικής κυριαρχίας…
Χρησιμοποιεί το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, η Τουρκία κάνοντας χρήση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη, με μία πρωτοφανή κίνηση που δείχνει τον εκνευρισμό της γειτονικής χώρας, έστειλε το πολεμικό της πλοίο με σκοπό να απειλήσει το γαλλικό, ούτως ώστε να αποχωρήσει από την περιοχή, ισχυριζόμενοι ότι βάσει του παράνομου μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ, η περιοχή είναι υπό τουρκική κυριαρχία!
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το γαλλικό πλοίο προχωρά κανονικά στις έρευνές του ενώ αύριο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πάει στην Αίγυπτο και θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ερντογάν
Όλα αυτά στον απόηχο του κάζου της συνέντευξης Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου, όπου η Τουρκία αναζητά ήδη διέξοδο τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής, η γείτονα προχώρησε μια πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, λίγες ώρες πριν… περάσει στο κυρίως πιάτο της αμφισβήτησης.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.
Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνες του το γαλλικό σκάφος είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και σε δυο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης.
Πρόκειται όμως για την ίδια περιοχή, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα και βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου και με τον αυθαίρετο μονομερή ορισμό συντεταγμένων τις οποίες έχει καταγράψει σε επιστολή της στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας».
Στη συνέχεια απείλησαν το γαλλικό ερευνητικό…
Στο στόχαστρο και οι Τουρκοκύπριοι
Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν -σε μια ασυνήθιστη κίνηση- τα έβαλε και με τους Τουρκοκύπριους.
Μία απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου των Κατεχόμενων, με την οποία ακυρώνεται η αρμοδιότητα του «Γραφείου Θρησκευμάτων» να διεξάγει μαθήματα αποστήθισης του κορανίου, ήταν αρκετή για να επισκιάσει τη χθεσινή επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην κατεχόμενη Κύπρο για συντονισμό με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ενόψει Πενταμερούς.
Η απόφαση για απαγόρευση της διδαχής του κορανίου, η οποία μάλιστα λήφθηκε με το σκεπτικό της προστασίας της κοσμικότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις απείλησε ευθέως πως αν οι Τουρκοκύπριοι δεν διορθώσουν το «λάθος», τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε μέτρα «άλλου χαρακτήρα».
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι έδωσε ρητές εντολές στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συζητήσει το θέμα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ενώ προανήγγειλε την κάθοδο και του Φουάτ Οκτάι στην Κύπρο, για να διασφαλίσει ότι πραγματοποιούνται τα κατάλληλα βήματα για την διόρθωση αυτού του ζητήματος.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η νέα παρέμβαση Ερντογάν επέφερε πρωτοφανείς αντιδράσεις της πλειοψηφίας των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρακολουθεί με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση τα απειλητικά λόγια του Τούρκου προέδρου. Η προσέγγιση του Ερντογάν, σημειώνει ο Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζει ανοικτά ότι βλέπει την «βόρεια Κύπρο» ως επαρχία της Τουρκίας.
Εντονότερη ήταν η στάση του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, του οποίου ο ηγέτης Τζεμάλ Όζγιγιτ δεν παρευρέθηκε στην σύσκεψη κομμάτων υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την προετοιμασία της Πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το Ρεμπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα τονίζει ότι η προσέγγιση πως ό,τι ισχύει στην Τουρκία θα ισχύει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι δεκάδες τουρκοκύπριοι πολιτικοί, δικηγόροι, αλλά και απλοί πολίτες εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγανάκτηση για τις δηλώσεις Ερντογάν.
Τα σχόλια είναι κλειστά.