Το θετικό και το αρνητικό σενάριο για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη
Με άμεσο και εμφατικό τρόπο θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό ο πληθωρισμός, με τους τουριστικούς παράγοντες της Κρήτης να κάνουν σαφές πως ο καλπάζων πληθωρισμός, που είναι ευρωπαϊκός και παγκόσμιος και όχι μόνον ελληνικός, είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα για την ελληνική πορεία του τουρισμού φέτος.
Όπως επισημαίνουν, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των πρώτων υλών έχει αυξηθεί δραματικά, με πολλούς ξενοδόχους να μην κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες καταναλώνουν πολύ ηλεκτρικό ρεύμα την περίοδο του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης της Ρωσίας με την Ουκρανία θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι ευρωπαϊκό και ταυτόχρονα παγκόσμιο φαινόμενο, που τη δεδομένη χρονική συγκυρία οφείλεται στην ενεργειακή κρίση που ξέσπασε τους τελευταίους μήνες. Ο πληθωρισμός έχει αφήσει το αποτύπωμά του στα είδη πρώτης ανάγκης και πιο συγκεκριμένα από προϊόντα αγροδιατροφικά (ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά) μέχρι και το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα. Μπορεί, όμως, ο πληθωρισμός να απειλήσει τον ελληνικό τουρισμό, για τον οποίο τόσο η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού όσο και τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης είχαν εκτιμήσει πως φέτος πρόκειται για μια χρονιά ανάκαμψης ύστερα από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης; Ή με άλλα λόγια μπορεί η αύξηση των τιμών, όπως παρατηρείται, να φέρει και κρίση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος;
Για να απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα, η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» απευθύνθηκε σε τουριστικούς παράγοντες του νησιού. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, υποστήριξε πως ο πληθωρισμός ούτως ή άλλως είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο
. Όπως είπε, τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου έχουν κλείσει στο 60% μέχρι και αυτή τη στιγμή τις κρατήσεις τους. Αυτό σημαίνει πως το υπόλοιπο 40% – ή και λιγότερο – θα είναι κρατήσεις last minute. Το 60% είναι κρατήσεις που έχουν προπληρωθεί και, εάν όχι στο σύνολο, τουλάχιστον έχει ληφθεί μια σημαντική προκαταβολή. Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης, στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να ζητηθεί αύξηση των τιμών, εξαιτίας των συμβολαίων που υπογράφονται 18 μήνες πριν. Ταυτόχρονα, «η αύξηση της τιμής λειτουργεί αποτρεπτικά», αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης.
«Αυτή τη στιγμή έχει “κλειδώσει” το 60% των πληρωμένων κρατήσεων. Αυτά είναι τα πληρωμένα συμβόλαια. Όλοι, όμως, ξέρουμε πως ο τουρισμός υπολείπεται των άλλων αναγκών. Πρώτα ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και έπειτα θα αναζητήσει τις διακοπές.
Το ζητούμενο είναι: Θα έχει τα χρήματα ο Ευρωπαίος τουρίστας να έρθει στη χώρα μας; Και μάλιστα ο Ευρωπαίος τουρίστας πρέπει να δει την πραγματικότητα όπως έχει, και πιο συγκεκριμένα την ακρίβεια της ενέργειας που συμπαρασύρει τα πάντα μέχρι και 30% πάνω. Λαμβάνοντας, δε, υπόψη ότι έχουμε προχωρήσει σε ευέλικτες μορφές κρατήσεων, κάποιοι θα ακυρώσουν τις διακοπές τους.
Μέχρι πρόσφατα είχαμε μια σταθερή ροή κρατήσεων. Τώρα ο καλπάζων πληθωρισμός μάς ανησυχεί. Άμεσα μας “πνίγει” ο πληθωρισμός. Εάν εμείς αυξήσουμε τις τιμές τώρα, θα ακυρώσουν τις διακοπές. Ο Απρίλιος χάνεται, ο Μάιος χάνεται και το ζήτημα είναι να δουλέψουμε τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός είναι παντού και στον επόμενο μήνα υπολογίζουμε πως το εισόδημα του Ευρωπαίου θα είναι κάτω κατά 50 ευρώ», υποστήριξε ο κ. Τσακαλάκης.
