Η τοποθέτηση του Δημάρχου Ηρακλείου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός για τον προτεινόμενο νέο εκλογικό νόμο
της Αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά των Δήμων και τη
σχέση μεταξύ των φορέων Διοίκηση

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Ηρακλείου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου εστίασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά την παρέμβασή του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που πραγματοποιείται στην Ρόδο.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε συνοπτικά στις προτάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης, σημείο προς σημείο, επισημαίνοντας ότι ο σαφής χρονικός ορίζοντας μέχρι τον Απρίλιο του 2025, δίνει το περιθώριο περαιτέρω μελέτης.
Μιλώντας για τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι: «Θα ήθελα να μας διαβεβαιώσετε για την βούληση που έχετε να τα θίξετε όλα αυτά τα τεράστια ζητήματα τα οποία ανοίγουν και τα οποία έχουν να κάνουν ιδιαίτερα με τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να δούμε αν θα ξανασυζητήσουμε κάποια στιγμή για την κατανομή των πόρων, για την ευθεία πρόσβαση των Δήμων σε πόρους. Κάνετε μία ενοποίηση των ανταποδοτικών, ένα γενικότερο τέλος; Θα έλεγα ότι αυτό είναι πολύ σημειακό αλλά θα ανοίξουμε την συζήτηση, για παράδειγμα, για τον ΕΝΦΙΑ; Και για να είμαι ειλικρινής και να αισθάνομαι και αρκετά εντάξει με τον εαυτό μου, θα πω ότι καταλαβαίνω πως αυτό το ζήτημα σχετίζεται και με την αδυναμία, την διαχρονική απροθυμία των Δήμων να εισπράξουν οφειλές. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Και υπάρχει μία συνάρτηση ανάμεσα στην ευθεία απόδοση πόρων, με την εισπρακτική ικανότητα που έχουν αποδείξει οι Δήμοι.».
Καταλήγοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, έθεσε και το ζήτημα του «άνισου τετράπλευρου» που συνιστά το κεντρικό Κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τονίζοντας: «Αυτό νομίζω ότι είναι μία τεράστια ευκαιρία σήμερα να αντιμετωπιστεί ριζικά. Πρέπει να ξανασκεφτούμε: Είναι διακριτοί οι δύο βαθμοί, Πρώτος και Δεύτερος; Ποιο είναι το πλαίσιο της συνάρθρωσης τους; Το έχουμε στο παράδειγμα των ΠΕΣΔΑ, γιατί να μην το έχουμε και στους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας;».

Τα σχόλια είναι κλειστά.