Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενδέχεται να επηρεάσουν εκ νέου την Ελλάδα, κι αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ελλάδα, ως χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της, σύμφωνα ρεπορτάζ της Welt, το οποίο αναφέρεται στις διεργασίες των τελευταίων εβδομάδων, τις συζητήσεις εντός της ΕΕ, αλλά και τις διαφωνίες για τη διαχείριση ενός νέου προσφυγικού κύματος.
Στο πλαίσιο του Bled Strategic Forum τη Σλοβενία, υπήρξε διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι για τον ρόλο της Ελλάδας και την ευθύνη της Ευρώπης, με τον πρώτο να δηλώνει ότι «δεν μπορεί να επαναληφθεί ένα 2015» και τον δεύτερο να απαντά ότι «δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι το Αφγανιστάν δεν είναι δική μας υπόθεση».
Η Welt παρατηρεί ότι η διαφωνία «αποκάλυψε μια βαθύτερη πολιτική ρήξη μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας»: «Ως κράτος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Ελλάδα είναι το κεντρικό σημείο άφιξης μεταναστών από την Εγγύς και Μέση Ανατολή, αν και ο αριθμός τους είναι χαμηλότερος τα τελευταία χρόνια.
Για την Αθήνα η παράτυπη μετανάστευση απειλεί την εθνική ασφάλεια. Η ΕΕ από την άλλη επιμένει στην αλληλεγγύη απέναντι σε ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στο Αφγανιστάν. Τα κράτη-μέλη κατα βάθος χαίρονται που έχουν τους Έλληνες φρουρούς των συνόρων».
Κυβερνητική πηγή από την Αθήνα αναφέρει στην Welt: «Η Ελλάδα βλέπει τη μετανάστευση και τις προσφυγικές ροές ως σοβαρή πρόκληση για την ίδια και την ΕΕ ως σύνολο».
Όπως παρατηρεί η Welt «υπάρχουν μεταξύ άλλων ανησυχίες για διείσδυση τζιχαντιστών στα προσφυγικά ρεύματα, για εμπόδια στην ένταξη των προσφύγων και αλλά και φόβοι για βίαιη ριζοσπαστικοποίηση».
Το ρεπορτάζ αναφέρει σχετικά με τα ελληνικά σχέδια εντατικοποίησης των συνοριακών ελέγχων: «Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις περιπολίες στο Αιγαίο. Μέχρι στιγμής η ΕΕ υποστήριζε τους Έλληνες συνοριοφύλακες. Αλλά τα χρήματα τελείωσαν. Η Αθήνα ζήτησε από τις Βρυξέλλες έκτακτη χρηματοδόηση -λαμβάνοντας απόρριψη (…) επειδή η Κομισιόν θέλει πρώτα να διερευνήσει ανεξάρτητα τις κατηγορίες για pushback στο Αιγαίο».
Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ σημειώνει: «Ακόμη κι αν οι Βρυξέλλες είναι αναστατωμένες για την ελληνική στάση, πολλά κράτη-μέλη βλέπουν με θετική ματιά την σκληρή προστασία των συνόρων από την Ελλάδα. Η Αυστρία και η Σλοβενία, για παράδειγμα, είναι έντονα αντίθετες στην υποδοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνος για άσχημες εικόνες στα σύνορα. Είναι λοιπόν καλό και βολικό να αναλαμβάνουν οι Έλληνες τον άβολο ρόλο. Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει επίσης την ανοιχτή κριτική στην Ελλάδα. Το υπ. Εξωτερικών δηλώνει μόνο ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπόκειται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.»
Πηγή: DW