– Διακοπές μικρότερης διάρκειας με λιγότερα “καθαρά” έσοδα για τους επιχειρηματίες, που δυσκολεύονται να ανακαινίσουν τις μονάδες τους
Ό,τι είχε ειπωθεί ως πρόβλεψη στην αρχή της τουριστικής περιόδου, αποτυπώνεται στο κλείσιμό της, “δικαιώνοντας” απόλυτα επιχειρηματίες του κλάδου για τις πρώιμες εκτιμήσεις τους: οι αφίξεις εφέτος ήταν περισσότερες απ’ το 2019, ο τζίρος ήταν παραπάνω σε σχέση με εκείνη τη “χρυσή” και ανέφελη χρονιά, όμως τα καθαρά έσοδα των πάσης φύσεως εταιρειών πουν εξαρτώνται (άμεσα ή έμμεσα) από την πιο βαριά οικονομική βιομηχανία, είναι σαφώς λιγότερα απ’ τα προσδοκώμενα!
Το “ταμείο” θα γίνει σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η ακρίβεια λειτούργησε ως “πολιορκητικός κριός”, χτυπώντας και εξανεμίζοντας τα χρήματα που πάσχιζαν να μαζέψουν ξενοδόχοι, για να τα διαθέσουν -πρώτα απ’ όλα – στις απαραίτητες ανακαινίσεις!
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου θα κατεβάσουν “ρολά”. Μερικές θα παραμείνουν ανοιχτές ως τις 4 Νοέμβρη, ενώ κάποιες λιγότερες θα “τραβήξουν” για 1-2 εβδομάδες ακόμη.
Σε μία γενικότερη ανάγνωση, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την επέκταση της σεζόν, εντούτοις όλες οι υπόλοιπες συγκυρίες λειτουργούν αποτρεπτικά για το πολυπόθητο στόχο. Δώρον άδωρον, τουτέστιν. Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον υποχρεώνει και περιορίζει τους άμεσα εμπλεκόμενους – ενδιαφερόμενους σε μετέωρο “βηματισμό” : διστάζουν να επενδύσουν και αδυνατούν να δανειστούν! Μέχρι στιγμής, οποιοδήποτε άλμα προς το μέλλον θεωρείται παράτολμο, έως και κενού περιεχομένου!
Η αδυναμία ανακαινίσεων και η “αυτοκτονική” επιλογή
Όλα είναι ρευστά και ανατρέψιμα, επί τα χείρω: η “φωτιά” των (απανωτών!) ανατιμήσεων δεν φαίνεται να σβήνει, αφού στη Μεσόγειο ξέσπασε (και) γεωπολιτική “ανάφλεξη” γύρω από το (χρονίζον) Μεσανατολικό ζήτημα, απειλώντας – πέρα από την ανθρωπιστική κρίση που (θα πρέπει να) μας απασχολεί πρώτιστα- και με νέο γύρο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων!
“Από πέρσι μέχρι εφέτος είχαμε μια τεράστια αύξηση ανά διαστήματα της ενέργειας, που συμπαρέσυρε τα πάντα προς τα πάνω, ξεκινώντας από τις πρώτες ύλες – ειδικά τα resort ξενοδοχεία που δουλεύουν με all inclusive έχουν τη μεγαλύτερη μείωση καθαρών κερδών” είπε στον TEAM FM 102 και την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης.
“Εμείς πήραμε πέρσι, μεσοσταθμικά ως χώρα, ένα 10% αύξηση στις τιμές μας. Δυστυχώς, το επιστρέψαμε αυτό με τη μορφή προσφορών” συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας:
“Υπάρχουν ξενοδοχεία που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, “πολεμούν” να μην μπουν μέσα! Πώς θα κάνουν ανακαινίσεις; Αν καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, πιθανότατα τα στοιχεία τους να μην επαρκούν για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν · αν τα καταφέρουν, τα επιτόκια είναι πάνω από 7% αυτή τη στιγμή και δεν ξέρουμε πού θα πάμε! Το να καταφεύγουν, λοιπόν, συνάδελφοι σε τραπεζικό δανεισμό, με τα υψηλά επιτόκια που διαμορφώνονται, είναι αυτοκτονικό!”.
