Με το βλέμμα στραμμένο στην επανεκκίνηση του τουρισμού βρίσκονται οι Έλληνες, καθώς η «βαριά βιομηχανία» της χώρας καλείται από τις 15 Ιουνίου να στηρίξει την οικονομία έπειτα από το καταστροφικό δίμηνο της καραντίνας.
Ωστόσο, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 αποτυπώνουν την βαθιά πληγή στον τουρισμό και δίνουν μία πικρή πρόγευση για τις επιδόσεις των επόμενων μηνών, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στη μικρότερη για φέτος πίτα του τουρισμού.
Τα κλειστά σύνορα και η επιβολή περιορισμών σε ταξίδια και μετακινήσεις «προσγείωσαν» απότομα τα τουριστικά έσοδα στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έκαναν βουτιά 71% τον Μάρτιο και κατά 17,1% στο τρίμηνο, υποχωρώντας στα 619 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.
Πρόκειται για δυσοίωνα νέα για τους χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες στους κλάδους που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, και οι οποίοι ούτως ή άλλως καλούνται να προετοιμαστούν γι’ αυτό το παράξενο καλοκαίρι με ασαφή δεδομένα.
Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού έδωσε ένα γενικό πλαίσιο, «χάνει» όμως σε κάποιες λεπτομέρειες. Εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευτούν στο ΦΕΚ τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, ενώ αναμένεται να δούμε κατά πόσο θα εκπληρωθεί και το σκέλος της υγειονομικής στήριξης των νησιών.
Πέραν των εκκρεμοτήτων στο υγειονομικό σκέλος, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που εκκρεμούν, για τα οποία αναμένονται διευκρινίσεις, και αφορούν τη στήριξη των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων (αναμένεται ΚΥΑ), τον ΦΠΑ στις μεταφορές, καθώς δεν είναι σαφές αν αφορά και τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα οχήματα.
Παράλληλα, ο χωρισμός της χώρας σε ζώνες κινδύνου, με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, με τη ζώνη 1 (χαμηλότερου κινδύνου) να αποτελείται από την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, είναι πιθανό να ωθήσει τους τουρίστες σε αυτούς τους προορισμούς, με αποτέλεσμα άλλες περιοχές και νησιά να χάσουν ακόμα περισσότερα έσοδα.
Μειωμένη η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2020
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του φετινού Μαρτίου διαμορφώθηκε στις 411.000 ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 46,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 5,6% και διαμορφώθηκε στο 1,8828 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 1,936 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 8,2%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 1,2%.
Κατά την επισκοπούμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ- 27 διαμορφώθηκε στις 901.000 ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας πτώση κατά 3,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 7,9% και διαμορφώθηκε στις 927.000 ταξιδιώτες.
Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 6,9%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 1,8%.
Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 25,1% και διαμορφώθηκε στις 133.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 38,5% και διαμορφώθηκε στις 34.000 ταξιδιώτες.
Ωχριούν οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με τα περσινά στοιχεία
Το 2019 ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, ο οποίος συνεισέφερε στην οικονομία με 19 δισ. ευρώ, με 33 εκατ. επισκέπτες και 360.000 άμεσα εργαζομένους.
Και ενώ όλοι ετοιμάζονταν τον Ιανουάριο για μία ακόμα πιο πετυχημένη χρονιά, η πανδημία του κοροναϊού ήρθε να αλλάξει τα πάντα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, με πολύ λιγότερους τουρίστες και πολύ λίγες δουλειές και έσοδα.
Από τα 33 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρσι τη χώρα μας, οι εκτιμήσεις πριν από μία εβδομάδα έναν λόγο για 4 έως 6 εκατομμύρια τουρίστες το 2020.
Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του υπουργείου Τουρισμού και τη θετική υποδοχή από τα διεθνή ΜΜΕ, οι προβλέψεις έφτασαν τα 6 με 8 εκατομμύρια τουρίστες. Το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για 10 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή μόλις το 1/3 σε σχέση με πέρσι…
Οι συγκρίσεις ανά μήνα μιλούν από μόνες τους:
• Τον Μάιο του 2019 είχαμε 2 εκατομμύρια τουρίστες. Φέτος, ο Μάιος χάθηκε…
• Τον Ιούνιο του 2019 είχαμε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Φέτος υπολογίζεται να φτάσει μόλις το 20%.
• Τον Ιούλιο του 2019 την Ελλάδα επισκέφτηκαν 2.765.000 τουρίστες. Το καλό σενάριο θέλει τον φετινό Ιούλιο να έρχεται το 35%.
• Τον περσινό Αύγουστο, 2.838.000 χιλιάδες τουρίστες επισκέφτηκαν την χώρα μας . Όσο για τον φετινό Αύγουστο, αναμένεται να φτάσει το 40%.
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες με αρνητική επιδημιολογικά στοιχεία και οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα μπούν στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης.
Ενδεικτικά:
• ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Πέρσι την Ελλάδα επισκέφτηκαν 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί οι οποίοι ξόδεψαν 2,5 δισ. ευρώ.
• ΓΑΛΛΙΑ: 1,5 εκατομμύριο Γάλλοι, οι οποίοι ξόδεψαν 1,1 δισ. ευρώ.
• ΗΠΑ: 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί που αφήσαν 1,2 δισ. ευρώ.
• ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πέρσι ήρθαν 4 εκατομμύρια Γερμανοί και ξόδεψαν 2,9 δισ. ευρώ.