Τουρισμός: Η μετάλλαξη Δέλτα ανατρέπει τον στόχο για το 2021
Η έκρηξη κρουσμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη δοκιμάζει τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού, που στρέφει τις ελπίδες του στο φθινόπωρο
Τουρισμός: Η μετάλλαξη Δέλτα ανατρέπει τον στόχο για το 2021
Ο κλάδος του τουρισμού είχε θέσει χαμηλά τον πήχη για την φετινή θερινή περίοδο, ιδίως μετά την απόφαση της Βρετανίας να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα των προορισμών της. Ωστόσο, μετά τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα και την έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ο αρχικός στόχος για έσοδα 45% – 50% (των αντίστοιχων του 2019), μειώνεται στο 30% – 35%.
Η αρνητική επίπτωση που ενδέχεται να φέρει στις διεθνείς μετακινήσεις η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν αντικατοπτρίζεται ακόμα στις κρατήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων, εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου. Μετά τον καταστροφικό Ιούνιο, η ζήτηση άρχισε να ανεβαίνει τον Ιούλιο και να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμία σταθερότητα αυτήν τη στιγμή και ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα πανδημίας μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες στην πορεία του τουρισμού.
Τα δεδομένα για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις είναι ρευστά, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό αν τόσο η ΕΕ όσο και οι εθνικές κυβερνήσεις λάβουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα σχετικά με την μετακίνηση των τουριστών ή αν απλώς θα αυστηροποιηθούν και θα επεκταθούν μέτρα, όπως οι διαγνωστικοί έλεγχοι και ο διαχωρισμός των ταξιδιωτών σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, με διακριτή αντιμετώπισή τους.
«ΠΩΛΕΙΤΑΙ» σε ξενοδοχεία – Απαισιοδοξία για το μέλλον
Η κακή περσινή χρονιά και η ασταθής σεζόν του 2021 έχουν δείξει τα σημάδια τους στην αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει μπει πωλητήριο σε περισσότερα από 1500 ξενοδοχεία.
Όπως αναφέρει το Euro2day, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αναρτημένες σε ιστοσελίδες βρίσκονται 1.513 αγγελίες που αφορούν στην πλειονότητά τους την πώληση μεσαίου και μικρού μεγέθους ξενοδοχειακών μονάδων, με τις ζητούμενες τιμές πώλησης να φτάνουν ακόμη και τα 20 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου αναρτήθηκαν προς πώληση σε ιστοσελίδες για αγγελίες ακινήτων 211 καταλύματα, εκ των οποίων τα 50 «ανέβηκαν» τις τελευταίες 10 ημέρες.
Η συντριπτική πλειονότητα των προς πώληση ξενοδοχείων εντοπίζεται στην Αττική. Συγκεκριμένα, 360 ξενοδοχεία βρίσκονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, ενώ στον υπόλοιπο νομό Αττικής συγκεντρώνονται 210 καταλύματα.
Μεγάλο ποσοστό των προς πώληση ξενοδοχείων βρίσκεται στα Ιόνια νησιά, τα οποία μέχρι στιγμής καταγράφουν πολύ μικρή πληρότητα, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ στη Βρετανία, την κύρια δεξαμενή τουριστών των Επτανήσων.
Αλλά και καταλύματα που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς βάζουν πωλητήριο. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου κατέγραψαν το 2020 μείωση τζίρου σε ποσοστό 72% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Τουρισμού της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι ξενοδόχοι φαίνονται απαισιόδοξοι και για τα επόμενα χρόνια, καθώς θεωρούν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού θα είναι μακροχρόνιες.
Συγκεκριμένα, το 77% των συμμετεχόντων σημειώνει ότι η πανδημία θα επηρεάσει τις μελλοντικές επενδύσεις στον τουρισμό, ενώ το 84,4% πιστεύει ότι η επίδραση της COVID-19 στον τουριστικό κλάδο θα συνεχίσει να είναι μεγάλη και τα επόμενα χρόνια (όχι μόνο το 2021).
Οι ελπίδες για τη σημερινή σεζόν στο φθινόπωρο
Η ελπίδα για ανθρώπους της αγοράς είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγαλύτερη ζήτηση για ταξίδια μέσα στο φθινόπωρο καταγράφεται μέχρι στιγμής από τον μεγαλύτερο τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού, τη Γερμανία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα μέχρι και το α’ δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου επιδεικνύουν ταξιδιώτες από την Τσεχία και την Πολωνία.
Θετικά μηνύματα «στέλνει» και η βρετανική αγορά, με τους επιχειρηματίες να προσδοκούν ότι ένα κομμάτι της ζήτησης των Βρετανών που δεν έχουν καταφέρει για την ώρα να ταξιδέψουν, θα μπορέσει να «εκτονωθεί» το φθινόπωρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους μεγαλύτερους tour operators που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η TUI, καταγράφει μεγάλη ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς μέχρι και τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον από τους Γερμανούς για ταξίδια στη χώρα μας μέχρι τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η κορύφωση του τέταρτου κύματος στην Ευρώπη αναμένεται στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που «παγώνει» και τις προσδοκίες για σημαντική παράταση της τουριστικής σεζόν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Θεοχάρης: Πήγαμε καλύτερα τον Ιούνιο από ότι περιμέναμε
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο «Money Review», σημειώνει ότι «χωρίς να παραγνωρίζουμε την υπαρκτή και δικαιολογημένη ανησυχία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, κυρίως εξαιτίας της μετάλλαξης “Δέλτα”, δεν μπορούμε παρά να αξιολογήσουμε ως ιδιαίτερα θετικά ορισμένα στοιχεία, όπως τον αριθμό των αφίξεων στη διάρκεια του Ιουνίου».
Κατ’ ουσίαν ήταν αυτός ο πρώτος μήνας του ανοίγματος για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 και τα δεδομένα από το πλήθος των εισερχόμενων ταξιδιωτών είναι άκρως ενθαρρυντικά, αναφέρει ο υπουργός.
«Πήγαμε πολύ καλύτερα από τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς, ενώ τώρα η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους πολίτες της είναι πολύ σημαντική και αναμένουμε τη θετική επίπτωση που θα έχει άμεσα στον ελληνικό τουρισμό».
«Παρόλα αυτά, θα ήθελα να τονίσω ότι για την ελληνική κυβέρνηση η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει απόλυτη προτεραιότητα. Και γι’ αυτό ακριβώς δεν θα διστάσουμε να αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από την πρώτη στιγμή το μήνυμα ήταν: ανοίγουμε με ασφάλεια –τηρούμε τα πρωτόκολλα– επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς».
Τι ζητά η ΠΟΞ
Αναφορικά με την ετοιμότητα των καταλυμάτων στην Ελλάδα να υποδεχτούν με ασφάλεια τους τουρίστες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ζητά την ενσωμάτωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που παραχωρείται ούτως ή άλλως σε όσους εμβολιάζονται κατά της Covid-19, με το πιστοποιητικό υγείας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Σε επιστολή που απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία, η ΠΟΞ τονίζει ότι στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί και λίγοι είναι αυτοί που ακόμα δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό.
Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, ενώ ο νομοθέτης απαιτεί να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας οι εργαζόμενοι, αναφορικά με την Covid-19, επιτρέπεται σε ανεμβολίαστους να εργάζονται μόνο με τη διενέργεια self test και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, η ΠΟΞ σημειώνει ότι ο εμβολιασμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.