Είτε …φυλλορροούν, είτε κάνουν “εκπτώσεις”
Ο (αρνητικός) αντίκτυπος είναι γίνεται αντιληπτός στις τσέπες των ταξιδιωτών, που για να παραμείνουν συνεπείς στον προγραμματισμό τους, είτε φυλλορροούν προς άλλες χώρες στην ευρύτερη γειτονιά μας, είτε αναγκάζονται σε αναγκαστική …έκπτωση της ποιότητας και του χρόνου των διακοπών τους, εφόσον εξακολουθήσουν να επιλέγουν την πατρίδα μας.
Τουριστικά ρεύματα, που άλλοτε “ψήφιζαν” Ελλάδα, απορρόφησαν η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Τυνησία.
Ο κ. Τσακαλάκης περιγράφοντας τη “μεγάλη μετατόπιση” πελατών από ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, σε άλλα τριών και δύο, μίλησε για το “ψαλίδι” που πέφτει και στη διάρκεια παραμονής τους.
“Αυτοί οι οποίοι ήταν μαθημένοι να κάνουν 14 μέρες τους είδαμε να “πέφτουν” στην εβδομάδα – στο μισό το διάστημα, ενώ εκείνοι που έρχονταν δυο και τρεις φορές μέσα στο καλοκαίρι, εφέτος ήρθαν μόνο μία φορά” εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ευχόμενος επιπλέον “να
να μην υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη (από το πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής), γιατί έτσι και γίνει κάτι τέτοιο τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά σε μία χώρα όπως η δική μας, που εξαρτάται οικονομικά από τον τουρισμό – είναι η πρώτη οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας”.
Οι πράσινες πολιτικές, ο “σκληρός δίσκος” και η ευκαιρία μέσα στην (κλιματική) κρίση
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου τοποθετήθηκε και για τον “πράσινο” φόρο διαμονής που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, αντιπροτείνοντας πως πρέπει να μετατραπεί σε “πράσινο” τέλος.
Έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.
“Δεν είναι και δίκαιο να πληρώνει ο τουρίστας τα δικά μας σφάλματα. Μόνο τα ξενοδοχεία πρέπει να πληρώνουν τα σπασμένα; Εμείς είμαστε το 100% του τουρισμού; Δεν είμαστε μόνο εμείς” τόνισε ο κ. Τσακαλάκης.
“Και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι στριμωγμένοι” υπενθύμισε.
“Αν συνεχίσουμε να φορτώνουμε με βάρη τον τουρισμό, κάποια στιγμή θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα” προειδοποίησε.
“Εφέτος ήμασταν οι ακριβότεροι από τις δέκα χώρες που “πετούν” οι Γερμανοί το φθινόπωρο” πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
“Ο τουρισμός χρειάζεται ομαλότητα, δεν θέλει αναταράξεις” παρατήρησε επιπλέον, λέγοντας πως “ευχής έργον είναι να ξεκινήσει σιγά σιγά να πηγαίνει η σεζόν μέχρι τέλος Νοεμβρίου”.
Δεν παρέβλεψε πάντως να πει ότι στο “σκληρό δίσκο” του μέσου Ευρωπαίου, η Ελλάδα υπάρχει μόνο για το διάστημα Απριλίου και Οκτωβρίου. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες, δυνητικά μπορεί να πολλαπλασιάσει και τα χειμερινά “κύματα” τουριστών προς την πατρίδα μας. Ωστόσο, απαιτείται καθολική και απαρέγκλιτη προσήλωση και επένδυση στα χειμερινά προγράμματα, κατέληξε ο κ. Τσακαλάκης.https://www.goodnet.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.