Πανδημία και δημόσιο σύστημα υγείας:Ελλείψεις, παραλείψεις και πολιτικές ευθύνες -Το σύνθημα ‘μένουμε ασφαλείς’
Το σύνθημα ‘μένουμε ασφαλείς’ δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε και τελικά δεν μείναμε ασφαλείας
Το σύνθημα ‘μένουμε ασφαλείς’ δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε και τελικά δεν μείναμε ασφαλείας. Είναι κοινή αίσθηση ότι το σύστημα υγείας δεν προετοιμάστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά», είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας: «Κατά την άποψή μου χάθηκαν τρία βασικά στοιχήματα:
Τις σοβαρές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, που δοκιμάζεται, και τις εγκληματικές παραλείψεις, σε πολιτικό επίπεδο, που το οδήγησαν στα όριά του, εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης πουπλήττει τη χώρα και ολόκληρο τον πλανήτη, ανέδειξε η διαδικτυακή εκπομπή – συζήτηση με θέμα «Πανδημία και δημόσιο σύστημα υγείας», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.
Την εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό και με τη συμμετοχή γιατρών που βιώνουν καθημερινά τον πόλεμο με την πανδημία στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία της Κρήτης, διοργάνωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, από τους τέσσερις νομούς του νησιού, σε συνεργασία με το Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm. Παρεμβάσεις έγιναν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη και Μανόλη Θραψανιώτη.
«Το σύνθημα ‘μένουμε ασφαλείς’ δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε και τελικά δεν μείναμε ασφαλείας. Είναι κοινή αίσθηση ότι το σύστημα υγείας δεν προετοιμάστηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά», είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας: «Κατά την άποψή μου χάθηκαν τρία βασικά στοιχήματα:
Πρώτο, ο συνδυασμός της αξιόπιστης φροντίδας ασθενών με covid και της φροντίδας για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. Διότι πρακτικά τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ασχολούνται μονοθεματικά με τον covid και έχει σταματήσει την τακτική λειτουργία, χειρουργεία, εξετάσεις και πράξεις ρουτίνας, ακόμα και η φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα. Γι’ αυτό έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση που δεν προετοίμασε τα νοσοκομεία και δυστυχώς θα έχουμε παράπλευρες απώλειες που θα διαφανούν στο άμεσο μέλλον.
Δεύτερον, χάθηκε η προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, με την εμπλοκή και τον διακριτό ρόλο που μπορούσε να παίξει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό το στοίχημα η κυβέρνηση ούτε καν το αποτόλμησε. Καθυστερημένα αξιοποιήθηκαν κάποιες δομές και μόνο για να κάνουν διαγνωστικά τεστ, ενώ θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά την πίεση στα νοσοκομεία.
Τρίτο, χάθηκε το ζήτημα της ιχνηλάτησης, με αποτέλεσμα όπου εντοπίζονται μεγάλες συρροές να μην μπορούν να ανασχεθούν και να συνεχίζεται η διασπορά».
Για μία ακόμη φορά ο κ. Ξανθός τόνισε την ανάγκη σοβαρής παρέμβασης και επιστράτευσης όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων, ενώ απέδωσε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι αφήνει εκτός μάχης τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Όπως είπε ο κ. Ξανθός «δεν είναι δυνατό το δημόσιο σύστημα να είναι στα όρια του μπλακ άουτ, να εξαντλούνται οι αντοχές των ανθρώπων και η επίταξη να αφορά δύο – τρεις κλινικές μικρομεσαίας δυναμικότητας, αλλά όχι τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία παραμένουν ‘covid free’, επειδή αυτό είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση.
Δεν επιτρέπεται να συμβαίνει αυτό με τις σημερινές συνθήκες. Πρέπει να επιστρατευτούν όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις, ακόμα και οι ελεθεροεπαγγελματίες συνάδελφοι».
«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για στήριξη της δημόσιας υγείας»
«Η βασική κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση δεν έχει να κάνει με τη διαχειριστική ικανότητα. Δεν λέμε ότι είναι ανίκανη ή ότι αδιαφορεί για την υγεία των ασθενών. Η βασική μας κριτική είναι ότι έχει νεοφιλελεύθερο σχέδιο.
Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ πριν τις εκλογές δεν είπε ότι θα ενισχύσει τη δημόσια υγείας και ότι θα αυξήσει τις ΜΕΘ. Πρόταγμα είχε τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, το άνοιγμα στην αγορά, τον αυξημένο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας κλπ.
Έτσι όταν εκλέχτηκαν πάγωσαν όλες τις διαδικασίες μόνιμου χαρακτήρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, που είχαμε ξεκινήσει εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε:
«Το 2015 παραλάβαμε 438 κρεβάτια ΜΕΘ, που ήταν ιστορικό χαμηλό για τη χώρα. Καταφέραμε σε συνθήκες μνημονίων να ανοίξουμε 120 παραπάνω και να τα πάμε στα 560. Αυτό έγινε χωρίς να υπάρχει η πίεση της πανδημίας, αλλά από δική μας επιλογή και παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες.
