Έτσι το φυσικό φως κάνει καλύτερο τον ύπνο μας

Ημερομηνία:

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να κλείνουμε καλά τα παντζούρια μας όταν πέφτουμε για ύπνο, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι το φυσικό φως τον κάνει καλύτερο.

Ο ύπνος δεν είναι απλώς ένα αναγκαίο κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας, αλλά βοηθά και τον οργανισμό μας να αναζωογονηθεί με όλους τους τρόπους. Όταν πέφτει το σκοτάδι, το σώμα και το μυαλό αρχίζουν να θέλουν ξεκούραση. Από τι εξαρτάται, όμως, αν θα κοιμηθούμε καλά; Τι ρόλο παίζει το φως που υπάρχει στον χώρο που κοιμόμαστε;

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Building and Environment, το φυσικό φως είναι ενδεχομένως το πιο αποτελεσματικό για την αναπαραγωγή πραγματικών συνθηκών διαβίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι βοηθά πολύ περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό να χαλαρώσει από ό,τι το τεχνητό φως, που μέχρι πρότινος οι πιο πολλοί μελετητές ύπνου θεωρούσαν πιο αποτελεσματική λύση, καθώς είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί.

Από τι επηρέαζεται ο ύπνος

Το περιβάλλον της κρεβατοκάμαράς μας καλό είναι να μας εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ύπνου. Δηλαδή οι συνθήκες που επικρατούν εκεί πρέπει να συμβάλλουν στη βελτίωση του ύπνου μας, να μην μας αναστατώνουν και να μην μας ενοχλούν.

Πολλές φορές βέβαια, ίσως να μην καταλαβαίνουμε καν ότι κάτι μπορεί να ενοχλεί τον ύπνο μας, όμως ο οργανισμός μας το ξέρει, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις φαίνονται στη κόπωση που νιώθουμε ή στην έλλειψη συγκέντρωσης. Το ανοσοποιητικό μας μπορεί να είναι αδύναμο ή μπορεί να μην έχουμε καλή διάθεση ή ενέργεια να ασχοληθούμε με τις δουλειές ή τα χόμπι μας.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η τεχνολογία σηματοδοτούν μια εποχή μειωμένης ανάπαυσης και αυξημένης κόπωσης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ύπνος είναι συχνά πολυτέλεια για κάποιους, μερικοί ταλαιπωρούνται από αϋπνία, ορισμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κοιμηθούν πολλές ώρες λόγω άγχους ή υποχρεώσεων, άλλοι επηρεάζονται από την έκθεσή τους στις οθόνες και σε άλλα ερεθίσματα που διαταράσσουν την ηρεμία τους.

Τουλάχιστον, όσο εξαρτάται από εμάς ας προσπαθήσουμε να οργανώσουμε το δωμάτιό μας, ας ρυθμίσουμε το θέμα του ήχου, της θερμοκρασίας και βέβαια του φωτός. Το πόσο φως μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα την ώρα που κοιμόμαστε είναι πολύ σημαντικό. Συχνά η αρχιτεκτονική των σπιτιών παραμελεί αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το πείραμα με το φυσικό φως

Η ομάδα των ερευνητών της εν λόγω μελέτης μπήκε πιο βαθιά στο θέμα «ύπνος και φως», εξετάζοντας κατά πόσο η εισαγωγή μέτριου φυσικού φωτός στο υπνοδωμάτιο λίγο πριν από την αφύπνιση βελτιώνει την πρωινή μας εγρήγορση.

Συγκεκριμένα, έκαναν ένα πείραμα με 19 συμμετέχοντες, στο οποίο χρησιμοποίησαν κουρτίνες που μπλοκάρουν το φως και μηχανισμούς αυτόματου ανοίγματος υπό τρεις συνθήκες.

Οι τρεις αυτές συνθήκες ήταν οι εξής:

  • Η συνθήκη κατά την οποία υπήρχε στο δωμάτιο φυσικό φως για 20 λεπτά πριν από το ξύπνημα.

  • Η συνθήκη κατά την οποία υπήρχε στον χώρο φυσικό φως από την αυγή μέχρι και το ξύπνημα.

  • Η συνθήκη κατά την οποία δεν υπήρχε καθόλου φυσικό φως πριν από το ξύπνημα.

Μετά από κάθε συνεδρία, μετρήθηκαν η υπνηλία, η εγρήγορση και η κόπωση των συμμετεχόντων μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος, ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και διάφορων ερωτήσεων που τους έγιναν.

Τα αποτελέσματα του πειράματος της εν λόγω έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν λιγότερη υπνηλία στις συνθήκες όπου υπήρχε φυσικό φως λίγο πριν από το ξύπνημά τους και από την αυγή μέχρι και το ξύπνημά τους, σε σύγκριση με τη συνθήκη, όπου ξύπνησαν μέσα στο σκοτάδι.

Μάλιστα, η συνθήκη που το φυσικό φως υπήρχε για 20 λεπτά πριν να ξυπνήσουν, φάνηκε να είναι η πιο αποτελεσματική από τις τρεις για την ενίσχυση της πρωινής εγρήγορσης, ενώ η υπερβολική έκθεση στο φως, στη δεύτερη περίπτωση, είχε κάποια αρνητικά αποτελέσματα.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να καταφέρουν να ελέγξουν το το φυσικό φως στο περιβάλλον ύπνου, ανάλογα με τις εποχές και την ώρα της ημέρας και να καταλήξουν στο ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος εισαγωγής φωτός, για να έχουμε έναν καλό ύπνο και ένα πιο άνετο και ευχάριστο ξύπνημα.

Το βράδυ που θα πάτε για ύπνο, λοιπόν, δοκιμάστε να μην κλείσετε τα παντζούρια ή, αν το σπίτι σας έχει τέτοια διαρρύθμιση που να το επιτρέπει, αφήστε ανοιχτό το παντζούρι ενός άλλου δωματίου με το οποίο έχετε οπτική επαφή από το δικό σας δωμάτιο. Όπως και να έχει, δοκιμάστε να φέρετε λίγο περισσότερο φως στον χώρο σας και δείτε τα αποτελέσματα!

* Πηγή: vita.gr

Ύπνος: Άσε το παντζούρι ανοιχτό!

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Στο εδώλιο» οι αξονικές τομογραφίες για καρκίνους

Νέα αμερικανική μελέτη εκτιμά ότι οι αξονικές τομογραφίες πιθανώς...

Μνήμη: Ποιοι τη χάνουν ταχύτερα και οδηγούνται...

Τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης HELIAD για τα νευροεκφυλιστικά...

«Στο εδώλιο» οι αξονικές τομογραφίες για καρκίνους

Νέα αμερικανική μελέτη εκτιμά ότι οι αξονικές τομογραφίες πιθανώς...

Μνήμη: Ποιοι τη χάνουν ταχύτερα και οδηγούνται...

Τα αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης HELIAD για τα νευροεκφυλιστικά...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Απογειώνεται ο τουρισμός στην Κρήτη – Πληρότητες ως και 100% τον Ιούνιο

Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες στη Κρήτη γυρίζουν την πλάτη...

Μητσοτάκης: Αποφασισμένος να διεκδικήσει την πρωθυπουργία και για 3η θητεία

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας...

Φλέγεται η Ιερουσαλήμ: “Ίσως χρειαστούμε ενισχύσεις από την Ελλάδα”, λέει ο Νετανιάχου

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε δασώδεις περιοχές λόγω καύσωνα και...