Το πιο αργό ίντερνετ στην ΕΕ έχει η Ελλάδα
Σύμφωνα με διαδραστικό χάρτη που δημοσίευσε το European Data Journalism Network (EDJN), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία σε ταχύτητα ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μέση ταχύτητα download στα 29 Mbps.
Το πιο αργό ίντερνετ στην ΕΕ έχει η Ελλάδα
Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μπρος τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», τα στοιχεία για την ταχύτητα του ίντερνετ στην Ελλάδα έρχονται να αποδείξουν ότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω σε τεχνολογικό επίπεδο.
Σύμφωνα με διαδραστικό χάρτη που δημοσίευσε το European Data Journalism Network (EDJN), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία σε ταχύτητα ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μέση ταχύτητα download στα 29 Mbps.
Η απόσταση με τις πρώτες χώρες είναι δυσθεώρητη: η Δανία που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης φτάνει σε μέση ταχύτητα download τα 140 Mbps.
Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τη Δανία, στην Ελλάδα για να φορτώσει ένα μια σειρά στο Netflix ή για να «κατέβει» ένα βιντεοπαιχνίδι χρειάζεται ο τετραπλάσιος χρόνος σε σχέση με τη Δανία.
Ακόμα όμως και σε σχέση με τους υπόλοιπους ουραγούς της λίστας, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω. Μπορεί η διαφορά από την προτελευταία Κύπρο να είναι μικρή, καθώς εκεί η μέση ταχύτητα download είναι 35 Mbps, αλλά η επόμενη στη λίστα Κροατία φτάνει τα 38 Mbps και η τέταρτη από το τέλος Τσεχία τα 49 Mbps.
Average download speed in EU (Mbps) 🇪🇺⏬
🇦🇹 60
🇧🇪 91
🇧🇬 53
🇭🇷 38
🇨🇾 35
🇨🇿 49
🇩🇰 140
🇪🇪 55
🇫🇮 80
🇫🇷 131
🇩🇪 87
🇬🇷 29
🇭🇺 111
🇮🇪 82
🇮🇹 64
🇱🇻 73
🇱🇹 88
🇱🇺 125
🇲🇹 98
🇳🇱 113
🇵🇱 91
🇵🇹 109
🇷🇴 122
🇸🇰 61
🇸🇮 65
🇪🇸 126
🇸🇪 123Via @EdjNet 👉 https://t.co/QpKR6UYfRf
— Digital EU 🇪🇺 (@DigitalEU) April 23, 2021
Χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στο upload: εκεί η χώρα μας βρίσκεται στον απόπατο με μέση ταχύτητα 6 Mbps.
Το upload είναι χρήσιμο για απλά πράγματα, όπως να «ανεβάσεις» μια φωτογραφία ή ένα βίντεο στο Facebook, μέχρι και σε πιο σύνθετα, όπως επαγγέλματα που γίνονται εξ ολοκλήρου στον υπολογιστή. Στην εποχή της τηλεργασίας, όταν πρέπει να μοιραστεί κάποιος ένα σημαντικό μεγάλο αρχείο με τους συναδέλφους και η ταχύτητα είναι τόσο χαμηλή, είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.
Aρκετά υψηλό είναι και το ελληνικό latency, δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται o υπολογιστής για συνδεθεί με κάποιον απομακρυσμένο server έτσι ώστε να πάρει τα απαραίτητα δεδομένα. Αυτό επηρεάζει περισσότερο τους gamers: ακόμα και με μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ, η καθυστέρηση απόκρισης μεταξύ του υπολογιστή στην Ελλάδα με τον απομακρυσμένο server στον οποίο έχει «στηθεί» το παιχνίδι (σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης ή ακόμη και πέρα από τον Ατλαντικό) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του online gaming.
Τα πραγματικά στοιχεία είναι χειρότερα
Ακόμα όμως και αυτή η εικόνα είναι πλασματική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επίγειες συνδέσεις. Τα αποτελέσματα του χάρτη του EDJN αποτελούν παραμετροποίηση των δεδομένων που προσέφεραν εθελοντικά χρήστες του ίντερνετ από όλη την Ευρώπη στην ιστοσελίδα Speedtest.net της εταιρείας Ookla και αφορούν συνδυασμό επίγειων συνδέσεων και συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Αυτό σημαίνει πως οι κατά κανόνα πιο γρήγορες συνδέσεις μέσω δικτύου 4G, πιθανότατα «ανεβάζουν» τον ελληνικό μέσο όρο ταχύτητας download που, όπως πολύ καλά ξέρει ο μέσος πολίτης, σπάνια ξεπερνά τα 11-13 Mbps για τις κοινές επίγειες ADSL συνδέσεις που πωλούνται στην Ελλάδα ως «έως 24 Mbps».
Και ακριβό το ελληνικό ίντερνετ
Εκτός των παραπάνω, το ολιγοπώλιο στον χώρο του ελληνικού ίντερνετ καλά κρατεί, με τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται τον ανύπαρκτο ανταγωνισμό για να προσφέρουν τουλάχιστον μέτριες υπηρεσίες σε υψηλές τιμές.
Με βάση στοιχεία της Ε.Ε. από το 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία με «σχετικά ακριβό» ίντερνετ σε σχέση με τις άλλες χώρες του μπλοκ. Μόνο η Σλοβακία, η Τσεχία και η Κύπρος είναι πιο πάνω από τη χώρα μας όσον αφορά στην τιμή των υπηρεσιών διαδικτύου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.