Με δύο ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί διαμορφώνουν έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση. Η Κρήτη, παρουσιάζει δύο… όψεις έως τώρα, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται προς το παρόν στο Ηράκλειο ωστόσο και στα Χανιά εντείνεται η ζήτηση, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία.
Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη βρετανική «πράσινη» λίστα, μία αγορά-βαρόμετρο για την πορεία της φετινής σεζόν, εντείνει την αβεβαιότητα, δεδομένου ότι αρκετοί προορισμοί εξαρτώνται από τους Βρετανούς ταξιδιώτες, με τους ξενοδόχους, ωστόσο, να ευελπιστούν ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον ισχυρών tour operators να επιμηκύνουν τη σεζόν ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο, αφού αρκετοί τουρίστες θέλουν να μεταθέσουν τις κρατήσεις τους για αργότερα, όταν θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Δύο όψεις εμφανίζει η Κρήτη, με το Ηράκλειο να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα Χανιά. Η πληρότητα των ξενοδοχείων που έχουν επαναλειτουργήσει στα Χανιά κινείται στο 20%, καθώς οι Σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία βρίσκονται για την ώρα εκτός παιχνιδιού, με τους επιχειρηματίες να μην υπολογίζουν τουριστικά τον Ιούνιο και να ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που θα αναθερμάνουν την αγορά.
Στον αντίποδα, το 25% των ξενοδοχείων λειτουργεί στο Ηράκλειο, σημειώνοντας πληρότητες γύρω στο 30%-40%, με τη ζήτηση να εντείνεται, ωστόσο, μέρα με τη μέρα. Μετά τις 10 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα για την ανατολική Κρήτη, με την πληρότητα για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου να κυμαίνεται στο 50% και τους ξενοδόχους να προβλέπουν ότι τα καταλύματά τους θα γεμίσουν με κρατήσεις του τελευταίου… δευτερολέπτου.
Η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα
Κως
Η πρόσφατη απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να εντάξει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πορτοκαλί λίστα σε συνδυασμό με την απουσία των Βρετανών κρατά σε χαμηλά επίπεδα την πληρότητα και στην Κω, με δεδομένο ότι η ολλανδική είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για το νησί του Ιπποκράτη.
Το «παρών» στη δειλή, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες του νησιού, έναρξη της φετινής σεζόν δίνουν προς το παρόν κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί. Μέχρι στιγμής λίγα ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και κάποιοι επιχειρηματίες έχουν μεταθέσει για αργότερα το άνοιγμα των καταλυμάτων τους μετά τις αποφάσεις της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τις κρατήσεις να κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο και να γεννούν προσδοκίες για ένα τρίμηνο αντίστοιχο με εκείνο του 2019.
Ζάκυνθος
Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στη Ζάκυνθο, αφού για την ώρα η ζήτηση που υπάρχει για το νησί δεν έχει αποτυπωθεί στις κρατήσεις και οι ξενοδόχοι παραμένουν σε αχαρτογράφητα νερά, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για μη ένταξη της Ελλάδας στην περιβόητη «πράσινη» ταξιδιωτική της λίστα. Οι επιχειρηματίες του νησιού ποντάρουν σε ένα καλό 4μηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους tour operators να επιμηκύνουν τη σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο, κίνηση η οποία θα διατηρήσει «ζωντανό» τον στόχο για επίτευξη εσόδων στο 40% των επιπέδων του 2019.
Χαλκιδική
Χαμένος μήνας θεωρείται από τους ξενοδόχους ο Ιούνιος για τη Χαλκιδική, καθώς η τουριστική κίνηση παραμένει υποτονική και η πληρότητα των καταλυμάτων σε χαμηλά επίπεδα. Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εκτιμάται ότι θα ενταθεί η ζήτηση κυρίως από τις βαλκανικές αγορές, με τον οδικό τουρισμό να αντιπροσωπεύει για τη Χαλκιδική και για τη βόρεια Ελλάδα εν γένει το 50-60% του συνόλου των ταξιδιωτών.
Στους… κερδισμένους ανήκει η Μύκονος, αφού η τουριστική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα από τις 15 Ιουνίου. Μπορεί τώρα η πληρότητα να κινείται στο 30%-35%, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Ιούνιος θα ολοκληρωθεί με πληρότητα γύρω στο 50%. Η ζήτηση για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα ζωηρή, με την πληρότητα να ξεπερνά το 50% και τους συγκεκριμένους μήνες να έχουν όλα τα φόντα να… θυμίσουν το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Γάλλοι, Ελβετοί, Ιταλοί, Βρετανοί και Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει μέχρι στιγμής στο «νησί των ανέμων», με τον στόχο για έσοδα στο 50% των επιπέδων του 2019 να θεωρείται εφικτός.Μύκονος
Νάξος
Υποτονικός χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες της Νάξου ο Ιούνιος, καθώς μόνο το 20% των ξενοδοχείων έχει επαναλειτουργήσει μέχρι στιγμής, καταγράφοντας πληρότητα που δεν ξεπερνά το 20%. Ωστόσο, εντονότερη είναι η κινητικότητα που σημειώνεται για τους μήνες υψηλής ζήτησης, με την πληρότητα να βρίσκεται στο 50% και το ενδιαφέρον των τουριστών να εντείνεται μέρα με τη μέρα. Ιδιαίτερη δυναμική φαίνεται ότι θα έχει και ο Σεπτέμβριος, αφού αρκετοί είναι οι ταξιδιώτες που περιμένουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού και έπειτα να κάνουν διακοπές.
Σαντορίνη
Πάνω από το 50% των μονάδων στη Σαντορίνη έχει ανοίξει, ωστόσο, ο Ιούνιος κινείται με χαμηλές ταχύτητες για την ώρα. Υψηλή ζήτηση παρατηρείται για τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, καθώς η πληρότητα αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 80%. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες, αξιοποιώντας την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχει υιοθετηθεί φέτος λόγω των συνθηκών, έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν την κράτησή τους λίγες μόνο ώρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης χωρίς κάποια κύρωση. Ως εκ τούτου, μπορεί οι κρατήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα «μεταφραστούν» σε αφίξεις λόγω της ρευστότητας της κατάστασης παγκοσμίως.
Πιερία
Στον εσωτερικό τουρισμό κυρίως και στις βαλκανικές αγορές από τις 18 Ιουνίου και μετά εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ενίσχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος οι επιχειρηματίες στην Πιερία. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα καταλύματα δεν ξεπερνά το 20%-25%, με το ίδιο ποσοστό να ανεβαίνει στο 30%-35% για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, όταν και εκτιμάται ότι θα ενταθεί περαιτέρω η ζήτηση τόσο από Ελληνες, όσο και από ξένους τουρίστες.
euro2day.gr