Προκηρύξαμε παράλληλα προσλήψεις γιατρών για τις κενές οργανικές θέσεις γιατρών στις ΜΕΘ όλης της χώρας. Έτσι η πανδημία μας βρήκε σε πολύ καλύτερες συνθήκες.
Αντίθετα από το καλοκαίρι του 2019, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, δεν άνοιξε ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, διότι δεν είχε τέτοιο σχέδιο η ΝΔ.
Η πανδημία όμως ανέτρεψε τα πάντα, αφού η συζήτηση παγκοσμίως αφορούσε την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας.
Αναγκάστηκε έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ να αναζητήσει τρόπους αύξηση των κλινών ΜΕΘ, αλλά μέχρι σήμερα το κάνει με εσωτερικές μετατροπές και ανακατανομές. Δεν γίνεται τη μία μέρα να έχουμε 900 κλίνες ΜΕΘ και την επόμενη 1100. Δεν ανοίγουν έτσι απλά κρεβάτια ΜΕΘ.
Έχουμε ουσιαστικά μετατροπή σε ΜΕΘ των ειδικών κλινών που ήδη υπήρχαν στα νοσοκομεία, είτε ήταν στεφανιαίες μονάδες, είτε ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ), είτε καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές κλπ.
Σε αυτές βάζουν έναν αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ και νομίζουν ότι αυτό είναι ΜΕΘ που μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή λειτουργική, χωρίς καμία ενίσχυση προσωπικού.
Αυτό ακριβώς έγινε στη Δράμα και οι κλίνες ΜΕΘ από πέντε αυξήθηκαν σε 12, με τους ίδιους γιατρούς».
Ήδη στα όριά τους τα νοσοκομεία της Κρήτης
Την αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε βάρος άλλων κλινών που υπάρχουν στα νοσοκομεία επιβεβαίωσαν και οι υγειονομικοί που συμμετείχαν στην διαδικτυακή συζήτηση.
Όπως ωστόσο εξήγησαν αυτή η πρακτική λειτουργεί σε βάρος όλων των άλλων ασθενών. Ως ενδεικτική αναφέρθηκε η περίπτωση ασθενούς στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και ήταν αναγκαίο να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χωρίς όμως να έχει διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.
Η νοσηλεία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ήταν αδύνατη, λόγω πληρότητας και όπως αποδείχθηκε δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρεθεί άμεσα διαθέσιμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε όλο το νησί.
Οι υγειονομικοί της Κρήτης συμφώνησαν επίσης ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί έκρηξη κρουσμάτων covid στο νησί, όπως αυτή που εκτυλίσσεται στη βόρεια Ελλάδα, θα είναι δύσκολο να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην πίεση, καθώς ήδη, όπως είπαν, τα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν στα όριά τους.
«Όταν λέμε ότι το σύστημα λειτουργεί στα όριά του, εννοούμε τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Δεν είναι κάτι απρόσωπο.
Οι δυνατότητες των υγειονομικών να περιθάλψουν ασθενείς είναι πεπερασμένες, όπως οι αντοχές των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά η παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου.
Οι σοβαρότερες ελλείψεις σε υποδομές διαπιστώνονται από τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία του Λασιθίου, ενώ σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Χωρίς τεστ η Κρήτη
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίστηκαν οι υγειονομικοί για τον μειωμένο αριθμό διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται στην Κρήτη, γεγονός που όπως εκτίμησαν έχει αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται σωστά η πραγματική εικόνα εξάπλωσης της πανδημίας στο νησί.
Όπως ανέφεραν μέχρι σήμερα δεν διενεργήθηκαν μαζικά δειγματοληπτικά τεστ στα αστικά κέντρα του νησιού, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στην διαδικτυακή εκπομπή συζήτηση συμμετείχαν επίσης:
- ο καρδιολόγος – εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Ανέστης Κιούλπαλης,
- ο γενικός γιατρός, επιμελητής Ά στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου Στέλιος Δημητρακόπουλος,
- ο πνευμονολόγος και πρώην διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Μηνάς Βουλγαρίδης,
- η χειρούργος ορθοπεδικός και αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Χανίων Κατερίνα Μανιμανάκη,
- ο χειρούργος οφθαλμίατρος, διευθυντής του ΕΣΥ και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου Ηλίας Βασιλαράς,
- ο παθολόγος, διευθυντής του ΕΣΥ και γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λασιθίου Κώστας Καραταράκης και
- ο παθολόγος – εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Μπάμπης Μαρκάκης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.