Τουρισμός: Γιατί ξεθωριάζει το σχέδιο επέκτασης της σεζόν στην Kρήτη

Πού «σκοντάφτει» η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου – Η όποια επέκταση της τουριστικής περιόδου στα θερινά θέρετρα απαιτεί σωστό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με όλους τους φορείς και εμπλεκομένους, επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού

Σκοντάφτει σε ανυπέρβλητες δυσκολίες το «σχέδιο» επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν πέραν του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού, που θεωρούν ανέφικτη τουλάχιστον για φέτος μια τέτοια προοπτική, λόγω των ελλείψεων σε υποδομές, προσωπικό και αεροπορικές συνδέσεις. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στις νησιωτικές περιοχές κλείνουν το πολύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ έως τις αρχές Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν μόνο κάποιες μονάδες σε Ρόδο, Κω και στην Κρήτη.

Πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού ανέφεραν τον περασμένο μήνα, ότι επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο, για την οργανωμένη άφιξη τουριστών και μετά τον Νοέμβριο, καθώς και για την επιτυχημένη μετάβαση σε ένα μοντέλο χειμερινού τουρισμού, με έμφαση στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου της χώρας.

Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτά που επρόκειτο να συμπεριλάβει το σχέδιο, ήταν η παροχή κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες και tour operators για τη συνέχιση δρομολογίων και τουριστικών πακέτων και μετά το τέλος του Οκτωβρίου σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Πελοπόννησος. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη πάντως είναι σαφείς οι προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση με τη διοργάνωση ενημερωτικών φόρουμ, με το πρόσφατο να γίνεται στο “Μίκης Θεοδωράκης”.

Ωστόσο, φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου, ειδικά στην περιφέρεια, αναφέρουν ότι «ναι μεν πρόκειται για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη», όμως όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, «δεν μπορεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου να γίνει εκτάκτως για φέτος». Αυτό, επισημαίνει ο κ. Τάσιος, απαιτεί σχεδιασμό από μήνες πριν, κάτι που κάνουν η Μαγιόρκα και η Τουρκία, οι οποίες έχουν πάρα πολλές κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο, διότι «επιδίδονται σε αυτό το σπορ» εδώ και 20-25 χρόνια. Για παράδειγμα, μέσα στον Σεπτέμβριο μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ στη Γερμανία, διαφήμιζε πακέτα των 660 ευρώ το άτομο με αεροπορικό εισιτήριο, για την Αττάλεια.

Οι ξενοδόχοι

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, δεν είναι απλό το να κατέβει μέσα στον χειμώνα ένα αεροπλάνο σε κάποιο νησί και να πάει ο πελάτης στο ξενοδοχείο για διαμονή. Ενα εποχιακό ξενοδοχείο δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτό τους χειμερινούς μήνες, εάν δεν έχει εξασφαλίσει ικανοποιητικές πληρότητες που θα του καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος λειτουργίας. Από την άλλη, οι τουρίστες που θα κινούνται έξω από τα ξενοδοχεία, θα βρίσκουν ανοιχτά εστιατόρια και θα έχουν επιλογές για την ψυχαγωγία – διασκέδασή τους, τη στιγμή μάλιστα που συζητείται ο περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων; Το κυριότερο όμως είναι πως δεν θα υπάρχουν πτήσεις για τις μετακινήσεις τους, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει τελικές συμφωνίες με αρκετά ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσει να ανοίξει κάποιος καλοκαιρινός προορισμός και μετά τον Νοέμβριο.

Αυτό που κρατούν οι ξενοδόχοι από την κίνηση του υπουργείου Τουρισμού, είναι ότι μπήκε στο τραπέζι η σκέψη πως η χώρα μπορεί να δουλέψει τουριστικά και άλλους μήνες, πέραν της θερινής τουριστικής περιόδου.

«Παρότι η επιμήκυνση της σεζόν είναι κάτι που ακούμε από τις αρχές Σεπτεμβρίου και από επίσημα χείλη, δεν υπάρχει οτιδήποτε που να έχει γίνει στην Κρήτη προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, Παναγιώτης Τσακαλάκης. Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις που υπάρχουν, «αυτές είναι το πολύ μέχρι τέλους Οκτωβρίου και πρόκειται για ήδη προγραμματισμένα πακέτα από τις αρχές του 2022, δεν είναι δηλαδή κάτι που άλλαξε τώρα», εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης.

Οι κρατήσεις

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κέρκυρα, όπου οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει κινητικότητα στις κρατήσεις για το διάστημα πέραν του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η έναρξη των διαδικασιών για την επιμήκυνση της σεζόν, θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί από πολύ νωρίς, προκειμένου και οι ξενοδόχοι να είναι προετοιμασμένοι, αλλά και οι τοπικές αρχές να έχουν προβεί σε κινήσεις για να διορθώσουν διάφορα κακώς κείμενα, όπως π.χ. τη διαχείριση των απορριμμάτων ή τις βελτιώσεις στο δίκτυο Ιντερνετ, που είναι σημαντικό για τους επισκέπτες.

Από την πλευρά τους, ακόμα και εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας, δεν διαπιστώνουν κάποια σημαντική αλλαγή στην κινητικότητα των κρατήσεων. «Επανερχόμαστε σε πληρότητες οι οποίες ίσχυαν το 2018 ή το 2019. Ο Νοέμβριος θα είναι ένας καλός μήνας με πληρότητες 60-70%, λόγω των συνεδρίων», επισημαίνει η εμπορική διευθύντρια μεγάλης ξενοδοχειακής αλυσίδας του κέντρου της Αθήνας.

https://www.tanea.gr/print/

Τα σχόλια είναι κλειστά.