Μας επιτρέπουν να βγούμε ξανά έξω. Δεν μας επιτρέπουν να ακούμε μουσική στα μπαρ. Μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε, όμως, στα μπαρ και να πίνουμε τα αγαπημένα μας ποτά.
Αλήθεια, πόσα ποτά επιτρέπεται να πιούμε αν έχουμε κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου; Αυτά δεν είναι ερωτήματα, αλλά ένα διαρκές ψυχαναγκαστικό roller coaster.
Για καλό και για κακό, πάντως, ας κρατήσουμε σημειώσεις επί του θέματος.
Πρώτο κρατούμενο:είναι γνωστό ότι σε κάποιους ανθρώπους, η δεύτερη δόση του εμβολίου τους προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις που όσο σφοδρές κι αν ήταν κράτησαν λίγο. Πάνω από όλα τους μετέδωσε ένα κύμα ευφορίας όταν θα πάψουν να είναι εγκλωβισμένοι από τις δαγκάνες του ιού.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών επηρεάζει αρνητικά το εμβόλιο.
Τα δάκρυα ανακούφισης διαδέχονται την ανάγκη για διασκέδαση, εξόδους, παρέες, αγκαλιές και ποτά.
Αλλωστε, όλοι οι ειδικοί λένε πως οι άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο για ένα διάστημα (έξι μηνών;) μπορούν να αισθάνονται πιο ήσυχοι.
Είναι λογικό, λοιπόν, να θέλουν να του δώσουν να καταλάβει και να γευτούν όσα στερήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αλήθεια, οι εμβολιασμένοι μπορούν να πιούν όσα ποτά θέλουν;
Οι New York Times ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, με τίτλο «Μπορείτε να πιείτε αλκοόλ μετά το εμβόλιο;» Κατ’ αρχάς, οι NYT μας δίνουν τα καλά νέα:
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών μπορεί να καταστήσει οποιοδήποτε από τα τρέχοντα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικό.
Ορισμένες μελέτες έχουν, μάλιστα, διαπιστώσει ότι μακροπρόθεσμα, μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί πράγματι να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τη φλεγμονή. Το αλκοόλ μπορεί ακόμη και να βοηθήσει! Αυτό κι αν είναι είναι υπέροχο.
Ομως, λίγη υπομονή, καθώς το άρθρο σημειώνει κι άλλες παραμέτρους του θέματος.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, λοιπόν, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως να επηρεάσει την απόκριση του εμβολίου σας. Αυτό λένε οι ειδικοί.
Δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μετά από ένα εμβόλιο για να δημιουργήσει ο οργανισμός προστατευτικά επίπεδα αντισωμάτων κατά του νέου κορονοϊού, οτιδήποτε παρεμβαίνει στην ανοσολογική απόκριση θα ήταν λόγος ανησυχίας.
Μιλώντας στους Times, η διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για τους Ιούς στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας, Ilhem Messaoudi, δήλωσε ότι για τους «μετριοπαθείς» πότες, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση ενός ποτού κατά την περίοδο του εμβολίου τους».
Το να οδηγείται κανείς σε κραιπάλες σημαίνει ότι παράγει αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις στις λοιμώξεις.
Ωστόσο, δήλωσε ο Messaoudi, αυτοί που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει «να έχουν πολύ μεγάλη επίγνωση του τι σημαίνει πραγματικά μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Είναι επικίνδυνο να πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, επειδή οι επιπτώσεις σε όλα τα βιολογικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι αρκετά σοβαρές και εμφανίζονται αρκετά γρήγορα».
Αυτό σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να καταλήξει σε εξουδετέρωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πολλαπλές μελέτες μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ μέσα στα χρόνια έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι μειώνει τα σημάδια φλεγμονής στην κυκλοφορία του αίματος.
Το να οδηγείται κανείς σε κραιπάλες, ωστόσο, σημαίνει ότι παράγει αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις στις λοιμώξεις.