Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις παρουσιάζουν άνοδο 10% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι
«Μάρτης γδάρτης» λέει ο λαός και μάλλον αποτυπώνεται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο στις αφίξεις εξωτερικού του πρώτου μήνα της άνοιξης, μιας και καταγράφουν πτώση 36% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Βέβαια, καταλυτικός είναι και ο ρόλος του Πάσχα των Καθολικών, που πέρυσι ήταν νωρίτερα σε σχέση με φέτος. Ωστόσο, προς το παρόν τα χαμόγελα αισιοδοξίας… παγώνουν, με τον προβληματισμό να είναι έκδηλος στους φορείς του κρητικού τουρισμού.
Σε απόλυτους αριθμούς, τον περασμένο μήνα έφτασαν στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” με πτήσεις εξωτερικού 13.275 επιβάτες, έναντι 20.813 τον Μάρτιο του 2024. Πολύ απλά, η μείωση είναι στο 36,22% και ισοδυναμεί με 7.538 λιγότερους επιβάτες. Την παρτίδα σώζει η ανοδική κίνηση από τις πτήσεις εσωτερικού, που αγγίζει το 6,07% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024.
Τον φετινό Μάρτιο με πτήσεις εσωτερικού δικτύου έφτασαν στο Ηράκλειο 69.490 επιβάτες, έναντι 65.551 τον περυσινό Μάρτιο. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει 3.979 παραπάνω επιβάτες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα την περασμένη χρονιά.
Ο Απρίλιος, με βάση τα σχέδια πτήσεων (slots), αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμικός για τον τουρισμό στην Κρήτη, με σημαντική αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών, φτάνει βεβαίως και οι πτήσεις να έρχονται με τις ανάλογες πληρότητες, μιας και ο Μάρτιος μάς έφερε αντιμέτωπους με μια δυσάρεστη έκπληξη
Μάλιστα, οι δείκτες αυτοί θέτουν τις βάσεις και για τους κρίσιμους μήνες Απρίλιο και Μάιο, μιας και αν οι αριθμοί κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο, τότε ίσως να αλλάζουμε τις σκέψεις μας για μια το ίδιο καλή χρονιά με το 2024, κάτι όμως που είναι πολύ νωρίς για να “κλειδώσουμε” ως συμπέρασμα. Πάντως, η έκπληξη είναι μεγάλη στην κρητική τουριστική βιομηχανία, καθώς μπορεί τον Μάρτιο τα slots (σχέδια πτήσεων) να ήταν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο φαίνεται πως τα αεροσκάφη έρχονταν στο Ηράκλειο με χαμηλές πληρότητες, που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν μετά βίας το 50%.
Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ανθρώπους του τουρισμού είναι πως ουσιαστικά η μείωση στις αφίξεις εξωτερικού είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς οι δείκτες από την Τσεχία είναι ουσιαστικά σχολικές εκδρομές που επέστρεφαν στο Ηράκλειο. Πολύ απλά, αν αφαιρέσουμε τις αφίξεις από την Τσεχία, μπορεί να μιλούσαμε για μείωση αφίξεων εξωτερικού που αγγίζει το 50%.
Ποιοι ήρθαν τον Μάρτιο στην Κρήτη
Νωρίς-νωρίς οι Γερμανοί απέδειξαν και φέτος πως είναι η κραταιά τουριστική δύναμη της Κρήτης, μιας και με βάση την κίνηση εξωτερικού στο “Νίκος Καζαντζάκης” έκοψαν πρώτοι το… νήμα με σημαντικές απώλειες σε σχέση με τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς. Τον πρώτο μήνα της άνοιξης έφτασαν στο Ηράκλειο 3.597 Γερμανοί και ακολούθησαν οι Γάλλοι με 2.448 αφίξεις, οι Άγγλοι με 1.889, οι Ολλανδοί με 1.335 και αμέσως μετά οι αφίξεις από Τσεχία ήταν 1.056, που όπως αναφέραμε είναι επιστροφές σχολικών εκδρομών στην Κρήτη.
