Κομβικής σημασίας ο Σεπτέμβριος για την πορείας τής ούτως ή άλλως δύσκολης τουριστικής χρονιάς
Πρόωρα τελειώνει ο ελληνικός τουρισμός, με πολλούς τουριστικούς παράγοντες να κάνουν λόγο πως ο τουρισμός θα λήξει τον τωρινό μήνα. Ύστερα από μήνες αγωνίας για τη διατήρηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο μήνας Σεπτέμβριος είναι καθοριστικός ως προς τη συνέχεια ή μη της τουριστικής περιόδου.
Όλα πάντως δείχνουν πως τον Σεπτέμβριο θα πέσει η αυλαία του ελληνικού τουρισμού, με τις ζημίες να είναι ανεπανόρθωτες. Τόσο ο αυξημένος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από COVID-19 όσο και το κλείσιμο χωρών-τουριστικών αγορών είναι δεδομένα τα οποία θα αναγκάσουν πολλούς ξενοδόχους να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους, ευχόμενοι πως το 2021 θα έχει λιγότερες ζημίες.
Συγκεκριμένα, με πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα πληρότητα, που δεν ξεπέρασε το 55%, ολοκληρώθηκε ο Αύγουστος, μήνας που συγκεντρώνει παραδοσιακά τον μεγαλύτερο όγκο τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων ταξιδιωτών. Στο peak του καλοκαιριού, η πληρότητα στα καταλύματα της χώρας κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 40-45%, με το πρώτο δεκαπενθήμερο να ανταποκρίνεται σε ένα βαθμό στις προσδοκίες των ξενοδόχων. Ωστόσο, η λήψη νέων μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την επιβολή από κάποιες χώρες υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών στους τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, πυροδότησε μπαράζ ακυρώσεων στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, οι οποίοι στηρίχτηκαν ως επί το πλείστον στον εσωτερικό τουρισμό.
Τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο;
Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τουριστικούς παράγοντες του νησιού οι οποίοι αναφέρθηκαν στον ελληνικό τουρισμό, κάνοντας σαφές πως ο Σεπτέμβριος είναι ένας κομβικής σημασίας μήνας ως προς τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου. Οι περισσότερες προβλέψεις, ωστόσο, κάνουν λόγο για πρόωρο τέλος μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα που διανύουμε. Το κλείσιμο των χωρών της Βαλτικής Χερσονήσου μαζί με τα περιοριστικά μέτρα – προϋποθέσεις που έχει βάλει η χώρα μας σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Τσεχία και το Βέλγιο – διαμορφώνουν ένα φθινόπωρο χωρίς τουρισμό.
«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ως προς τη συνέχεια της φετινής τουριστικής περιόδου. Αυτή τη στιγμή, ανεβαίνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το δεύτερο κύμα έρχεται πιο νωρίς. Ξεκίνησε υποτονικά ο Ιούλιος, ενώ αρχές Αυγούστου ήμασταν καλά. Λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο είχαμε μείωση και αυτόν τον μήνα έχουμε πολλές ακυρώσεις. Σιγά-σιγά οι χώρες κλείνουν. Η Τσεχία, η Ολλανδία και το Βέλγιο κλείνουν. Τα πράγματα δεν είναι θετικά και τα ξενοδοχεία κλείνουν. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ανεπίσημα, η τουριστική περίοδος θα πηγαίνει προς τα κάτω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαμιεδάκης, ο οποίος είναι ξενοδόχος-τουριστικός πράκτορας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κλείσιμο είναι σχετικό. Ακόμη κι αν μια χώρα είναι τεχνικά ανοικτή, εάν η Ελλάδα επιβάλλει σε αυτήν τη χώρα αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν ή η χώρα αυτή επιβάλλει 14 ημέρες καραντίνα μετά που θα επιστρέψουν, εμπορικά αυτό αποτελεί τροχοπέδη. Υγειονομικά είναι σωστή κίνηση. Έχουμε επομένως χώρες της Σκανδιναβικής Χερσονήσου που έχουν θεσμοθετήσει καραντίνα 14 ημερών. Η Βρετανία σκέφτεται σοβαρά εάν θα μας βάλει σε κατάσταση καραντίνας. Η Ελλάδα έχει βάλει ως προϋπόθεση αρνητικό τεστ κορωνοϊού για χώρες όπως η Τσεχία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Ισραήλ. Η Ρωσία είναι ακόμη κλειστή. Επομένως, οι μοναδικές χώρες που κινούνται είναι η Γερμανία, η Αυστρία και λίγο η Γαλλία».