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, «δημιουργεί ανασφάλεια σε όποιον επιθυμεί το καλοκαίρι να κάνει διακοπές. Υπάρχει απώλεια από τις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Υπάρχουν ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία που ασχολούνται αποκλειστικά με την ουκρανική και τη ρωσική αγορά».
Ο τουριστικός πράκτορας και ξενοδόχος Μιχάλης Βαμιεδάκης ισχυρίστηκε από την πλευρά του πως στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν σενάρια.
«Υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό σενάριο. Το θετικό σενάριο είναι ότι υπάρχει πληθωρισμός και ταυτόχρονα υπάρχει ανάπτυξη. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη όψη… Πάμε σε μια κατάσταση όπου συνδυάζεται ύφεση και πληθωρισμός.
Αυτό είναι το αρνητικό σενάριο, δηλαδή η ύφεση να συνδυάζεται με τον πληθωρισμό, πράγμα που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις ώστε να μπούμε σε μια υφεσιακή κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Είναι το αρνητικό σενάριο. Ανεβαίνει το κόστος της παραγωγής και υπάρχει αποτροπή ως προς τις επενδύσεις. Ο πληθωρισμός θα επηρεάσει σίγουρα. Θα επηρεάσει και την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία», υποστήριξε ο κ. Βαμιεδάκης.
«Το FnB κόστος (φαγητό και ποτό στα ξενοδοχεία) ήταν αυξημένο κατά 38% πριν τη διεξαγωγή πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ενέργεια ήταν αυξημένη κατά 55% πριν τη διεξαγωγή του πολέμου. Τώρα, ας κατανοήσουμε όλοι μας πόσο θα πάει η αύξηση των τιμών. Κατά τη γνώμη μου, ο πληθωρισμός θα επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό τουρισμό. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διπλασιαστεί. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα τόσο στο κόστος των ξενοδοχείων όσο και στο κόστος των πελατών», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
«Μας ανησυχεί η αύξηση της ενέργειας»
Την ίδια στιγμή, η αύξηση της τιμής του ρεύματος έχει δημιουργήσει πολύ προβληματισμό στους ξενοδόχους, καθώς τα ξενοδοχεία για να λειτουργήσουν χρειάζονται αρκετή ηλεκτρική ενέργεια: από τη χρήση της πισίνας μέχρι τα aircondition, κ.λπ. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε στη “Ν.Κ.” ο κ. Τσακαλάκης, λέγοντας πως «μας ανησυχεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος, καθώς έχει τριπλασιαστεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα ξενοδοχεία. Όλα τα aircondition δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα και αυτή τη στιγμή το ρεύμα έχει φτάσει στα ύψη. Από την άλλη, τα πακέτα είναι “κλειδωμένα”. Τα συμβόλαια των ξενοδοχείων είναι 18μηνα. Πέρυσι τον Μάιο που υπογράψαμε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, δεν είχαμε υπόψη τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ούτε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», υποστήριξε ο κ. Τσακαλάκης.
«Υπάρχει απόθεμα καυσίμων»
Ένα εύλογο ερώτημα έχει να κάνει και με την αύξηση των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τουριστών. Είναι δυνατόν η αύξηση αυτή να επηρεάσει τις τιμές των εισιτηρίων που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες; Όπως διεμήνυσε ο κ. Βαμιεδάκης, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μεγάλο απόθεμα καυσίμων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος δεν είχε διάθεση να ταξιδέψει.
«Μια θετική παράπλευρη συνέπεια είναι πως οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως προαγοράζουν πετρέλαιο και κάνουν συγκεκριμένες συμφωνίες σε συγκεκριμένες τιμές για μελλοντικές αγορές. Οι αεροπορικές εταιρείες, λοιπόν, είχαν κάνει μεγάλες προαγορές, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Έτσι, υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα για τους επόμενους μήνες να έχουν χαμηλό κόστος καυσίμων και να μην αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο που είχαν απόθεμα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και ένα θετικό στοιχείο. Μάλιστα, εάν τους επόμενους δυο-τρεις μήνες αποκλιμακωθεί η τιμή των καυσίμων, που είναι ένα λογικό δεδομένο, η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων ενδεχομένως να μην προλάβει να επηρεαστεί εξαιτίας της προαγοράς», τόνισε ο κ. Βαμιεδάκηςhttps://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.