Τι δείχνει ο Απρίλιος για την τουριστική κίνηση
Ο Απρίλιος, με βάση τα σχέδια πτήσεων (slots), αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμικός για τον τουρισμό στην Κρήτη, με σημαντική αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών, φτάνει βεβαίως και οι πτήσεις να έρχονται με τις ανάλογες πληρότητες, μιας και ο Μάρτιος μάς έφερε αντιμέτωπους με μια δυσάρεστη έκπληξη.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις παρουσιάζουν άνοδο 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, οι προκρατήσεις για την Κρήτη καταγράφουν αύξηση που υπερβαίνει το 70%, υποδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον από τους ταξιδιώτες. Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποδίδονται, μεταξύ άλλων, στην αυξημένη ζήτηση για ταξίδια κατά την περίοδο του Πάσχα, που φέτος γιορτάζεται στις 20 Απριλίου.
Τα ξενοδοχεία που θα λειτουργούν μέχρι τότε αναμένουν πληρότητες πολύ μεγαλύτερες από άλλες χρονιές, μιας και αρκετές μονάδες ήδη πωλούν πακέτα Ελλήνων, προσφέροντας την εμπειρία ενός Πάσχα βασισμένου στην κρητική παράδοση.
Ωστόσο, όλο το παιχνίδι για τη σεζόν του 2025 θα παιχτεί στον Μάιο, που είναι διαχρονικά και μήνας που καταγράφεται κάθε χρόνο η πρώτη “κοιλιά” στις αφίξεις, στοιχείο που θα κρίνει και την πορεία, αν δηλαδή η μείωση είναι πάνω από το 30% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ίσως κι εδώ η “παρτίδα” να σωθεί από τις πτήσεις εσωτερικού, μιας και φέτος το Ηράκλειο, πέρα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο, θα συνδέεται με τη Σαντορίνη, την Κω, τη Νάξο, αλλά και την Κέρκυρα, δεδομένο που θα κάνει τις αφίξεις εσωτερικού να κινηθούν ανοδικά.
Αφίξεις εσωτερικού “Ν. Καζαντζάκης” – Μάρτιος 2025
Μάρτιος 2025 69.490
Μάρτιος 2024 65.511
Διαφορά 3.979 6,07%
Αφίξεις εξωτερικού “Ν. Καζαντζάκης” – Μάρτιος 2025
Μάρτιος 2025 13.275
Μάρτιος 2024 20.813
Διαφορά -7.538 -36,22%
Αφίξεις ανά χώρα – Μάρτιος 2025
1. Ελλάδα 69.490
2. Γερμανία 3.597
3. Γαλλία 2.448
4. Μ. Βρετανία 1.889
5. Ολλανδία 1.335
6. Τσεχία 1.056 (εκδρομές)
7. Ελβετία 870
8. Τουρκία 630 (εκδρομές)
9. Ισραήλ 358
10. Αυστρία 304
Οι δείκτες της TUI για την Κρήτη
Η TUI προβλέπει αυξημένη ζήτηση για την Κρήτη το 2025, τοποθετώντας το νησί μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για την επόμενη τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τον Benjamin Jacobi, CEO της TUI Γερμανίας, η εταιρεία επεκτείνει το καλοκαιρινό της πρόγραμμα για το 2025, εστιάζοντας κυρίως στην Τουρκία, την Ελλάδα, τα Κανάρια Νησιά, την Αίγυπτο και το Ντουμπάι, με έμφαση σε ξενοδοχεία που προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Επιπλέον, η TUI σχεδιάζει να διπλασιάσει τον αριθμό των πελατών της από την Τσεχία το καλοκαίρι του 2025, με την Κρήτη να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς.
Παράλληλα, η εταιρεία αναφέρει ότι η ζήτηση για οικογενειακές διακοπές αυξάνεται, με έμφαση σε all inclusive ξενοδοχεία και νέες εγκαταστάσεις, όπως τα TUI Kids Clubs. Συνολικά, οι προβλέψεις της TUI δείχνουν θετική πορεία για τον τουρισμό στην Κρήτη το 2025, με αυξημένη ζήτηση και επεκτάσεις σε προσφερόμενα πακέτα και υπηρεσίες. https://www.neakriti.gr/