Να σημειωθεί πως, όπως έγινε γνωστό χθες, η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα για τους Ρώσους από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, που δημοσιεύτηκε ήδη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το money-tourism.gr, θα εισέρχονται μέχρι 500 τουρίστες την εβδομάδα, αποκλειστικά μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, και οι προϋποθέσεις είναι η συμπλήρωση PLF, και η πραγματοποίηση τεστ που θα είναι αρνητικό έως 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, με σχετικό πιστοποιητικό στα Αγγλικά. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μέχρι 21 Σεπτεμβρίου.
Δυσαρέσκεια
Ο Μανόλης Τσακαλάκης από την πλευρά του νιώθει αγανακτισμένος και δυσαρεστημένος με την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό τουρισμό φέτος. Όχι απλά δεν μπορεί να κατακτηθεί ο στόχος των 4 δισ. ευρώ που είχαν βάλει τουριστικοί παράγοντες, αλλά είναι αμφίβολο εάν τα ελληνικά ταμεία αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ.
«Φέτος, ο τουρισμός δεν ανήκει σε μας. Αποδείχτηκε πως τον λόγο για τη χάραξη τουριστικής πολιτικής είχε ο πολιτικός κόσμος αλλά και οι λοιμωξιολόγοι-επιδημιολόγοι. Από την αρχή, αυτό που μας λένε αυτό κάνουμε. Το αποτέλεσμα είναι να βιώνουμε ως τουριστικός κόσμος μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Φέτος, βάλαμε στόχο τα 4 δισ. Απομακρυνθήκαμε και πλέον δε βλέπω ούτε τα 3 δισ. να πιάνουμε. Πραγματικά, δε γνωρίζω εάν θα έχουμε τουρισμό τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν περιοχές όπου δεν ξέρω σε ποιο βαθμό υπάρχει διασπορά», αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου.
“Αγκάθι” το lockdown
«Τα καινούργια περιοριστικά μέτρα στον νομό Ηρακλείου ισχύουν όπως και στον νομό Χανίων. Όταν ξεκίνησαν αυτά τα μέτρα στα Χανιά, αυτό δεν είχε επηρεάσει το συνολικό τουριστικό προϊόν του νομού Χανίων. Εδώ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πιστεύω πως τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Και σίγουρα σε ψυχολογικό επίπεδο δε δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να έχουμε περισσότερες κρατήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο προγραμματισμός των κρατήσεων θα συνεχιστεί και ευχόμαστε να ελέγξουμε την πανδημία με αυτά τα μέτρα ώστε μετά από δύο εβδομάδες να ανασταλούν. Πάντως, δυσχεραίνουν τη ροή νέων κρατήσεων και σίγουρα θα έχουμε κάποιες ακυρώσεις. Ακυρώσεις πτήσεων, εφόσον δεν έχουμε καθολικό lockdown, δε θα συμβούν», σχολίασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.
Σε “τεντωμένο σκοινί” ο τουρισμός της Κρήτης
Πρέπει να επισημανθεί πως η κατάρρευση εσόδων και αφίξεων αποτυπώνεται και στα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών του Ιουνίου, με βάση τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν μείωση κατά 87,5% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,74 δισ. ευρώ – και διαμορφώθηκαν στα 678 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι αφίξεις των τουριστών, οι οποίες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, συρρικνώθηκαν κατά 76,9% (3,178 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 9,407 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019).
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή, ο κρητικός τουρισμός “περπατάει” σε ένα “τεντωμένο σκοινί”. Υπάρχουν χώρες που απαιτούν 72 ώρες αρνητικό τεστ και άλλες απαιτούν 14 ημέρες καραντίνα μετά την αναχώρηση από την Ελλάδα. Κανένας δε γνωρίζει το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Οι πελάτες ακυρώνουν τις κρατήσεις τον μήνα Σεπτέμβριο και όλες οι χώρες προσπαθούν να κρατήσουν τους πολίτες τους μέσα. Να μην πάνε διακοπές. Αυτή είναι η κατάσταση. Ας ελπίσουμε πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ώστε η ζημία του χρόνου να είναι μικρότερη σε σχέση με φέτος».https://www.neakriti.gr/