Βρετανοί προχωρούν σε ακυρώσεις – Η Ελλάδα παρέμεινε στην «πορτοκαλί» λίστα
Ένα σημαντικό “χτύπημα” για τον ελληνικό και ειδικότερα τον κρητικό τουρισμό καταγράφηκε, καθώς η Ελλάδα παραμένει στην “πορτοκαλί” λίστα στο σύστημα του “φωτεινού σηματοδότη” του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά στα ταξίδια στο εξωτερικό, και έτσι η δεκαήμερη υποχρεωτική καραντίνα για τους Βρετανούς τουρίστες κατά την επιστροφή τους θα συνεχίσει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για διακοπές.
Τα πράγματα όμως, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, είναι ακόμη χειρότερα, και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, το γεγονός πως η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι θα προστεθούν στην “πράσινη” λίστα με τα μέρη που είναι ασφαλή να επισκεφτεί κανείς χωρίς να απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή, αναμένεται να διοχετεύσει την κίνηση προς τα εκεί.
Δεύτερον, σύμφωνα με ξενοδόχους, ήδη πολλοί Βρετανοί που είχαν κάνει κράτηση, ελπίζοντας πως οι ελληνικοί προορισμοί θα ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο, προχωρούν σε ακυρώσεις των πακέτων ή σε μετάθεσή τους για το 2022.
Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανέφερε πάντως πως οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 δε θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από “πορτοκαλί” χώρες, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, που θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.
Εντούτοις, όπως τονίζουν παράγοντες του τουρισμού, ακόμη και αν επιτραπούν τα ταξίδια στην Ελλάδα χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, η σεζόν για τη βρετανική αγορά είναι ήδη χαμένη.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι προορισμοί με σημαντική εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες, όπως η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Κως και η Ρόδος.
Στο υγειονομικό σκέλος πάντως, η μετάλλαξη “Δέλτα”, που ήδη έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλεί προβληματισμό για εισερχόμενα κρούσματα, παρά τις δικλίδες ασφαλείας στις πύλες εισόδου.
Στην “κόκκινη” λίστα, με υποχρέωση καραντίνας σε ξενοδοχείο για τις αφίξεις, προστίθενται η Ερυθραία, η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Μογγολία, η Τυνησία και η Ουγκάντα. Στην “κόκκινη” λίστα είναι και η Τουρκία.
Στην “πράσινη” λίστα προστίθενται μόνο η Μάλτα, το πορτογαλικό νησί Μαδέιρα και οι Βαλεαρίδες νήσοι από την Ευρώπη. Όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί προορισμοί, πλην Ισλανδίας, Γιβραλτάρ και νήσων Φερόε που ήταν ήδη “πράσινοι” προορισμοί, παραμένουν στην “πορτοκαλί” λίστα.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της 30ής Ιουνίου.
Κρητικός τουρισμός
Τις τουριστικές αναπτυξιακές στρατηγικές για την Κρήτη και τον γενικότερο ρόλο του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού στην ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα προσεχή χρόνια παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στο διεθνές workshop / επιστημονικό εργαστήριο του δικτύου UNITWIN – UNESCO “Tourism, Culture, Sustainable Development”, με θέμα “Δίκτυο Μοναστηριών Κρητικής Αναγέννησης”.
Το workshop διοργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου, και οι εργασίες του πραγματοποιούνται στις μεσαιωνικές μονές Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων (Χανιά), Μονή Γωνιάς (Χανιά), Αγία Αικατερίνη του Σινά (Ηράκλειο) και Μονή Αρκαδίου (Ρέθυμνο). Αντικείμενο του workshop είναι η αναζήτηση τρόπων συγκρότησης δικτύου μοναστηριών στην Κρήτη, με έμφαση στις βενετσιάνικες μονές και στόχος η ενίσχυση του θρησκευτικού-πολιτιστικού τουρισμού, οι δυνατότητες ένταξης ενός μέρους του δικτύου στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ευρύτερα η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στον παγκόσμιο τουρισμό, σημείωσε πως «είναι μια αποφασιστική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, αφού οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα καθορίσουν τον τουρισμό του αύριο. Για να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό σε σταθερή βάση, πρέπει να θέσουμε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Η βιωσιμότητα και η αειφορία του τουριστικού μας προϊόντος, η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ξεχωριστή ταυτότητα, η ασφάλεια, η υγιεινή αλλά και η ψηφιοποίηση στις τουριστικές υπηρεσίες αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό τα προσεχή χρόνια και σημαντικούς παράγοντες επιλογής ενός προορισμού, άρα θα τον καταστήσουν και πιο ανταγωνιστικό».
Σε αυτό το πλαίσιο, «ο ρόλος του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού είναι κρίσιμος», υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης και για τον λόγο αυτό «αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΟΤ».
Τέλος, ο κ. Φραγκάκης επισήμανε τον ρόλο της συνεργασίας με τους φορείς της Εκκλησίας για την επιτυχία στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ο βιώσιμος τουρισμός, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με περισσότερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, είναι μία κρίσιμη πρόκληση αλλά και ένας απόλυτα εφικτός στόχος».
Τα σχόλια είναι κλειστά.