Εξαιρετικά φαίνεται ότι πήγε ο ελληνικός τουρισμός τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με την τουριστική κίνηση στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας να καταγράφεται αυξημένη.
Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οποία, υπερέβη τόσο τα περσινά, όσο και τα επίπεδα του 2019 ενώ θετικά είναι και τα αντίστοιχα στοιχεία που προκύπτουν για τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορία για το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά +9,3% σε σύγκριση με το 2022 και κατά +13,9% σε σχέση με το έτος προ πανδημίας, το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, σε ό,τι αφορά το Σαββατοκύριακο που διανύουμε, παρά το γεγονός ότι η Αργία της 28ης Οκτωβρίου «έπεσε» φέτος Σάββατο, εντούτοις, αρκετοί δημοφιλείς ηπειρωτικοί προορισμοί – κυρίως όσοι βρίσκονται κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα- αλλά και νησιά, καταγράφουν υψηλές πληρότητες από εγχώριους επισκέπτες, σύμφωνα με στελέχη του τουριστικού κλάδου.
Μάλιστα, πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων και τα ακίνητα βραχυροχρόνιων μισθώσεων, σε προορισμούς, όπως τα Καλάβρυτα, η Αράχωβα, η Βυτίνα και η Δημητσάνα, και το Καρπενήσι, εμφανίζουν πληρότητες από 80% έως και 100%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.
Την ίδια στιγμή πάντως, προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τις επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες, από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στο Ισραήλ. Σημειώνεται πως το μερίδιο του Ισραήλ στην τουριστική αγορά της Ελλάδας φτάνει το 2%, εμφανίζοντας αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, η ισραηλινή αγορά αντιπροσωπεύει το 11% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της πόλης.
Επιπλέον η ισραηλινή αγορά θεωρείται σημαντική για τη Ελλάδα και στην προσπάθεια της χώρας μας για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τουρίστες από το Ισραήλ πραγματοποιούν ταξίδια κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 12μηνου.
Αν και βεβαίως είναι νωρίς για να προσδιοριστούν οι ενδεχόμενες συνέπειες μακροπρόθεσμα, οι άμεσες επιπτώσεις που έχουν έως τώρα καταγραφεί, αφορούν σε ακυρώσεις κρατήσεων, από γκρουπ ή μεμονωμένους ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ισραήλ, σε ξενοδοχεία ελληνικών προορισμών τα οποία είχαν προγραμματίσει να επισκεφτούν την τρέχουσα περίοδο.https://www.cnn.gr/